Mit sportolhatok, ha porckorongsérvem van – a gerincsérves sportágválasztó…

A beteg szomorú arccal kérdezi:
– és akkor tényleg nem mehetek edzésre mostantól?
– dehogynem…csak be kell tartnia pár apró szabályt, és akkor jót is fog tenni önnek! Nem picit…

Pár évvel ezelőtt még nagyban javasoltuk a betegeknek, hogy derékfájás és gerincsérv esetén pihenjenek, feküdjenek…Nem is tehettünk volna ennél rosszabbat velük. 87-ben egy lelkiismeretes kutatóorvos, Dr. Charles Waddel egy vizsgálati csoportot folyamatos sportra ösztönzött, míg a kontrollcsoportja feküdt a gerincproblémájával. Az eredmény mindenkit megdöbbentett: a mozgó csapat nem csak sokkal gyorsabban javult, hanem a mentális állapotuk, és a teljes közérzetük, a munkába visszaállásuk tempója is radikálisan javult. Waddel óta számos kutatás erősítette meg ezt az eredményt, de sajnos ma még mindig sok beteg kapja meg a “hagyja abba, különben lebénul” jellegű riogatást. Pedig lehet jól, gerincbarát módon, de akár még terápiás módon is sportolni…és nem csak “gyógyegér” módon, hanem keményen, erőteljesen, és aktívan is.

Ebben a bejegyzésben pár alapelvet, majd a választható és választandó sportágakat nézzük át:

Alapelvek:  

Ha olvastad a sérv okáról szóló cikket, akkor könnyű lesz kilogikáznod, hogy mely sportok lehetnek veszélyesek, és melyik sport lehet egészségesek a gerincre nézve. Azok a mozgásformák, amelyek statikus, előre dőlő testhelyzet felvételével járnak, így a csigolyatestek elülső részét közelítik a gerinccsatorna felé nyomva a porckorongot, nem annyira javasoltak. Azok a mozgások, ahol előre hajlás, és csavarás is jelen van, egyértelműen rizikósabbnak mondhatók, ellenben azok a sportok kifejezetten hasznosak is lehetnek, melyek erősítik a gerincet rögzítő izomfűzőt, aktiválják a has, és hátizmokat, viszont közben nem terhelik túl a porckorongokat.

Nézd meg a lenti porckorongos sport videókat is!




Az alábbiakban egy egészséges, vagy egy nem túl súlyos ágyéki sérves ember esetére nézünk példákat. Súlyos sérv esetén mindig az esetet egyénileg elbírálva, a gyógytornászoddal, orvosoddal egyeztetve kell eldönteni, hogy épp melyik sportot szabad, és melyiket nem szabad gyakorolni. 

Kerékpár:

Nehéz fekete-fehér igen-nem választ adni a kerékpár kérdésére, mert bár sok szakértő erősen hangoztatja, hogy a kerékpár egy tehermentesített gerinccel végzett mozgásforma, sok tekintetben ez nem teljesen igaz.

Derék:

Te láttad már, hogy

Megújult a Gyógyítsd meg az
ágyéki porckorongsérved oktatócsomag?

Ez A TELJES MEGOLDÁSRENDSZERÜNK ÁGYÉKI (DERÉKTÁJI) PORCKORONGSÉRVESEKNEK

Bár a kéz kormányon való támasza tehermentesíti az ágyéki gerincre eső terhelés nagy részét, a csigolyatestek elülső része közelebb áll egymáshoz, így rázkódáskor a porckorong belső magja hátrafelé, a sérv, illetve a gerinccsatorna felé irányuló terhelést kap. A kerékpározás mentségére legyen mondva, hogy döntően a kar viseli a dőlő test súlyát, viszont hátránya, hogy amikor rázkódunk, akkor ezt egy kellemetlen helyzetben kapja a porckorong, így a sérvet megelőzni tervező sportolóknak jobban ajánlott az országúti bringázás, mint a downhill. Bringán ülve nnyit tudsz megtenni a derekad védelmében, hogy a nyerget kissé előre billented, körülbelül olyan helyzetbe, mintha egy ékpárnán ülnél. Ez -hasonlóan az ékpárna hatásához -előre billeni a medencét, amitől homorúbbá válik a gerinc ágyéki szakasza, és máris sokkal kevésbé terheled a porckorongjaidat. Ha ehhez fel tudod emelni a kormányt, nyert ügyed van.


Nyak:

A nyaki sérveknek viszont kifejezetten rosszat tesz a fej előre dőlésből kiemelt helyzete, főleg a C5-C6 C6-C7 közti sérvek esetében. Konkrét terhelést gyakorol általában az amúgy is legkitettebb porckorongra, így egy vadabb bringázás után érdemes kompenzáló gyakorlatokat végezni. ( pl. jóga kishíd)

Úszás:

 

Szinte mindenhol ajánlják ezt a sportot a sérves embereknek. A vízben tehermentesített a gerinc, egészségesek a mozgások és az irányok, így mindenképp ajánlott, és javasolt mozgásforma.

Miért jó?

Tudni kell, hogy alapvetően két fajta izomcsoport stabilizálhatja ja a gerincet. Az úgynevezett globális stabilizátorok, melyek sok csigolyát, több ízületet kötnek össze. Ezeket az úszás kiválóan erősíti, ezért érzi sok ember sokkal jobban magát úszás után vagy rendszeres úszás után.  Ettől függetlenül sajnos az úszás azért nem csodaszer. A gerinc pici, lokális stabilizátor izmai közül sokra jellemző, hogy csak izolált, célzott erősítéssel tudnak visszakapcsolódni a mozgásláncba, és ezekre sajnos az úszás kóros esetben már nem igazán tud hatni, így kifejezett oki szintű, porckorongra ható gyógyító hatása akkor, ha ezek kiestek a mozgásmintából, már nincsen.  Ettől függetlenül kétségtelenül jó hatású mozgás, mert javítja a helyi keringést, és valamelyest erősíti a stabilizáló izomfűzőt. Hogy milyen úszásnemet választasz, szinte teljesen mindegy. Egyedül a nyakadra kell vigyázni közben: ha bármilyen méretű nyaki sérved van, akkor a mellúszás kiemelt fejjel, főleg hideg vízben kerülendő, de ezt már tudod…

 


Túrázás:

A természetben egyenetlen talajon járni a természetes emberi mozgás, így a gerincünk szempontjából a leghasznosabb sportforma. Amennyiben nem okoz fájdalmat a járás, a legjobb természetes terápia. Erdőben, földúton, egyenetlen talajon kifejezetten jót tehet az ágyéki sérveknek. (aszfalton már kevésbé.) A Gerincszervíz a túrázást tízes skálán a túrázást tizenegyre értékelte, mert a talaj kis egyenetlenségei folyamatosan egy sor olyan reflexet aktiválnak, melyek életben tartják, vagy újra aktiválják azokat a kis lokális gerincstabilizátor izmokat, melyek alapvető szerepet játszanak a gerinc egészségesen tartásában.

Az egyenetlen talajon járás annyira emberi tevékenység, annyira erre íródott a mozgásszervrendszer teljes evolúciója, hogy nélküle nagyon nehéz egészséges gerincet megőrizni, bármilyen terápiát kapunk is. Az egyenetlen talajon járás külön fontos egy kisgyermek fejlődésekor, mert a járás tanulásakor a terep az, ami biztosítja a gerinc optimális görbületeinek a kialakulását, így aki aszfalton tanul meg járni, annak eleve kisebb az esélye az egészséges gerincre, mint aki földúton teszi ezt.

Ha terápiás jelleggel túrázol, akkor fontos, hogy ne legyen a kezedben táska, és ha lehet a hátadon se cipelj semmit, mert így maradsz a legközelebb az emberi mozgásmintához – ami a legtöbbször gyógyító hatású.

 

 

 

 

Konditerem:

Sokan űzik a mozgásnak ezt a formáját, és általában az első sport, amiről lebeszélik a sérves embereket, annak ellenére, hogy a konditerem gyakorlatanyagának a 80%-a teljesen ártalmatlan még egy potenciális kisebb ágyéki sérv esetén is . Fekve nyomni, egyenes, megtámasztott gerinccel bicepszezni, tricepszezni, lábgépeket használni, húzódzkodni legtöbbször akár még egy kezdődő sérvvel is bátran, és probléma nélkül lehet. 

Amit mindenképp el kell kerülni, az a teljes felsőtesttel végzett felülések gyakorlása. Létezik egy olyan hasizom gép, amibe bele kell ülni, megtámasztani a mellkast, és ellenállással szemben előre hajolgatni hasizomerősítés címén. Ennél kevés rosszabb dolgot tehet az ember az ágyéki porckorongjaival, ezért használata erősen kerülendő. A fenti merényletek helyett a lapocka alsó csücskéig gyakorolt hasprés választható, ami kifejezetten sérvbarát gyakorlat. 

Kritikus pont még konditeremben a twister. Ezt a gépet főleg hölgyek használják: rááll az ember, maga előtt kapaszkodik, és balra jobbra fogatja a csípőjét az oldalizmok erősítése céljából. Ez a mozgás jelentősen hozzá tud járulni a porckorongok külső rétegében található keresztirányú kollagénrostok szakadásához, és mivel azok alig tartalmaznak érző idegeket, a sportemberek ezt csak akkor fogják érzékelni, amikor már késő. 

 Nem érdemes guggoláskat végezni, tilos olyan gyakorlatokat csinálni, melyeknél a súlyt előre hajlított gerinccel emeled fel. Ezek kivételével egy nem túl súlyos ágyéki sérv esetén a terem többi gyakorlata könnyedén végezhető. 

A konditerem mozgásai sokkal veszélyesebbek egy nyaki sérves embernek. Nyaki sérvvel a gyógyulás ideje alatt biztonságosabb elkerülni a fitness termeket, mert alig van olyan gyakorlat, melynek végzése során ne feszülne meg a nyak hátsó, és a tarkó alatti terület izomzata, ami a csigolyákat sérvet növelő irányba vezeti. 

 

Birkózás, judo:

Sajnos ezeket a sportokat eleinte mindenképp érdemes elkerülni, akár nyaki, akár ágyéki sérved van. Az a gond velük, hogy előre hajolva, kifacsart helyzetben gyűrkőzni, állandóan esni sajnos mindenképp elég rizikós tevékenységek. A porckorong és a gerinc sokszor kerül a saját magunk által kontrollálatlan helyzetben, a mozgástartományok szélén, erős kompresszió és nyíróerő alá, így mindenképp óvatosságot igényelnek ezek a gyakorlatok, mert az erősebb hatások miatt néha elég egy rossz mozdulat, vagy egy rántás a helyzet rosszabbodásához. 

 

 

Ütő rúgó sportok:

 

Ezek a sportok egészen rendben lehetnek gerinc szempontból. A keleti küzdősportok mozgásanyaga például teljesen szabadon gyakorolható. A formagyakorlatok kifejezetten jót tehetnek, a karate jellegű küzdelem sem túl veszélye. Ezeknek a sportoknak a veszélye a bemelegítésben, és a rávezető gyakorlatokban, ill. a gyakran hozzájuk tartozó erősítésekben vannak. A teljes felsőtesttel végzett felülések pl. kifejezetten porckorong gyilkos megoldások, és sajnos az edzők többsége nem kap kiképzést arra, hogy hogyan kell kikerülni ezeket a káros erősítéseket, így sokszor a legjobb szándék ellenére is tudnak ezek a mozdulatok kárt okozni. Azonban ha ezeket elkerüljük, egy biztonságos, és egészséges mozgásformát gyakorolhatunk.

 

 

Pingpong:


Az asztalitenisz bár elég sok előre hajlást tartalmaz, de elég dinamikus mozgás is, így sokat nem tartózkodsz egy helyzetben, melyeket a folyamatos mozgás során mindig kontrollál az izomfűző, ezért sok jótékony hatása is lehet – és ekkor még nem is beszéltünk a könnyed  mozgás stresszoldó hatásáról, ami jelentősen hozzájárulhat a mély hátizmok ellazulásához, ami azonnali kompressziócsökkenést okozhat akár egy sérves csigolyapáron is. Súlyosabb ágyéki sérv estén nem ajánljuk, kisebb ágyéki vagy nyaki sérvvel nem jelent komoly rizikót. Sőt… Szegmentális instabilitás estén egyedül a hirtelen mozdulatok okozhatnak becsípődéseket, fájdalmakat, de ilyen jellegű problémánál ez sajnos akkor is fennáll valamilyen szinten, ha a felső szekrényből vesszük ki a kompótot, így emiatt nem biztos, hogy érdemes kihagyni egy jó játékot…

 

Csocsó:

Sajnos az ilyen jellegű előre dőlés, és folyamatos görnyedés egyértelműen terhelő a porckorongokra nézve. A törzs derékból tartósan előre hajol, és nem sokat mozog. Ezáltal a csigolyatestek eleső része nyomódik össze, így a porckorong folyamatosan hátra, egy potenciális sérv felé vezető erőt kap. Mire egy hosszúra nyúlt partisorozatot lezársz, a porckorongjaid szinte biztos, hogy rosszabbul lesznek, mint előtte. Ezt tényként kezelheted. DE! Egy egészséges gerinc egy ilyen jellegű terhelés után – miután a játékos kiegyenesedett és hazasétál – visszanyeri a természetes helyzetét, így természetesen nem mondom azt, hogy ne csinálj ilyesmit. Azt igen, hogy tudd, hogy nem tesz jót, így egészségesen kompenzáld mondjuk homorító gyakorlatokkal a partik után, sérvesként pedig ne az egész éjszakát töltsd az asztal előtt…

 

Hastánc:

Fura mód a leghasznosabb mozgások egyike. Javítja a tartást, átmozgatja a törzset, kényszerítő erővel mobilizálja a csigolyasort, és akitvizálja a gerincet stabilizáló izomfűzőt.
Bátran lehet gyakorolni, mert egészen erőteljes stabilizációs hatása van. Ahhoz, hogy a hölgyek szabadon tudják mozgatni a medencéjüket a gerinc alsó szakasz alatt, egy sor gerincproblémakor megfeszülő izmot el kell lazítaniuk, ami így a kompresszió csökentésével jelentősen csökkentheti a tüneteket. Az ágyéki gerinc mozgatásakor azok az izmok feszülnek meg, melyeket a csigolyákat, és rajtuk keresztül a porckorongokat is ellátó erek táplálják, így sok kis hajszálér megnyílásával a helyi anyagcsere fokozódása szintén sokat jelenthet a prevencióban, vagy a gyógyuláshoz vezető úton.  


Futás:


Aki régóta fut, nehezen mond le róla, de talán nem is szükséges. A Nature egyik 2017-es száma beszámol egy kísérletről ami bemutatja, hogy a rendszeres futók porckorongjának a magassága, és a külső rostos rétege is erősebb, mint a mozgás ellen beoltott embereké, így már tudományosan is bebizonyosodott, hogy a tengely irányú ütközéssel, és kisebb rotációval járó futás egy olyan mechanikai hatás, ami hozzájárulhat a porckorong egészségéhez, így a megelőzéshez is. Azonban ha már van gondunk, akkor pár ökölszabályt érdemes szem előtt tartanunk: 

  • Ha a lábadat emelő Lasseque teszt pozitív, akkor jobb, ha nem futsz, mert ilyenkor minden lépésednél “belerántgatnád” az ideget a porckorong kiboltosulásba.
  • Ha úgy érzed, hogy sérv ide vagy oda, nem bírsz lemondani róla, és muszáj futnod, akkor kizárólag földúton, vagy füvön, ne aszfalton vagy betonon fuss. 
  • Sokkal jobb a füves talaj, mint a rekortán futópálya. Az egyenetlen jelleg egy sor gerincet karban tartó, az izomfűzőt megőrző reflexet aktivál, így bármennyit is áldozott az önkormányzat az adódból a pálya kiépítésére, inkább fuss mellette a füvön.:) 

    A futók többsége tetézi a gerincproblémáit azzal, hogy miután jól összerázta a porckorongjait a futással, elkezd előre hajolgatva nyújtani. Ezt Te semmiképp ne tedd. Az email tanfolyamon lesz egy lecke, ami sportok után gyakorolható kompenzáló mozgásokat tartalmaz, ezekkel lesz érdemes lenyújtanod futás után.

 

 

Jóga:

A jógagyakorlatok közvetve nagyon komolyan hozzáérnek a porckorongokhoz, épp ezért tökéletes prevenciós, vagy akár terápiás eszköz lehetnek. A Gerincszervízben nagyon sok jóga alapú gyakorlatot használtunk a korrekciós mozgásanyagok kialakításakor, mert nem csak az izmokhoz, hanem magukhoz a porcorongokhoz, és az idegrendszer stabilizátor fűzőt irányító működéséhez is hozzáférést engednek ezek a technikák. 

A gond a jógával az, hogy amilyen jót tehet egy jól megválasztott gyakorlat, pontosan annyit árthat egy rossz irányba végzett technika. És egy jógaórán ha csak egyetlen olyan gyakorlat előfordul, mint pl. a képen látható földüdvözlet gyakorlat, akkor rengeteget árt magának sérves ember. 

Egy gerinc téren jól képzett jógaoktató sokat segíthet, de ha kicsit is téved, akkor rengeteget árthat is. Sajnos a jógaoktatók -néha sajnos állításukkal és hitükkel ellentétben – nem igazán készültek fel olyan szinten a gerincbetegségekből, hogy fel tudják vállalni ezeknek az irányoknak a kiválasztását, és egy csoportos jógaórán kénytelen más gyakorlatokat is mutatni, mint ami számodra hasznos lehet. 

A jóga komplexitása miatt ezzel a témával egy külön bejegyzés foglalkozik. 

 

 

+ egy fontos megjegyzés: 

Mielőtt sportot választasz, vagy épp lemondanál a kedvenc sportágadról, a gerincbetegséged miatt, tudnod kell, hogy extrém példák kivételével (pl. súlyemelés) egy heti kétszer/háromszor gyakorolt hobbisport sohasem számít annyira a porckorong szempontjából, mint mondjuk egy napi nyolc-tíz órán keresztül jelen lévő statikus ülő testhelyzet. Sokkal jobban árt a hátnak egy egész napos görnyedés az irodában, mint pl. heti két óra biciklizés, így első körben mindig az életmódszerűen felvett statikus helyzetek korrigálásán érdemes elgondolkodni! 

90 Shares

“Mit sportolhatok, ha porckorongsérvem van – a gerincsérves sportágválasztó…” bejegyzéshez 117 hozzászólás

  1. Köszönöm ezeket a hasznos infókat. Egy kérdésem maradt: mi a véleménye a Pilatesről? Nekem kifejezetten jólesik, eddig semmilyen negatív hatását nem tapasztaltam, bár ebben is vannak derékcsavarós (óvatos) mozdulatok. Ágyéki – meszes – porckorongsérvem van, 4-5. csigolyánál.
    Üdvözlettel: Brigó

    Válasz
    • Pilates: nagyon korrekt mozgásforma. Pár olyan előre hajlás van benne, ami nem tesz jót egy sérves embernek, de ha ezt meg lehet beszélni az edzővel, akkor teljesen szuper. Pont azokat az izmokat edzi, melyek sérv esetén is hasznos, ha erősek.
      Üdv:
      máté

      Válasz
      • Nagyon jó a blogg
        nekem sokat segített. Ágyéksérvem és nyaki sérvem van.
        Tudok személyesen konzultálni?
        Esetleg telefonon elérhető?

        Válasz
        • Kedves Miklós!

          Nagyon köszönöm!
          Oktatási tevékenység miatt nem vállalok most pácienst,
          viszont a kollégáim elérhetőségét megtalálja a honlapon a kezelések menüpont alatt.

          Üdvözlettel:
          Máté

          Válasz
    • Kedves Máté! Nyaki gerincsérvem van, sokat sportoltam, amit nem szeretnék abba hagyni. Nagyon szerettem a twistert (nem ajánlotta az orvos), séta (amit nagyon szeretek) plank gyakorlat, és ami nagyon fontos a hullahoppozás… Ezek közül mit nem szabad. Előre is köszönöm a válaszod! Szép estét! Edina

      Válasz
      • Kedves Edina!
        Az orvosod biztosan nem véletlenül tanácsolta amit – ő ismer Téged, ő vizsgált meg, így hallgass rá.
        Általánosságban a nyaki gerincsérvvel való sport kicsit összetettebb téma, mint az ágyéki. A lényeg, hogy olyan
        mozdulatokat nem érdemes csinálni az akut állapot alatt, ami a nyaki csigolyák hátsó részét húzza össze.
        Egy planket lehet ezt teljesen elkerülve, de lehet ezt erőltetve is végrehajtani – ezért itt egy szakértő
        segítsége – betanítása nagyon jól jön. A hullahoppot és a sétát valószínűtlennek tartom, hogy bármi kellemetlenséget okoz, de természetesen
        hallgass az orvosod véleményére.

        Üdvözlettel:
        m.

        Válasz
    • Szép napot. Kezdeti porckorongsérv kialalulásom van ,a jobb lábamba bele is nyilal a fájdalom,de van egy kedvenc hobbim ,amit nem minden nap csinálok.Ez nem más,mint a lovaglás és nem szeretném feladni azt ,amit igazán szeretek. A kérdésem pedig az lenne,hogy egytalán lovagolhatok e így is?

      Válasz
      • Kedves Szilvia!

        Azt, hogy jelenleg – az akut tünetek fennállásakor – tud-e lovagolni, azt a tünetei ill. az Önt ismerő orvos/gyógytornász döntse el.
        Hosszú távon általában ennek semmi akadálya – a sérv nem egy állandó dolog, a test meggyógyul, és ált. nagyon jól reagál a legtöbb mozgásformára.
        Ha gondolja keresse meg Kolonics doktor ADT-s kollégánkat, ő a nagy lovas – rengeteg gyógyult lovassal foglalkozott már, és az esetek döntő többségében
        hosszú távon semmi ok a kedvenc mozgás abbahagyására. Üdvözlettel: m.

        Válasz
  2. Nem tudom, hol tegyem ezt szóvá, hogy a telefonszám, amit megadtak, állandóan azt jelezte, hogy " jelenleg nem kapcsolható"!Vajon miért van ez?
    Üdv:Ilona

    Válasz
    • Kedves Ilona!

      A válasz nagyon egyszerű: mert a telefon az este hat és nyolc közötti intervallumon kívül ki van kapcsolva…
      Amíg én kezeltem, egy idő után gyakorlatilag már élni nem tudtam tőle. Öt percenként csengett, bármibe kezdtem, bármivel foglalkoztam, félbeszakított. Volt, hogy napi több órát beszéltem idegen emberekkel, így amikor dolgom volt, egyszerűen nem vettem fel. Akkor szintén az volt a gyakori kritika, hogy nem lehet elérni, így odaadtam egy kedves ismerősömnek. Aztán amikor szegényt többször felébresztették éjjel kettőkor, megmondtam Neki, hogy nyugodtan kapcsolja ki, és tényleg csak az oldalon kiírt hat és nyolc között vegye fel. Ha valaki akkor telefonál, akkor jóval nagyobb eséllyel éri el időpontért, a kérdéseket pedig sokkal jobb itt megbeszélnünk, mert akkor nem csak egy, hanem több ezer hasonló cipőben járó ember okulhat belőle.

      Tisztelettel:
      máté

      Válasz
  3. Sok kérdésem lenne, mert tegnap kaptam kézhez az MRI vizsgálatom eredményét, aminek az első mondata" hatalmas kiszakadt sérv az L I. résben parasagittalisan jobb oldalon..a többit le sem írom?Hol kérdezhetek?
    Köszönöm:Ilona

    Válasz
    • Kedves Ilona! Köszönöm, hogy odafigyel a blog rendjére: ez a kérdés a ” derekas kérdések és válaszok” rovatba tartozik.
      ÜDv:
      m.

      Válasz
  4. Kedves Máté,
    Ismét jelentkeznék kérdéssel ha szabad.
    jobb oldali nagy kiszakadt gerinc sérvem van. Eléggé tünet mentes. Nem műtöttek. Fájdalmak vannak de enyhék. Néha bal oldalt fáj inkább a derekam. Főleg eső vagy hidegfrontos vagyok 🙂 Néha a helyén égő érzés jelentkezik. Az orvos szerint ha szerencsém van majd felszívódik
    Minden esetre meg az MRI-n is behívtak, hogy mekkora nagy darab van kiszakadva. Az orvosom fél éves kontroll után is, mivel fájdalmaim nem nagyon jelentősek nem műtött…
    Nagyon szeretnék mozogni h ne hízzak el a McKenzie tornán kívül is…
    Beszéltünk a kajakról (nem tudom eljutottál e Dunára? 🙂 )
    Esetleg lovaglás?
    Síelésre azt mondtad szerinted jó, mert ezt egy páciens is igazolja…
    Esetleg ezzel a sérvvel ne nagyon próbálkozzak?
    Elkezdtünk biokertészkedni is… A kapálással gazolástól sincs fájdalmam…
    Esetleg gyors gyaloglás?
    Köszi! Attila

    Válasz
    • Szia Attila!

      Az, hogy a másik oldal fáj, nem feltétlen gond. (A sérv ellenoldalán az izomtónus ált. fokozódik, hogy védje a sérves területet. Fájhat maga az izom is az erős összehúzottság miatt, és fájhat az emiatt növekedő nyomás következtében a kisízület.)
      A kiszakadt rész felszívódhat – ha nincs tünet, az nagyon jó jel!

      Sportok:

      Kajak:

      🙂
      Azóta szereztem egy használt felfújható kajakot is, és ha agyvérzés közeli állapot van, akkor kimegyek vele a Dunára…
      Valami eszméletlenül kikapcsol.
      Ez a felfújható cucc nagyon kényelmes, full egyenes az ülése, így hibátlan gerinc szempontból.
      A rendes kajak nem tudom. Ha ott is meg van támasztva a derék így, akkor teljesen ok. Ha behajol az ember előre, vagy görnyed a háta, az gond.

      Lovaglás:

      Ez megint egy gonosz kérdés, mert lovagolni sem lovagoltam soha, és most ezt is ki kell próbálnom ( pedig ezt nem szeretném – túl sok lovasdrámát láttam gyakorlaton, akkor elhatároztam, hogy sose…)

      Elméleti síkon a válasz:
      Ha már tudsz lovagolni, akkor nem gond.
      A szokásos dolgokra kell figyelni: ne hajolj előre közben.
      Ha egyenes gerinccel kapod a rázkódást fentről, akkor nem annyira vészes a dolog, mert tengelyirányból a porckorong bírja a terhelést, a hátizmokat meg erősen edzi. A helyedben kipróbálnám, és ha nincs fájdalom, akkor nem fognám vissza magam.

      Sí:

      teljesen ok lehet, ha homorú derékkal csinálod. ( és reméljük addigra még jobban leszel)

      Kapálás/ásás:

      Na ezek tényleg nem gerincbarát dolgok, de csinálni tudom muszáj.
      Utána mindenképp nyomj egy sorozat McKenzie-t, azzal tudod kompenzálni, esetleg túlkompenzálni a hatását.

      ÜDv:
      m.

      Válasz
  5. Még elég kezdő vagyok sérv-téren, én főként általános kérdésekre keresek választ. 19 éves vagyok és egy hete derült ki, hogy sérvem van a gerincemben és a lábamban is. Szakorvossal még nem találkoztam, de a háziorvos ellátott pár információval, hogy mit ne tegyek. Emelés, hajolgatás, ilyesmi az alap. De ami meglepett, az a szexuális élet lényegében teljes hiánya?! Nem mertem visszakérdezni, de elgondolkodtatott. Miért? Vagy van kiskapu is, csak bizonyos pózok nem?
    Köszönöm! Zs.

    Válasz
    • Kedves Zsófi!

      A háziorvos lehet csak féltékeny volt, de lehet igaza is…:)
      Egy egész jó infógyűjteményt megtalálsz a kérdésről ebben a videóban:
      http://www.youtube.com/watch?v=AzHh4ZyMGmU

      Ha ezen a “témán” túl vagy, mindenképp olvasd el a tudástárat és az ülés szabályait is.
      A Te korodban ez lesz a hiba vlsz. legfontosabb oka.

      Üdv:
      m.

      Válasz
  6. Kedves Máté!
    Én egy 16 éves szertornász vagyok akinél 2 hónapja ( május közepén) állapítottak meg ágyéki gerinc sérvet. A tüneteim  elég erősek voltak (ülni sem tudtam, egyfolytában éles nyújtó/húzó fájdalmat éreztem a jobb hátsó felemtől kezdve a combomon át a vádlimig. ) feküdtem 8 napig a győri idegsebészeten ahol hála istennek nem kellett műtéthez nyúlniuk az orvosoknak mondván hogy a sérv kiszakadása nem olyan nagy mértékű és fiatal is vagyok, növök, tehát nem lenne ésszerű megbolygatni a gerinc oszlopomat. Azóta egy jó gyógytornászhoz kerültem aki sokat segített a problémámon.A legjobb gyakorlatnak a csípőrögzítős felsőtest felnyomást tartom, ez vált be nekem a legjobban. Azóta képes vagyok ülni, rendesen feküdni, előre hajolni DE! mikor sétálok egy idő után újra elkezd lesugározódni a fájdalom a vádlim fele ( kb 5 perc ) és egyből le kell pihennem a tünetek már csak álló helyzetben jelentkeznek. Lenne három kérdésem. az első: miért kezd lesugározni menés közben a lábaimba a fájdalom?
    második kérdésem: ilyen korban tud teljesen regenerálódni a porckorong, vagy jelentősen kevesebbet fog e kibírni?
    a harmadik: egy sérv gyógyulási ideje helyes kezelés esetén fél évnél vehet kevesebb időt igénybe?
    ( használok üléshez ék párnát, erősítem az alsó hátizmaim, és figyelek a tartásomra hogy ne görnyedjek)
    Előre is köszönöm!

    Válasz
    • KEdves Dávid!

      Szertornászként nincs könnyű dolgod…
      Amit csináltál a gyógytornásszal, az a McKenzie torna. Gyakorlatilag mostantól életed végéig MINDEN edzés után csinálj meg 200-at ebből a feltolásból, ill. ha napi 1 óránál többet ültél, akkor is végezz el 200-at este. ( ez a 200 nem sok, a Te edzettségi szinteden 1db/mp tempóban tudod tolni, ami azt jelenti, hogy 3 perc alatt megvagy vele – viszont érdemes ezt bevállalni, mert gyakorlatilag a csigolyák hátsó részével tolod a porckorongodat a “helyére”)

      A kérdéseidre a válasz:

      Miért fáj a séta:

      – Ha ilyen hamar lett sérved, akkor minden bizonnyal a kereszcsontod dőlésszöge kicsit nagyobb, mint az átlagé. ( a feneked kicsit kiáll)
      Ilyenkor az ülés és a terhelő sportmozdulatok gyorsabban nyírják az alsó porckorongot. A sérv kialakulásakor a derekad görbülete kiegyenesedik, és amikor jársz, ez az egyenes ív kb. a felsőtested súlyával “rázuhan” a nagy dőlésszögű keresztcsontra. Egy baj van: pont köztük van a kiboltosult porckorongod, így kb. járáskor még a sérvedben fokozod a nyomást.

      Tud-e teljesen regenerálódni:
      – sosem tud teljesen regenerálódni, de ez nem probléma. A jelen sérved is hosszú évek alatt alakult ki, ha tavaly ilyenkor meg MR-eztek volna, már akkor is kb. ekkorának látszott volna. Ha egy picit centralizálod, akkor évtizedekig lehetsz teljesen jól. Ebben a korban ez lényegesen könnyebb.

      Gyógyulási idő:
      Nagy baj, ha fél évet igénybe vesz…Ennek a gyógyulási folyamatnak illik gyorsabbnak lennie.

      A lényeg, hogy csináld a Mckeznie-t, ha ez úgy néz ki működik a Te esetedben, itt az oldalon MINDENT olvass el, minden videót nézz meg, és MINDENT tarts be belőle.

      Üdv:
      m.

      Válasz
  7. Sziasztok!
    A kajakozáshoz lenne annyi mondandóm, hogy azt is többféleképp lehet csinálni. Én úgy 15 éve evezek, előtte sokat szenvedtem a gerinctáji fájdalmaktól. Aztán felfedeztem ezt mint kikapcsolódást, az utóbbi években meg már kicsit sportnak is tekintem, 50-80km-t is levezek egy nap.
    Hogy a panaszaim csökkenésében mennyi szerepe volt, azt igazából nem tudom, mert egy életmódváltással is együtt járt, nagyságrendileg kevesebbet kezdtem akkoriban autóban ülni.
     
    Tehát mikor valaki minden oktatás nélkül ül kajakba, „turista” stílusban kezd el evezni. Ilyenkor vagy a beülőperemnek, vagy tengeri kajakokban a beépített háttámlának nekidől, és a törzse forgatása nélkül a karizmaival kezd el evezni vízszinteshez közelítő lapátnyél tartással.
    Ha valaki úgy dönt, hogy egy sportegyesületnél akarja a kajakozást kipróbálni, valami egészen másra kezdik tanítani.
    A sportosabb célú hajókban nincs háttámla, itt nem szokás semminek nekidőlni. Nincs is rá szükség, mert az evezési stílus miatt inkább előrefelé igyekszik az evezős teste. Ugyanis a lapátot „sportos” stílusban használják, ami annyit tesz, hogy a kajakos csípőből és teljes felső testéből elfordul, amire még a lábaival is rásegít. Olyannyira, hogy a vállai szinte párhuzamossá válnak a hajóval. Közel függőleges helyzetben szúrja vízbe a lapátot, és gyakorlatilag teljesen egyenes karokkal tartja azt, miközben a felső testét a másik irányba elfordítja.
     
    Én azt hiszem a kajakban az egészséges lordotikus beállítás nem biztosítható, mivel a lábak alig vannak alacsonyabban a csípőtől. Akár van háttámla, akár anélkül igyekszik az evezős valamiféle kevésbé görnyedt tartást létrehozni.
    Így a „sportos” mozdulatsor meglehetősen káros kell legyen a porckorongokra, mivel kedvezőtlen csigolyaállás mellett még rotációs mozgás is van.
    Érdekes módon, és ennek némileg ellentmondva, egyik hazai gyártótól sok kajakot rendelnek nem hazai egészségbiztosítók, és gerincpanaszokkal szenvedőknek osztogatják.
    Illetve a saját tapasztalatom is az, hogy amikor vannak fájdalmaim, praktikus egy napot evezésre szánni. Másnap a hátizmaim szoktak sajogni, de aztán akár több hétig tünetmentes vagyok.
    Egy ilyen távon óránkén szüneteket tartok, és homorító mozdulatsorokkal egyengetem magam. Könnyen lehet, hogy a jótékony hatást ezek okozzák egyébként, de tény, hogy erős hátizmaim vannak mióta kajakozom. Illetve egy keskeny hajóban egyensúlyozni, és közben még evezni is valami olyan mozdulatsor, ami minden létező izmot megmozgat és erősít.
    Ráadásul sikerélményt ad:)
     

    Válasz
    • Szia Zoltán!

      Köszi szépen a nagyon értékes kiegészítést!
      Igen, nagyon érdekes kérdés, amit feszegetsz:
      egy nem feltétlen “jó” mozgásforma sokszor lehet mégis többet használ, mint amennyit elvileg ártania kéne,
      hiszen a “mellékhatások” mellett ott a stabilitás, anyagcsere, erő, testkontroll, stb. építése a mérleg másik oldalán.

      Üdv:
      m.

      Válasz
  8. Szia Máté!
    Nagyon jó egyébként a honlapod, tele rengeteg értékes és érdekes információval.
    Sok köszönet érte!
    Üdv :
    Zoltán

    Válasz
  9. Sajnos idetaláltam… Sajnos, mert ma diagnosztizáltak nálam gerincsérvet, és a jövő hétre ki is írtak műtétre. Kicsit sántítok a jobb lábamra és zsibbad  a talpam… Azt hiszem tolok egy pár hónapot azon a műtéten… próbálkozom előbb az alternatív megoldásokkal… így már viszont JÓ, hogy idetaláltam… tetszett, amit a futásról írt… hát én azok közé tartozom, akik nem tudják abbahagyni…

    Válasz
    • Kedves Máté!

      Először is köszönöm a girjas válaszodat.
      Par sorban megis leirnám a történetemet, és a mostani rettegésemet.
      Kb két éve síelést követően derékfájás, lábzsibbadás kivizsgálását követően 3 gerincsérvet diagnosztizáltak nálam. Rengeteg orvosnál, gyógytornásznál jártam, akiknek hatástalan kezelésük következtében olyan súlyossá vált az állapotom, hogy járni csak 5-10 m-t tudtam egyben, mert nem tartotta meg a súlyomat a jobb lábam. Az idegsebész már fente a kését, de szerencsémre Kövesden találtam egy gyógytornászt, aki elképedt az alkalmazott terápiás módszereken, és megtanított velem egy mozgássort, amivel megdöbbentő módon napról napra jobban lettem. Kb 3 hónap után teljesen tünetmentesen elkezdtem személyi edzésekre, futni járni. Hegyi kerékpározás, saját súlyos edzések, a kettlebel és a falmászás lett a kedvencem. Fogytam 10 kilót és a kornyezetem csak ámult hogy a mozgáskorlátozottságomból hova jutottam. Egyébként 38 éves vagyok.
      Én gyógyultnak minősítettem és hirdettem magam, mire derült égből villámcsapás pont két hete az említett girja edzés után éreztem, hogy megnyekkent a derekam. Azóta is eszméletlen fájdalmaim vannak. Nem tudom mennyi idő alatt jön ki a sérv újra, de iszonytos derék és csípőfájdalmam van. A gyógytornász most is segít a nyújtó feladataival, de ha bármit akár 10 hasprést csinálok ( az eddigi 200 után) hatalmas böjtje van. Úgy befeszül a csípőm, hogy alig bírok megmozdulni. Dolgozni sem tudok, mert ülőmunkát végzek és azt jelenleg elképzelhetetlennek tartom még az áltad ajánlott ékpárnával, labdával is.
      Igazából elkeseredettségemben írok, mert egyszer már végigcsináltam nagy munkával ezt a folyamatot, de most igazából sokkal jobban rettegek, hogy ha az akkut szakasz elmúlik tudok e majd olyan helyes mozgást végezni, ami nem idézi elő újra ezt a szörnyűséget. Mert az elért etedmények sikerében eddig biztos voltam. Nagyon hasznosak az anyagaid, mégis tanácstalan és ijedt vagyok, mert az edzések kiválasztásával rá is kell bíznom magam az edzőre, aki vagy tudja mit lehet nekem vagy nem.
      Ezért az lenne igazán biztonságos, ha én magam lennék a tudás birtokában. Az lenne a kérdésem, hogy létezik-e olyan képzésetek, ahol nem csak edzőknek, hanem halandóknak, maguknak a “betegeknek” tartotok eligazítást, sportra, további életre való felkészítést.
      Nagyon várom a választ. Bármilyen megoldás érdekel.

      Köszönettel:
      Boglárka

      Válasz
      • Kedves Boglárka!

        Sajnálom a helyzetet. Igen, az NMPT instruktoraink rendszeresen tartanak szemináriumokat, ahol egy előadás keretében elmondják, hogy mire kell figyelni, mit érdemes betartani, hogyan érdemes mozogni. Emellett a gerinc.hu-n szerintem most is letölthető a gerinces edzés c. anyagom, abból rengeteg infót össze tudsz szedni, és lesz egy ezzel a témával kifejezetten foglalkozó rendezvényünk is.

        A gyógyulásod szuper történet, a visszaesés sajnos bizonyos százalékban mindig benne van a pakliban – megfázni sem egyszer fázik meg az ember az élete során – és ha nem tartjuk a játékszabályokat, akkor az esély nő… A rettegéssel sajnos szinte biztosan garantálod azt, hogy a dolog ne legyen 100%-os.
        Lehet furán hangzik, de ez a felfogás egyik legveszélyesebb tényező, így első körben ezt érdemes elengedni.

        A célzott és pontos mozgásterápia mellé hadd javasoljak két dolgot:

        – 1. egy szemléletváltást:
        egyszer már – leszámítva a nem betaláló terápiák hosszú tiszteletköreit – gyorsan kijöttél ebből és utána patentnek érezted magad, így “rutinosként” a dolog jó eséllyel rendezhető. Valami valószínűleg kimaradt a történet után – a lelki tényezők / stressz rendezése, tartáshibák a többi szakaszon, alvásmennyiség, stb.. és ahogy írod a gyakorlatok pontos Rád szabása sem biztos, hogy megtörtént, szóval célszerű úgy felfogni, hogy megint helyrehozod, de most kicsit továbbmész a történetben, hogy a dolog tartósabb legyen.

        – 2. preventív jelleggel ennek a videónak a megtekintését – hogy véletlenül se kezd el kialakítani ezt a betegségviselkedést:
        https://porckorong.hu/blog/porckorongserv-es-szomatizacio-amikor-a-tunet-nem-a-gerincedbol-hanem-az-agyadbol-erkezik/

        – 3. az önbizalmat azt illetően, hogy a tested tudni fogja, hogy mit bír el és mit nem.
        Szerintem a legtöbb ember pontosan tudja, mikor tolja túl az edzést, és
        mi az, amit nem kéne bevállalni. Egy idő után vagy hallgatunk ezekre, vagy a testünk rákényszerít, hogy hallgassunk rá.
        Szerintem bármikor felülbírálhatod az edződet, ha úgy érzed, hogy túl sokat, túl hamar, stb. ad.

        Hozd ezt helyre, utána menj vissza edzeni, és ésszel és türelemmel építsd fel az edzésed úgy, hogy tökéletesen passzoljon hozzád.
        A bell amúgy azért kemény eszköz, mert ha túllősz vele a célon, akkor viszonylag gyorsan ‘büntet’, így érdemes előtte felépíteni
        egy erős izomfűzőt. Ezt “klasszik” erősítésekkel nem lehet hatékonyan megtenni, ezért érdemes egy NMPT instruktortól megtanulni a pontos
        technikákat, és ez jó alapot ad ahhoz, hogy ne a gerincet terhelje a mozgások nagy része.

        Azt is tudni kell, hogy sajnos vannak mozgások, amik bizonyos embereknek egyszerűen nem passzolnak a gerincéhez. A kutatás pl. azt mutatja, hogy
        guggolás közben egyszerűen nem tud neutrális helyzetben lenni a gerincünk, így aki erre érzékeny, annak érdemes kukázni ezt a gyakorlatot.
        Ezeket érdemes megfontolni. Fel a fejjel, nézz előre, a rettegést pedig mielőbb engedd el mert az veszélyesebb bárminél!

        Jobbulást kívánva:
        m.

        Válasz
  10. Szabad-e zumbázni, kedves Zoltán? Deréktáji szorítós-kemény fájdalmaim szoktak lenni, akár kádba -behajlós hajmosáskor is, régebben kb. 30 voltam) diagnosztizáltak egy kezdődő porckorongsérvet, akkoriban voltak lábba sugárzós panaszaim is. Azóta vagyogatok, gerincferdüléssel, nyaki gerincproblémával (a gerincvelő felé növő csontosodás). A családdal sokat sportolunk, férjem tájfutó, biciklizünk, néha futok is, de csak erdős helyen. Mostanában ismerkedem a zumbával, ami sok örömöt ad, közben fájdalmat sem érzek. A legutóbbi alkalommal azonban (kihagytam két hetet) estére már alig tudtam mozogni. Lehet mástól is, de félek, esetleg mégiscsak ettől volt. Mit tanácsol? (Remélem, most a kenuzás és a lovaglás után nem a zumba lesz a következő, amit kipróbál miattunk…. 🙂  )

    Válasz
    • KEdves Anita!

      Hajaj…:)
      Őszintén szólva fogalmam nincs, nem ismerem a Zumbát, aminek a kipróbálását – minden szimpátiám ellenére 🙂 – azt hiszem kivételesen tényleg kihagyom, de meg fogom nézni. (Most sajnos nem tudom, mert valamiért megadta magát a flas lejátszóm, így nincs youtube-om, én meg be vagyok oltva számítástechnika ellen, így még pár napot várnom kell várni a progger kollégára.)
      Amint megvan a dolog,leírom mit sikerült kisajtolni a látottakból.
      Ha esetleg elfelejteném a rohanásban, kérem pár nap múlva írjon ide egy “Zumba” tartalmú bejegyzést!!!köszönöm!

      Üdv:
      m.

      Válasz
  11. Most már 44 vagyok, ez az előbb kimaradt, gondolom, ez sem mindegy. És örülök a Pilates-szel kapcsolatos bátorításnak, mert azzal is mostanában ismerkedem, legalábbis a fitt-labdás gyakorlatokkal.

    Válasz
  12. Miután  is a gyaloglás 10 pontos, a gyaloglást választanám. Viszont: betondzsungelben lakom, és a talpam is fáj. Kérdezem: az MBT cipő (vagy utánzatai) ajánlottak v. ellenjavallottak a porckorong sérveseknek?
    Köszönettel: Járási Terézia

    Válasz
    • Kedves Terézia!

      Mindentől rosszul vagyok, amit ügynökök terjesztenek, de az MBT-t bármennyire akarom, ennek ellenére sem tudom leszólni: prevencióra egy nagyon jó dolog.
      Nyaki sérv esetén is tökéletes dolog, ágyéki sérv esetén meg kell nézni, hogy rosszul esik-e benne járni. Ha nem, akkor szintén jót tesz. Ha fáj a derék vagy jobban zsibbad a láb benne, akkor nem érdemes erőltetni. ( a sérv miatt a gerinc görbületrendszere megváltozik annak érdekében, hogy a legkisebb legyen a kompresszió. Ezt az MBT “vissza akarja tolni” a rendes görbületek felé, ami lehet némi konfliktust okoz a sérves területen)

      Üdvözlettel:
      máté

      Válasz
  13. Kedves Zoltán!
    Ágyéki gerincsérvem van. Nyáron  vizisízek, Ön szerint nagyon sokat ártok vele?! (változó, hogy fáj-e utána a derekam..)
    Üdv:K.

    Válasz
    • Kedves Krisztina!

      Sajnos teljesen hiteles választ erre a kérdésre nem tudok adni, mert még nem próbáltam ki ezt a sportot, de az elmúlt fél órában tutorialokat nézek a youtube-on, hogy hogyan is kell ezt. Úgy nézem, hogy amikor már állsz – itt elvileg azt mondja a pasi, hogy előre kell tolni a csípőt- akkor már ok a dolog. Viszont ahogy tanítják a felállást, az elég masszív terhelés. Ezt egy egészséges, vagy egy kevésbé problémás porckorong szerintem jól bírhatja. Egy gyök közeli kevésbé. Nem tűnik annak a sportnak, amit muszáj abbahagyni – pl. erőemelés- de mindenképp érdemes a vízisís napok után kompenzálni valahogy, pl. McKenzie tornával.

      Üdv:
      m.

      Válasz
    • Kedves Anita!

      Simán! 🙂
      Az a pár kis hajlongás nem ügy, mert nem maradsz benne, csak átmész rajta, az meg külön előny.

      Üdv:
      m.

      Válasz
  14. Kedves Máté!
    Nyaki gerincsérvem van, körübelül egy hónapja találkoztunk személyesen, mindent betartok ahogy megbeszéltük és türelmesen várom az eredményt. Nem szeretném az eddigi munkát egy új mozgásformával elrontani, de ha már a Zumbára rákeres nem tenné meg hogy a Kangoo Jump-ot is megnézi az interneten. Ez egy új mozgásforma spéci cipőben, és nagyon szuper … kiváncsi lennék a véleményére, hogy csinálhatom-e heti 3-4szer??? (Illetve, hogy melyik tetszik jobban a Zumba vagy Kangoo 🙂 ……. csak vicceltem)
    Köszönettel,
    Orsolya

    Válasz
    • Kedves Orsolya!

      Na most viszont erősen alábecsül!!!!:P:P:P
      A Kangoo-t pontosan ismerem…:)
      / Amúgy nem is annyira új mozgásforma…:P /

      Ha ugrálás közben úgy tartja a vállát, ahogy az ülő nyaknyújtó gyakorlatnál, akkor nem dráma. Ha előre helyezett fejjel csinálja, akkor nem annyira nyerő…
      De ilyen téren a nyakára bíznám a dolgot: ha kicsit is fáj közben/utána, akkor ne, ha viszont nem, akkor hajrá!…:)

      Üdv:
      m.

      Válasz
  15. Szia!
    4 éve műtötték a kiszakadt gerincsérvemet és megint gondjaim vannak vele. Kórháznam feküdtem vele egy hétig, szteroidos infúziókat kaptam, most már tudok menni. Most voltam mrn ami kimutatta, hogy nincs kiszakadva, de van egy másik sérvem, ami szintén a negyedik csigolyánál van, amit a két csigolyám nyo, ezért az bármikor kiszakadhat. Nagyon szeretnék és muszály is fogynom, de a mozgás nélkül nem sokra megyek. minden nap gerinctornát végzek, de attól nem lehet fogyni. Van egy sifutó gépm, szeretném megkérdezni, hogy azt ajánlod-e? Vagy mit tegyek, hogy ne legyen bajom? Sajonos úszni nem tudok.

    Válasz
  16. Kedves Máté,
    Az elmúlt hónapban már második alkalommal érzek fájdalmat a nyakam körül, alig bírom elfordítani a fejemet, napokig tart ez az állapot, napközben jobb, este az alvásnál zavaróbb. Néha mintha késsel szurkálnának és a karjaimban is érzem. Korábban voltak olyan tüneteim, hogy zsibbadt a karom és a lábam, de akkor még nem fájt ennyire a nyakam, azt gondoltam csak meghúztam, vagy elaludtam. Napi 8 órás ülő munkát végzek, mellette sportolok, fallabdázom (squash). Utánaolvastam az Ön oldalán is és az már látszik, hogy nem megfelelően ülök a székben, orvosnál még nem jártam, de szeretném megelőzni a nálam gondolom kialakulófélben lévő gerinc problémákat. Kérdésem, hogy a squash mennyire "ártalmas" a gerincre? Vannak előrehajló gyors mozgások.
    Köszönettel,
    Árpád

    Válasz
    • Kedves Árpád!

      Sajnos az orovoslátogatást már nem nagyon lehet elodázni, mert amire szüksége van, az régen nem megelőzés, hanem keményen a terápia!
      Ne halogassa ezt sokáig, mert a két karba sugárzó fájdalom nem jó jel! Nyaki sérv esetén a squash elvileg nem lenne drámaian rossz, de legtöbbször mégis az:
      a nyaki sérv egy előre helyezett fej-tartás miatt alakul ki, aminek legtöbbször az a jellemzője, hogy az ember döntően egy porckorongját terheli meg a sok helyett, annek pedig az intenzív fej fordítások elég nagy terhelést jelentenek. Persze a tünetek enyhülése és a tartás kijavítása után a squash teljesen jó dolog, de hangsúlyozom: mielőbb csináltasson egy diagnózist!

      Üdv:
      m.

      Válasz
  17. Kedves Máté!
    Először is gratulálok az oldalhoz, a lelkesedéshez és a szakértelemhez. Örülök, hogy megtaláltam, sok a hasznos infó. Lumbális szakaszon van sérvem, és szeretném egy kicsit formálni a testem. A lépcsőző gép mennyire ajánlott e célra? Kérdésem még, hogy a Pelzel féle akupunkt masszázs mennyire hasznos, ha jelenleg isiászt okoz a sérvem, tehát zsibbad, illetve "érzék-csökkent" a lábam?
    Köszönöm: Krozsu

    Válasz
    • Kedves Krozsu!

      Köszönöm! Az akupunktúrás kezelések a betegek tapasztalata szerint csak jó lehet. A lépcsőző gép akkor jó, ha nem hajlítod a derekad közben.
      Akkor viszont teljesen.

      Üdv:
      m.

      Válasz
  18. Kedves Máté!
    Köszönöm a gyors választ. És látom, hogy a zumba is jó, úgyhogy már csak csinálnom kell. 🙂
    Szép napot! : Krozsu

    Válasz
  19. Kedves Máté!
    Kb. 20 éve diagnosztizált /ct/ L4-5 sérvem van.Hosszú évek óta evezek guruló-üléses hajóban.Újabban egy óra után annyira elzsibbad először a jobb majd a bal lábfejem is, hogy ki kell szállnom a hajóból.
    Végleg abba kell hagynom?
    Üdvözlettel: Bob 

    Válasz
    • Kedves Bob!

      Utálok ilyet mondani, és minden körülmények között végletesen ragaszkodom ahhoz, hogy senkit ne beszélje le semmilyen mozgásról, főleg nem arról, amit kiemelten szeret, de ezt most sürgősen abba kéne hagyni… Legalább addig, amíg ez a helyzet nem rendeződik, de jó sajnos ez a mozgás sosem lesz a gerincnek.

      Üdvözlettel:
      m.

      Válasz
  20. Kedves Máté!
     
    A napokban kaptam meg az MRI lumbális leletem. a IV.-V-ben lefelé kiszakadási tendentiat mutatott ki.nagyon szeretek mozogni,tornázni!kérdésem az lenne,hogy ezek után pl.fekvőtámaszokat csinálhatok-e??25,30 a napi "adagom"félek,hogy nem teszek jót ezzel??nagyon szeretném kikérni az Ön véleményét.
     
    köszönettel.Judit

    Válasz
    • Kedves Judit!

      Kérdezze meg erről a kezelőorvosát.
      Ha az én gerincem lenne, és nem fájna, akkor biztos csinálnám, de az Önt ismerő orvos véleményét mindenképp kérje ki.
      25-30 gyakorlatilag gerinc szempontból egy “békés” adag. Ettől függetlenül úgy nyomja a fekvőtket, hogy a hasizmait közben feszítse meg, hogy ne homorodjon a dereka közben. Ugy teljesen biztonságos a dolog.

      Üdv:
      m.

      Válasz
  21. Kedves Zoltán! 
    Tavasszal kezdődő panaszaim (a keresztcsont bal oldali tájékán érzett ,majd combba, lábszárba sugárzó fájdalom, végül a zsibbadás jelentkezése,terjedése)okára aCT vizsgálat adott választ.Hernia disciL-V (nagy méretű).Pillanatnyilag a Doktor Fit Gerincambulancián kezelnek.(Minimális fájdalom,bal oldalon Achilles areflexia)Panaszt a zsibbadás okoz , és az, hogy nem merem folytatni az eddig megszokott testedzésemet, ami nagyon fontos volt számomra.(bodyART,Stretching,gerinctréning,jóga,-heti 12 óra,meg egy kis biciklizés ,úszás)
    Még annyit el kell mondanom, hogy 58 éves vagyok,van némi csontritkulásom(-2,8 a gerinc lumbális szakaszán,s volt 2010-ben biciklis baleset során egy Th XI-es kompressziós törésem.(ezek nem zavartak a mozgásban.)
    A kérdésem, vajon mikor, mit és mennyit mozoghatok anélkül, hogy tovább rontanám az egészségi állapotomat?
     Köszönettel:Erika

    Válasz
    • Kedves Erika!

      Nagyon összetett a kérdés, amit feltesz. A csontritkulás miatt és a sérv stabilizálása miatt is nagyon fontos lenne mozognia. A Dr.Fit gyógytornásza ebben a kérdésben tud Önnek segíteni. Itt a tudástárat lenne érdemes elolvasni, abból össze tudja rakni, mik a tiltott irányok – döntően az előre hajlással járó mozdulatok- azon kívül annyit és azt mozoghat, amennyit csak tud. Egy fontos rendezőelv van még: ami fáj v. kellemetlen, azt ki kell hagyni.

      A Dr. Fitesek nagyon jók ebben. Ha Náluk végett, esetleg Almássy Csillát keresse meg. Ő a Body Arttal szinte teljesen megegyező dinamikus jógát tanítja, és nagyon ért ahhoz, hogy nem egészséges gerinccel mit szabad és mit nem. Az Arany János utcában van órája.

      Üdv:
      m.

      Válasz
  22. Heló Máté!
    pár kérdésem lenne a gyógytornáról: Az első a gyógytornászom mondta , hogy erősítsem meg a gerinc melletti fűzőizmaim.Kaptam is egy lapot amin a gyakorlatok vannak. kifejezetten szeretem ezeket csinálni csak kicsit elkap a hév és kb százasával csinálom őket . Konkrét fájdalmat, vagy rosszabbodást nem érzek, csak úgy érzem, elég lassan gyógyulgatok. Már nem fáj az előre hajolás ( de nem eröltetem) csak  akor érzek daráscsípéshez hasonló fájdalmat a farizmaim környékén mikor ,,meg ejtem a derekam" ezt nyílván nem kéne de mégis idegesít. Ez miért lehet?
    a másik kérdésem olvastam a denevérpad találmányról és arra lennék kiváncsi ha háttal ráfekszem egy 60 cm-es gimnasztika labdára, azzal is tudok-e olyasmi hatást elérni?
    üléshez levegő párnát használok ami jobban bevállt nekem mint az ékpárna. csak ha hátra helyezem a testsúlyt érzek egy roppanást a hátamban elég furcsa

    Válasz
  23. Tisztelt Máté!
    Ajánlod a túrázást!
    44 éves vagyok,sok mozgásformáról lemondtam(pl. foci),de a túrázásról via ferrataról nem szeretnék!Az 5-10kg-os hátizsák nem hátrány?Nincs kialakult porckorongsérvem,de iszonyú nyilaló,majd teljes"bénultság" szokott néha derékon ragadni!
    köszönettel,Balatoni József Győr

    Válasz
    • Tisztelt Balatoni József!

      Valószínűleg a porckorongja lapult le, és az ízületi tokot irritálja amikor a nyilallásokat érzi.
      A hátizsákkal személy szerint ilyen esetben nincs bajom. Egy közel tengelyirányú terhelést ad, ami 3-10 kilóval nem egy veszélyes terhelés.
      A járás egyenetlen talajon, hegynek fel – völgynek le csodálatos az ilyen instabil gerinc számára, ellentétben a betonon járással, ami általában horror…

      Üdvözlettel:
      máté

      Válasz
  24. Szep jo napot kivanok ! Porckorongservem van es erdeklodni szeretnek, hogy a zumba fitness karos lehet-e. Koszonettel es udvozlettel , Mariann

    Válasz
    • Kedves Mariann!

      A zumba nem vészes. A szokásás szabályokra kell odafigyelni: hajlongás, rotálva hajlongás kizárva, minden más mehet.
      Üdv:m.

      Válasz
  25. T.B.MÁTÉ!
    P.KORONGSÉRVEM VAN, MÉG NINCS MRI, CSAK HA NEM MÚLIK A PANASZOM. A KÉRDÉSEM AZ, HOGY ÉN ELÉG PÖRGŐS ÉLETET ÉLEK, 12 ÓRÁT DOLG. HETI 4X, ÉTTEREMBEN, PULTBAN.. LOVAGOLOK, ÚSZOK, TENISZ, STB. A LOVAGLÁS NEM VOLT FELSOROLVA, ÉN NEM MONDANÉK LE RÓLA, SEMMI PÉNZÉRT. GYEREKKORI SZENVEDÉLY…PERSZE EDDIG SEM VITTEM TÚLZÁSBA, TAVASZTÓL, ŐSZIG HETENTE VAGY AHOGY ALAKULT…MI A VÉLEMÉNYE?
    A MÁSIK, FURCSA HOGY AZ ÜLÉST EMLEGETIK A SÉRV KIALAKULÁSÁNAK, PEDIG ÉN KB 16 ÉVE NEM SOKAT ÜLÖK, SŐŐŐŐT! ÜDV. K.CSILLA

    Válasz
  26. Kedves Máté!
    Lumbális szakaszon lévő sérvvel lehet elliptikus trénert használni?Szeretnék kicsit testet formálni vele. Persze csak lájtosan, ahogy a testem engedi 🙂
    Köszönöm: Zsuzsa

    Válasz
    • Kedves Zsuzsa!

      Elliptikus tréner kérdésben az a tapasztalatom, hogy vannak sérvek, amik nagyon szeretik, és vannak, amik nagyon nem. Ki kell próbálni, és ha jól esik/nem esik rosszul, akkor mehet. A lényeg, hogy ne előre dőlve használd, mert akkor biztos rossz. Amúgy egy jó mozgásforma lehet.

      Üdv:
      m.

      Válasz
  27. Kedves Máté! Az izomstimuláló testkezelő gép lehet káros a sérvre? Eddig rendszeresen használtam, nem okozott gondot, de mostanában egyfolytában fáj a sérvem. Köszönettel,Tünde Vt

    Válasz
  28. Kedves Máté!
    Szeretném kérdezni,hogy emelkedőre állított futópadon végezhetek-e gyors gyaloglást,gerincsérvem van,de a mozgást nem szeretném abba hagyni.És mi a véleménye a “göbös” hulla-hopp karika használatáról?Nagyon árt ?
    Köszönöm válaszát.
    Üdv: Erzsébet

    Válasz
  29. Kedves Máté!

    Gratulálok az oldalhoz, rengetet olvasom!
    bodyART oktato vagyok, frissen végzett, szeretnék viszont olyan téren is képzést/információkat kapni, hogy mi az amit szabad/nem szabad különböző tipusú problémákkal végezni.
    Előre is köszönöm a válaszát!
    Üdvözlettel,
    Júlia

    Válasz
    • Kedves Júlia!

      köszönöm az érdeklődést!
      Nézz szét a gerinc.hu-n ( 2019 2.felétől a benemate.hu-n) ott nagyon sok cikket és edzőknek található infót találsz.
      Üdv:
      m.

      Válasz
  30. Kedves máté! Szeretném kérdezni hogy a foci árte a gerinc sérvnek? Üdvozletel. Farkas andor

    Válasz
    • Kedves Andor!

      A futás kifejezetten erősíti a porckorong állományát, a sok fordulás pedig erősíti a stabilizáló izmokat.
      Természetesen minden sérv egyéni, ami sokat árnyalhat a képen, de ha nem tiltja meg az orvosod / gyógytornászod én első körben biztos nem beszélnélek le róla.
      Üdvözlettel:
      m.

      Válasz
  31. Tisztelt Máté!

    Érdeklődni szeretnék, hogy ágyéki porckorong sérvvel mi gerincemnek a legveszélytelenebb önvédelmi sport, amit űzhetek? Esetleg amikről nem írt (Aikido, Kung-Fu, Krav-maga…) javasoltabb lehet, mint mondjuk a Karate? Karatera jártam egy rövid időre, de sajnos utólag nem tudtam eldönteni, hogy melyik mozdulat volt a rossz, ha este fájdalmat éreztem utána, így egy kicsit félek, hogy ártok vele. Ha nem szeretnék kockáztatni javasolja az ilyen típusú sportokat?

    Köszönöm szépen megtisztelő válaszát: Marton Balázs

    Válasz
    • Tisztelt Balázs!

      Az Aikido-ban ha meg tudod beszélni, hogy ne ess, akkor az nagyon baráti dolog. Ha esel, ill. a dobós- gyűrkőzős/birkózós sportokban a sok esés és kontroll nélküli egymásnak feszülés gondot jelenthet. A karate mozgásanyaga nem vészes, sőt…viszont ott a néha túlzásba vitt nyújtások tudnak aggályosak lenni. ( itt ha az edző betartja a “szabályokat” akkor az tökéletes dolog tud lenni) A krav nagyon modern ilyen szempontból, ott a mozgásanyag sem vészes, így az jó lehet. A kungfunál nagyon stílusfüggő a dolog. A wing chun pl. barátságos, a többire a karatés szabályok érvényesek: a kungfu maga teljesen rendben szokott lenni, ha az edző nem csináltat “gerinctelen” erősítéseket és nyújtásokat a gyakorlatok között.

      Üdvözlettel:
      máté

      Válasz
  32. Szia Máté!

    14 éves korom óta voltak vissza-vissza térő derékfájásaim. Anno az rtg után az orvosok általában legyintettek, azt mondták genetika és ússzak sokat. 3 éve ismerkedtem meg a kettlebellel és a heti 2-3 x 60 peces edzéseknek köszönhetően közel 2 évig semmi bajom nem volt. Még egy apró fájdalom sem. A minimális gerincferdülésem is nyomtalanul eltünt. Mellesleg brutálisan erős lett az ágyéki fűzőm és a gluteusaimat a párom is dicsérte. 🙂

    Viszont tavaly év végén nagyon durva lumbális epizódom volt, pedig azt hittem ez már csak emlék marad.

    Persze voltam kivizsgáláson: rtg, mri. A diagnózis degenerált L5-S1 porckorong, minimális körkörös protrusioval. A doktor úszást javasolt.

    Azóta csak hébe-hóba edzek mert úgy vettem észre, hogy a terhelés nem tesz jót a derekamnak és enyhe fájdalom alakul ki néha, edzés után. El is keseredtem, mert nagyon beleszerelmesedtem a girjákba.

    A kérdésem az hogy te mit tanácsolsz? Ha csinálom becsülettel az autodekompressziós tornát, mikor edzhetek újra? Egyátalán mi a véleményed a kettlebellről?

    Köszönöm és Üdv, János

    Válasz
    • Szia János!

      Elnézést kérek, valamiért nem láttam az üzeneted.
      Bell: tök jó dolog lehet, de sajnos szét is csaphat – csak mint minden más sport – attól függően, hogy a derekad hogyan működik.
      Ha megvannak a gerinced görbületei és működik az azt automatikusan stabilizáló izomfűző ( ez nem olyan dolog, amit Te csinálsz a fenék behúzásával vagy a medence billentésével, hanem amit öntudatlan reflexek irányítanak ) akkor egy szuper dolog. Erősíti az izmokat, melyek “kívülről” is segítik az előző rendszert.
      Sajnos ha a görbületek elsimultak, akkor ez a fűző nem működik jó, és ilyenkor a felületesebb izmok dolgoznak helyettük – viszont a kompressziós és nyíró terhelést nem igazán tudják levenni a gerincről. Ebben az esetben a girja csak piszokul átgonolt edzés esetén nem jelent extra terhet a rendszernek. ( egy ideig a stabilitás erősödő érzését érzi az ember, majd egyszer eljött a “reccs” pillanata. Én a bellt szubjektíve szeretem, semmivel nem tartom veszélyesebbnek, mint a jógát vagy a kondit, de előtte/mellette jó betömni a fűzőműködés hiányzó puzzledarabjait. Erre amúgy inkább az NMPT egy jó eszköz, az ADT a súlyos betegségekre való.
      Az úszás sajnos szintén nem adja vissza a jó mintát, de legalább nem terhel – én ezt csekény vigasznak tartom ilyenkor.

      Remélem azóta már újra edzel, mégegyszer elnézést a késő válaszét, és remélem így utólag is segíthet ez valamit.
      Üdv:
      m.

      Válasz
  33. Kedves Máté!
    A sífutás / nordic walking ajánlott, vagy sem? Az előre dőlő testtartás miatt kérdezem. Köszönöm: Kati

    Válasz
    • Szia Rita!

      Ahány nyaki sérv, annyi válasz. Kérdezd meg a Téged ismerő orvos v. gyógytornász kolléga véleményét.
      Alapértelmezetten egyik sem “nyakkáros”, de minden a te nyakad aktuális állapotától függ.

      Üdvözlettel:
      m.

      Válasz
  34. Kedves Mátè, sajnos senkitöl nem kapok teljes választ arra, hogy nyaki+háti sèrvvel a kocogás ès az úszás maradhat-e a sportom? Valamint az ülőmunkát felváltsam-e valami másra? Alig múltam 40 èves ès nem szeretnèk egy harmadik sèrvet. Ködzönöm előre is! Èva

    Válasz
    • Kedves Éva!

      Sajnos én sem fogok tudni adni. Ezek a sportok mind gerincbarátok, így harmadik sérvet biztos nem okoznak, de ha már van ez-az a gerincedben, akkor biztos, hogy rossz mintával használod a gerinced, ami így alapértelmezetten is terheli saját magát- a sport csak rátesz egy kicsit. Ezt kellene elsősorban kijavítani ( NMPT ) , és akkor nem kellene a sport miatt aggódni.
      Üdvözlettel:
      Máté

      Válasz
  35. Kedves Máté!
    Van arra bármilyen adat, hogy a falmászás milyen hatással van a porckorong sérvre? Nekem úgy érzem, hogy segít, mivel sok hátrahaljással, nyújtózással jár, de nyilván van benne “emelés” jellegű mozdulat is, de teljesen más, mintha a földről emelnék fel valamit. Általában mászás közben enyhül az egyébként állandó fájdalom is. Volt esetleg hasonló sporttal tapasztalata valakinek?
    Köszönöm,
    Rita

    Válasz
    • Kedves Rita!

      Nagyon jó hatású a falmászás, mert kikényszeríti a gerincet stabilizáló izmok működését. Ha nincs olyan gond, ami kizárja a gyakorlását akkor csak javasolni tudom.

      Üdv:
      m.

      Válasz
  36. Kedves Máté!
    Először is szeretném elmondani, hogy a rengeteg sérvvel foglalkozó írás közül a te oldalad tartalmazza a leghasznosabb írásokat.
    A másik a sport. Nekem a kettlebell, girja lett a nagy szerelmem, miután 2 év kitartó torna után megerősítettem annyira magam, hogy a járásképtenen, zsibbadó lábammal tünetmentesen tudtam élni, futni, tornázni. Most azonban számomra megdöbbentő módon újra előjött a sérvem, egyik napról a másikra. Azt szeretném megkérdezni, hogy lehet-e ennek a kettlebell edzés az oka. És hogy már az akkut állapotban is lehet-e óvatos sporttevékenységet űzni, vagy csak azután, hogy a fájó derékkötöttség elmúlik. Nagyon köszönöm,
    Bogi

    Válasz
    • Kedves Boglárka!

      Köszönöm! ( Sokat fogok frissíteni a sportos anyagokon hamarosan, mert kicsit már “ódivatúak” de a a tartalom tényleg hasznos! )
      Bell: Nehezet kérdezel. Ha magamról lenne szó, mosolyogva edzenék közben is – persze ésszel – és ismerősöket is szívesen edzenék ilyen állapotban,
      de ez amit írok, csak akkor igaz ha
      – pontosan fel tudja mérni valaki a saját állapotát.
      – sosem lépi túl a határokat
      – ért a mozgáshoz is, a terhelés mértékéhez is.
      – nem tolja túl a bringát.

      Ilyenkor a mozgás gyógyítás része lehet.
      ( én ha megfájdul valamim, ált. konditerembe megyek, de ez elég extrém )

      Általános esetben viszont biztos azt mondanám, hogy ne csinálj ilyesmit…
      ( Úgyhogy inkább tartózkodom…:) )

      Simán lehet, hogy a girjától jöttek vissza a tünetek.
      Nagyon jó mozgásforma, de úgy , mint bármilyen mozgást – kondi, jóga, pilates – lehet gerinc szempontból jól és rosszul is gyakorolni.
      Ha elolvasod a jógás bejegyzésemet, abból pl. kiderül, hogy a “lájtosnak” tartott jógagyakorlás hogyan tud keményen gondokat okozni, miközben az egyik legcélzottabban jó mozgásforma lehet. A sérv szerencsére nem egyik napról a másikra jön vissza, vlsz. csak rosszabb most a helyzet.
      A legjobb, ha keresel egy jó szakembert ( ADT) vele megtanulod azokat a mozgásokat, melyek visszakapcsolják a gerinc helyes stabilitását, és utána vele átnézed az összes girjás gyakorlatot. El fogjátok tudni dönteni, hogy a gerincednek ezek közül mi fér bele és mi nem.

      ( Amúgy ilyesmit később én is szívesen fogok vállalni hamarosan, mert a szomatizáció témakör “kivégzése” után a hobbisport lesz az egyik következő fő téma. )

      Jobbulást és később/közben kellemes sportolást:
      m.

      Válasz
  37. Kedves Máté!
    Először is nagyon köszönöm a gyors válaszokat, és s bíztatást! Igen igazd van, mert azt is éreztem hogy jelez a testem, hogy túlzás, csak nem akartam tudomásul venni. Minden jó valamire, hát ez az eset arra, hogy legközelebb már tudom, hogy hol kell leállni. És azt is jól érzékeled, hogy a rettegésem és csalódottságom egyszerűen gúzsba köti a szervezetem. Megfeszülnek az izmaim, ami nyilván nem engedi hogy rendeződjön a porckorongom helyzete. Az elmúlt két hétben pl már 2 kilót fogytam. Megfogadom a tanácsot és leveszem magamról valahogy a betegség plecsnit. Hál istennek az edzőm kiváló ember, együtt lessük mikor lesz alapképzés, mert mindenképpen elmegy, még a végén belőle is instruktor lesz! Jó tudàsa van, de ez egy külön szakma, amit meg kell és hajlandó is az én esetem miatt megtanulni. És már meg is kerestem emailben a helyi embereteket. Oda is az edzővel együtt megyek. Várom a visszajelzését!
    Még annyi hogy a könyvednek az első részét találtam meg, lehet ez egy másik amiről írsz?
    És még annyi, hogy fantasztikus amit csináltok. Sokkal nagyobb dolog, mint amit szavakkal ki lehet fejezni! Köszönöm!!!
    Bogi

    Válasz
  38. Kedves Máté!
    Érdeklődnék, hogy heti 3-4 alkalommal játszott, amatőr jégkorong milyen hatással lehet – az ortopéd szakorvos szerinti – kezdődő porckorongsérvre?
    Köszönettel:
    Tamás

    Válasz
    • Kedves Tamás!

      Szívesen mondanék fekete – fehér , igen – nem választ a kérdésre, de ezt nem lehet így megmondani. Fontos lenne tudni a tüneteket amiért kiderült, hogy
      ott van a kezdődő sérv. Azt, hogy valóban ez okozta-e a tüneteket, hiszen harminc felett rengeteg teljesen problémamentes embernek van kezdődő sérve, ami a világon
      semmi problémát nem jelent. Ebben az esetben a jégkorong teljesen rendben lehet, míg ha mondjuk pont provokálja a problémát, akkor lehet érdemes kicsit módosítani a technikán/ terhelésen. Elnézést, de ehhez jóval több infó, és egy alapos tesztkör kellene.

      Üdvözlettel:
      Máté

      Válasz
  39. Kedves Máté!

    Köszönöm a gyors választ.
    Akkor valószínűleg hamarosan felkeresek egy ADT terapeutát.

    Üdvözlettel:
    Tamás

    Válasz
    • Üdvözlöm!
      Megkaptam az mr leletemet amin a következő radiológiai vélemény szerepel: degeneratio et protrusio disci paramdeialis et foraminalis L.v/S.I. I.s. valószínű bal oldali gyöki érintettséggel. Amennyire tudom ez nem sérv viszont a fájdalom erős sok esetben és nem tudom hogy a trx és közép hosszú távú futás mennyire árt. Sportolás közben nem érzem különösebben hanem utána inkább. Amint tudok megyek reumatológushoz de most eléggé megijedtem hogy fel kell adnom hőn szeretett tevékenységeimből… Nagy lehet a baj?
      Köszönöm a hasznos információkat!

      Válasz
      • Kedves István!

        Köszönöm a bizalmát!
        Sajnos egy MRI leletet csak a tünetekkel összevetve lehet értelmezni, mert ilyen MRI lelettel az ember kb. bárhol lehet a tünetmentes – komoly fájdalom skálán, viszont ahhoz, hogy
        pontos véleményt lehessen írni a sport kapcsán, sokkal több információra lenne szükség. Tudni kellene, hogy pontosan mi, mikor, mióta fáj, mire enyhül, mi provokálja, stb…
        Rengeteg tényező van, így nagyon szívesen írnék kapaszkodót, de sajnos ennyi információból erre nincs esélyem. Szerencsére a TRX egy nagyon gerincbarát mozgásforma, így az, hogy
        bármilyen gerincgond esetén abba kelljen hagyni, azt szinte esélytelennek látom, sőt! A továbbképzéseimen ált. felhívom a figyelmet arra, hogy hogyan lehet vele úgy gyakorolni, hogy még
        növelje is a gerinc stabilitását. A futással szintén ritkán szokott komoly gond lenni – a porcorong állományát ol. erősíti is – viszont ha az adott szegmentet nem fogja rendesen az idegrendszer az izmok
        megfelelő időben torténő bekacsolásakor, akkor prvokálhat fájdalmat. Ezek persze általánosságok, lehet, hogy az Ön esetében ez nem így van, de a nagy átlag esetében ezek a sportok egy korrekt és célzott
        mozgásterápia után ( néha mellett is ) általában abszolút nem tartoznak a necces dolgok közé. Ettől függetlenük természetesen az Önt ismerő, kivizsgáló orvos tanácsaira hallgasson ebben a kérdésben.
        mielőbbi jobbulást kívánva:
        máté

        Válasz
  40. Kedves Máté!

    Derékfájósoknak-gerincsérveseknek a székben ülés kiváltására (ha nem is napi nyolc órára, de azt hosszabb rövidebb időre megszakítani) jó-e a törökülés? Ha igen, csak “simán” a vízszintes talajon vagy ágyon (itt külön kérdés, hogy gond-e, ha az ágy természetszerűleg némiképp besüpped alattunk), vagy valamilyen “kiemelkedésen”: alacsony puffon, párnán; illetve alkalmas-e az ékpárna erre?
    Másik kérdésem: korábban többször hallottam, hogy jót tesz a kemény fekvőhely? Igaz-e? Ha igen, honnan tudom, az enyém az-e?

    Előre is köszönve a válaszát:

    Mezey Dániel

    Válasz
    • Kedves Dániel!

      A törökülés rövid időre jó alternatíva lehet, mert másképp terheli a szöveteket, mint a sima, bár ergonómiailag legtöbbször semmivel nem jobb, mint a “rendes” ülés. A titok a folymatos testhelyzet változtatásban van – ezért hasznos ,mint egy
      verzió. A süppedés nem szerencsés, mert így még jobban hátrabillen a medence felső része, tehát egy kis emelés segít a gerincbarátabb pozíció felvételében. A fekvőhely választás könnyebb kérdés: ha kényelmes, jól alszik rajta, reggel kellemesebb derékérzettel ébred, akkor midnen bizonnyal helyes a matrac. A kemény – nem kemény nagyon viszonylagos dolog, könnyebb a reggeli érzetekre építeni – ha az jó, akkor a matrac megfelelő.

      Üdvözlettel:
      m.

      Válasz
  41. Kedves Máté!

    Gerincsérv esetén a saját testsúlyos edzés (húzódzkodás, tolódzkodás, fekvőtámasz, guggolás/egy lábas guggolás, lábemelés földön/függeszkedve stb.) illetve a kettlebellel végzett gyakorlatok (swing, katonai nyomás, törölközőt átfűzve rajta bicepsz edzés stb.) folytathatóak? Előre is köszönöm szépen válaszát!

    Üdvözlettel,
    László

    Válasz
    • Kedves László!

      Köszönöm a bizalmát! Szívesen segítenék, de ez mind attól függ, hogy milyen sérv, egymáshoz képest hogyan mozgó csípő-térd-ágyéki gerinc ízületek ( ez jellemzően alkat) , mennyire feszes hátsó lánc, mire fokozódó a tünet, stb…
      aki azt mondja, hogy “sérv esetén ez és ez a gyakorlat hasznos és ez és ez a gyakorlat káros” az jó szándékú dilettáns, akit érdemes elkerülni – két teljesen ugyanaz a gyakorlat az azonos órán teljesen másképp hathat
      két emberre az alkatuk miatt. Az alapelv, hogy a sérv nem szereti a kompressziót és “bicskahelyzetben”. ( külpontos nyomás) Igy pl. egy egy guggolás akkor teljesen veszélytelen – sőt, nagyon erős stabilizáló hatással jár – ha az ágyéki gerinc homorú ( kivéve, ha a sérve pont ezt a helyzetet nem szereti – és egyértelműen sérv fokozó, ha a guggolás egy pontján hajlításba kerül.

      Üdvözlettel:
      m.

      Válasz
  42. Kedves Máté,
    Futással kapcsolatosan kérném véleményedet. Nincs gerincrévem, csak kiboltosulás csak erős derék fájdalmam. 14 hónap alatt gyógytorná, fizioterápiát, pilatest, gerinctornát, erősítést,masszázst végeztem. Azelőtt heti egyszer futottam.Jelenleg heti egyszeri közepes hónap tempójú 5 km-es futást , futó pályán ütemeztem be, de ezt követően napokig nagyon fáj a derekam. Abba kellene hagynom vagy esetleg még heti egy futás iktassak be , hogy “szokjon” hozzá a testem? Köszönöm előre is a válaszodat. Gabi

    Válasz
    • Kedves Gabi!

      Köszönöm a bizalmat! Erre a Téged ismerő kollégák fognak tudni pontos választ adni, mert nagyon sok paraméter változtathatja a pontos képet,
      de általánosságban el lehet mondani, hogy ha a dolog mindig és megbízhatóan tünetet produkál, akkor szinte biztos, hogy érdemes kicsit visszavenni a távból / terhelésből vagy
      változtatni a paramétereken ( terep, cipő, technika, sportág maga)
      Üdvzlettel:
      m.

      ui: kivéve pl. akkor ha a tünetet nem a sport, hanem a sport hatásától való félelemmel járó feszültség produkálja. ( ez Nálad szerintem nincs jelen) Szl. sok a változó, sok mindent kell ismerni, és akkor
      lehet pontos tervet készíteni arra nézve, hogy hogyan nyerd vissza a futást.

      Válasz
  43. Kedves Máté!

    Másfél éve kiboltosulást állapítottak meg az L4 -nél. (Sárkányhajóztam, eveztem, ami a valószínűleg nem tett jót, sőt (féloldalas és előrehajló, erőltetetten). De igazából a problémám akkor jött ki, amikor csökkentek az edzéseim, és most hogy teljesen leálltam vele másfél éve, többször előjön a derékfájdalmam mint előtte bármikor, intenzív terhelés alatt. úgy érzem, hogy az a törzsizomfűző, ami az evezéssel felépült, az leépül, mert nem használom, viszont a mozgásforma káros. Mivel tudom helyettesíteni. Hiányzik a sport, a versenysport.
    Közelemben karate edzések vannak, ez megfelelő mozgásforma lehet?
    Illetve a futást szeretném visszaépíteni, mert korábban az is rendszeres volt, de 1-1 alkalom után jelez a hátam. Olyan sportot szeretnék találni, ami intenzívebb és van köze csapathoz. Sajnos engem a magányos úszás ás kondi nem köt le (kiegészítésnek korábban csináltam, de önmagában nekem nem elégséges.)
    Köszönöm, ha tud valamit tanácsolni!
    Üdv,
    Bernadett

    Válasz
  44. Illetve korábban még röplabdáztam , amit nagyon szerettem. Egy hobbi csapatban űzhető lehet protrusioval is ez a sportág? vagy a folyamatos zökkenések árthatnak? Köszönöm!

    Válasz
  45. Kedves Máté,

    nyaki porkorongsérvem van (6-7 csigolya között), mely 3,5 hete “kezdődött” és produkál durva tüneteket. Az éjszakai alvás nem megy, mert a bal karom brutálisan fáj, persze a vállam, hátam, lapockám is, de inkább a teljes bal karom. Nagyon lassan napról napra jobb, de messze még a fájdalommentesség és egy jó kellemes, mély és hosszú alvás.

    Az a kérdésem, hogy milyen mozgást, sportot javasol?

    Köszönettel,
    Viktória

    Válasz
    • Kedves Viktória,

      Célzott és pontos gyógytornát mielőbb!
      A nyaki sérvek hajlamsoabbak gyorsan gyógyulni, a masszív sportot érdemes utána átgondolni.
      Ha addig nem fokoz tüneteket, a sok sétát javasolom laza váll és hátsó nyakizmokkal.

      Mielőbbi jobbulás kívánva:
      m.

      Válasz
  46. Kedves Máté,

    Néhány hete szédüléses és fejfájásos tünetekkel először neurológushoz fordultam, de minden eredményem köztük egy koponya MRI is negatív lett, a reumatológus küldött el nyaki MRI-re, ahol kiderült, hogy porckorong sérvem van: “A C.V./VI. magasságban a discus területén széles alapú bal foraminalis csontos degeneratív eltéréssel kísért előboltosulás látható, a neuroforamen jelentősen szűkített, a kilépő bal C.6. gyök vs. komprimált.”

    A tüneteim az orvosok szerint nem ettől voltak, inkább a nagyon feszes izmoktól a trapéz és a nyak körül. Rendszeresen járok gyógytornázni már kb. másfél éve, és most ezen a problémán is dolgozunk, napi szinten igyekszem az alap stabilizáló és nyak/váll tornákat csinálni. Emellett nagy szenvedélyem az országúti kerékpár, heti 4 órát tekerek kb. nem nagyon agresszív, inkább kényelmes beállítással, amit szakemberrel végeztem. Nem szeretném feladni, persze ha ez hosszú távon káros, akkor nyílván megfontolom!

    Az orvosom azt mondta nyugodtan kerékpározzam, és kifejezetten a gyógytornász sem tiltotta, bár azt mondta a fejtartás nem éppen kedvező a porckorongnak.

    Az lenne a kérdésem, hogy te mit javasolsz a kerékpárral kapcsolatban? Ill. van esetleg tanácsod, amivel a helyzetet javítani lehet?

    Köszönöm előre is,
    üdvözlettel
    László

    Válasz
  47. Kedves Bene Máté,
    Ha jól láttam, itt főleg olyan sérves esetekről van szó, ahol a kitüremkedés hátrafelé történik. Nekem erős lordózisom van, tehát túlzottan homorúan tartom a derekamat. Egyenlőre csak a derekam fáj és azt feltételezem, hogy emiatt. Létezik, hogy a porckorong a másik irányba jön ki? Az oldaladon van esetleg szó arról, mikor túlzott lordózisa van valakinek? Milyen sport javasolt ilyenkor?
    Köszönöm!

    Válasz
    • Kedves Márton!

      Köszönöm a bizalmat, és nézze el a feltételezést, de szerintem jó eséllyel téved a problémáját illetően.

      – Ha a porckorong előre boltosul(na) ki, akkor – mivel ott nincs igazán olyan képlet akit zavarni tud(na)- zéró tünetet okoz.
      – A fokozott lordózissal kapcsolatban rengeteg városi legendát lehet hallani, így érdemes egy szakorovossal konzultálni,
      aki tud segíteni abban, hogy mi okozza az esetleges tüneteit és mit érdemes sportolni vele.

      Amit érdemes itt megnézni a témáról az ez a videó:
      https://www.youtube.com/watch?v=te1OlolLoH8
      – mert a legtöbb ember, akinek azt mondják, hogy fokozott lordózisa van az általában egyáltalán nem rendelkezik lordózissal,
      és pont emiatt kitettebb a gerinces tünetek irányában.

      Sport szempontból a pontos paraméterek ismerete nélkül – ha van konkrét tünet – szerintem felelőtlenség nyilatkozni, ha nincs, akkor kb. bármit, mert
      a tartászavarból származó ún. nem specifikus derékfájásokat és kisebb kellemetlenségeket minden aktív mozgásforma jótékonyan érinti.

      Üdvözlettel és mielőbbi jobbulást kívánva:
      m.

      Válasz
  48. Kedves Bene Máté, gratulálok az oldalhoz, szerintem hiánypótló 🙂

    Nekem is lenne egy kérdésem.

    35 éves vagyok, évek óta szoktam kocogni (max félmaratoni szintekig), meg elszórtan úszkálni. Januárban nyak elfordítását követően bal kéz zsibbadás jelentkezett, elkezdtem kivizsgálásokra járni. Nyaki röntgen eredmény szerint kóros radiológiai eltérés nincs, MR március végén készült a nyakamról.
    A leletező orvos diagnózisa: Hernia disci intervertebralis C.VI.I.s.gyöki compressioval, Hernia disci intervertebralis CV, protusio disci intervertebralis C.III., spondylatrhrosis cervicalis.

    Idegsebész diagnózisa:M5310 Cervicobrachialis syndroma

    Mindkét szakember ugyanazon leletek alapján állította fel a diagnózist, tehát az idegsebész is láttam az MR eredményt, idegsebészeti teendőt nem látott, physioterápiát javasolt -amelyre ma 3. napja járok (víz alatti torna, felszálló galván, masszázs, termálfürdő.

    Már a diagnózis felállítása után (de a fizikoterápia megkezdése előtt) egyszer elmentem úszni, az idegsebész azt mondta, nem árthat. Gyorsúszásban úsztam 4-500 métert, korábban 2 km-t szoktam. Éjjel a sürgősségin kötöttem ki, annyira fájt a fejem – ha letettem, és a bal vállam, felkarom. Fájdalomcsillapítos terápia kezdődött (ez volt két hete), majd most 3. napja tart a fizikoterápia.
    Körülbelül egy hete semmilyen panaszom (fájdalom) nincs, – bár most hagyom csak abba a fájdalomcsillapító szedését, szóval nem egyértelmű, miért.

    Kérdésem lenne, hogy ezekkel a diagnózisokkal lehet-e kocogni, úszni (gyorsúszás), amennyiben nincsenek tünetek, és lezajlott a fizikoterápia? (a kocogás alatt 7-10 km/h közötti sebességet értek)

    Válaszát előre köszönöm,
    üdvözlettel,
    Anikó

    Válasz
    • Kedves Anikó!

      Szívesen segítenék, de ezek nem olyan kérdések, amiket egy diagnózis alapján el lehet dönteni – Önt kellene látni hozzá, és még akkor sem tudnám egyértelműen megmondani, hogy okoz-e majd tünetet az úszás, mert annyira sok faktor játszik szerepet abban, hogy aktuálisan megfájdul-e valami, hogy azt elképzelni is nehéz. Mindkét lelet az jelenti, hogy nyomtja / nyomta a kilépő ideget a porckorongja.
      A történet ott kezdődik, hogy boldogan sportoló emberek milliói élnek ilyesmivel – és sokkal rosszabb helyzetekkel – zéró tünettel. Kell egy kontextus, ami kiváltja, hogy ebből tünet is legyen. Leeht ez egy “utolós csepp” fizikai terhelés ( pl. a fej elfordítása) de kell hozzá az idegrendszer kicsit fokozottabb érzékenysége is. Ezt az érzékenységet alváshiány, krónikus stressz, korábbi sérülések emléke és még egy sor dolog fokozhatja. Igy szokott “összeérni” a nyakában lévő dolgokból és az idegrnedszer aktuális érzékenyésgéből a tünet. Az úszás alapértelmezetten nagyon jót tesz Önnek, de vannak olyan helyzetek, amikor pont olyan “kontextust” jelent, amikor tünetet fog csinálni. Ha épp az idegrendszer rettenetesen figyeli, hogy mi történik a nyakában, ha bizonytalanság van azt illetően, hogy ez az úszás aktuálisan jó-e ( ez fokozza az izomtónust és az érzékenységet is) , ha az sérv ott akkor pont úgy áll, amivel az ideg-porckorong kapcsolat irritálható az úszás rendszeres mozgásával, akkor könnyen lehet, hogy tünet lesz belőle.

      DE!

      Ha ezek más másképp állnak, akkor pedig könnyen lehet, hogy egy nagy löket lesz a további jobbulásához, az idegrendszer érzékenységének “letekeréséhez”.
      Az Ön helyében – ha az orvosai sem látják másképp – azt csinálnám, hogy kipróbálnék “annyi úszást” amit 110%-osan biztonságosnak érzek. Ha ez “működött” akkor kicsit többet, és így jutnék el a “csövön kifér” helyzetig. A kocogásra ugyanez vonatkozik – általában jót tesz, ha a “kontextus” is megengedi. A fizoterápiával kapcsolatban engedjen meg egy kéretlen tanácsot: szuper dolgok amiket ír, viszont egy Önre szabott, “szárazföldi” nyaki gerinc mozgásterápia nagyon csípi a szemem, hogy nem szerepel a felsorolt eljárások között.

      Mielőbbi csapatós kilométereket kívánva:
      Üdvözlettel:
      m.

      Válasz
  49. Kedves Máté! Mi a véleménye a rollerezésről, mint testmozgásról? Ajánlaná?
    Üdv, Kriszti

    Válasz
  50. Kedves, Máté!

    Fél éve Scheuermann-kórt állapított meg nálam a szakorvos (21 éves vagyok), aki gyógytornászhoz küldött, mert a mozgásom értelem szerűen nagyon beszűkült és fájdalmassá vált.
    Mielőtt kialakultak az első panaszok és egy kis ideig még utána is, aktívan kosárlabdáztam, heti 3, másfél órás intenzív edzéssel. Közben is éreztem fájdalmat, de kevesebb ideig, mint utána a megpihenéskor. Mostanra a mozgásom annyira fájdalmas, hogy futni sem bírok. A tornát folyamatosan végzem, bár mostanába egyre kellemetlenebb számomra. A kosárlabda mellett pétanque sportot is űzök, azzal eddig ritkán akadt gondom.
    Azt szeretném Tőled kérdezni (mivel már teljesen frusztrált vagyok attól, hogy nem kosarazom), hogy véleményed szerint visszatérhetek-e fokozatosan az edzésekhez?
    A gyógytornász semmiképp nem szeretné, az orvosom szerint viszont lehetséges.
    Sajnos így nem jutok dűlőre, a frusztráció pedig egyre csak nő… 🙂

    Segítséged előre is köszönöm!

    Fanni

    Válasz
    • Kedves Fanni!

      Köszönöm a bizalmat! A kérdésed nagyon összetett – ezért neten keresztül csak limitáltan fogok tudni válaszolni rá.
      A lényeg az, hogy azonos gerinces tüneteket rengeteg teljesen különböző dolog tud okozni, és abból, amit írsz nem derül ki, hogy
      mi okozza a tünetedet. ( a Scheuermann nem diagnózis, hanem egy leírása az anatómiádnak: fokozott háti görbület, kis sérülések az ágyéki csigolyák zárólemezein.)
      DE! Ez egyrészt nem 21 éves korodban került oda, másrészt önmagában egyáltalán nem biztos, hogy fájdalmat okoz – persze nem is kizárt. Ezért első körben alaposan ki kellene tesztelni, hogy mi okozza pontosan a tünetet. Ebből a lépésből következik, hogy egy ideig “békén kell hagyni” azt a szövetet, ami a tünetet okozza, hogy az meg tudjon gyógyulni. Torna: iszonyatos hozzáértés kell ahhoz, hogy olyan tornát rakjon össze az ember, ami a Neked megfelelő igénybevétellel is jár ( gondolom ezt szeretnéd 🙂 ) és a gerinced most érzékeny szövetét se terhelje meg azzal a mechanizmussal ( kompresszió???) amit most nem szeret. A sportban is ezt kell kialakítani. Ha a kosárban ez megy – ott amúgy általában nem könnyű összehozni – akkor hadd szóljon, ha nem megy – amit írsz erre utal – akkor egy ideig kihagynám. Ha a futás esik rosszul, akkor jó eséllyel a kompressziót nem szereti a gerinced ( ebben amúgy simán lehet, hogy tévedek, mert nagyon kevés az infó) így – amennyiben ez igaz – a gyógyulásig lehet inkább konditermet (ott egy ebben vér profi gyógytornászzal el tudod kerülni a kompressziós terhelést ) statikus gerinc melletti izomerősítéseket és ilyesmit javasolnék. Hossszú távon a sport egyértelműen jót tesz és kell Neked, de most lehet érdemes kihagyni azt a terhelést, amivel konzerválod a szöveteid érzékenységét. Ezt úgy képzeld el, hogy ha megvágod az ujjad – azaz elszenvedsz egy szöveti sérülést – akkor nem szerencsés ha tovább reszelgeted a késsel, és arra is érzékennyé válik, ha megérinted a sérülés helyét. Ugyanezt csinálja a gerinced is. Valamivel megsértetted, így ha ugyanazt a mechanizmus “ráterheled” akkor egyre érzékenyebbé válik. Az alapelv: kerüld el a tünetet okozó / fokozó mechanizmust, minden mást meg ÁLTALÁBAN érdemes bátran tolni. Látatlanban és ennyire kevés infóból azt mondom, hogy a kosár MOST nem a legjobb dolog, de egy csomó más dolgot egészen biztosan csinálhatsz, amíg vissza tudsz térni a kosárhoz is.

      Üdv.:
      m.

      Válasz
  51. Kedves Máté!

    4-5 csigolya közötti porckorongsérvem van.Az orvos manuálterápiát javasolt,kb fél éve járok is rendszeresen.Vannak napok mikor szinte teljesen tünetmentes vagyok de vannak olyan napok is amikor egész nap fáj.
    Szeretnék viszont fogyni és az lenne a kérdésem hogy az infrashape használható e nekem?

    Válasz
    • Kedves Timi!

      Köszönöm a bizalmat! Az infrashape-et egyelőre nem ismerem, így ebben nem tudok tanácsod adni, viszont azt nagyon nagyon nagyon javaslom,
      hogy a manuális kezelés mellé ( ennyi idő után ha az orvosa is így gondolja esetleg helyett???) mindenképp iktasson be valamilyen aktív – saját izomzatot, idegrendszert
      a gerinc stabilitásra tanító mozgásformát. A porckorongsérv tartós megoldására elvileg ez a legcélzottabb szerszám – a tartós eredmény érdekében kár lenne tovább várni vele.
      Üdvözlettel:
      máté

      Válasz
  52. Szia Máté!

    L5-ös csigolyánál van kezdődő gerincsérvem, pilates-gyakorlatokat csinálok rá és rendszeresen járok úszni. Van itthon egy nagy hullahopp karikám 🙂 Jó érzés csinálni, nem okoz fájdalmat napi 5-6 perc. A hullahopp karika sérvesen vészes lehet és ha igen mennyire?

    Válasz
    • Kedves Dániel!

      Köszönöm a kérdést! Nehéz a pontos paraméterek ismerete nélkül fekete-fehér módon megválaszolni, mert ahány sérv, annyiféle mechanizmusra tud érzékeny lenni.
      A hullahoppozásnál az ágyéki csigolyák – bármilyen meglepő – nem mozdulnak egymáshoz képest túl sokat, így ha egyértelműen jó érzés csinálni, akkor szinte biztos, hogy
      a.) nem okoz gondot b.) az izmok laza átmozgatásán keresztül sok jót tudnak tenni. Gond akkor lenne, ha pont olyan szerencsétlen módon állna a sérv, hogy a “kör” egy pontján
      a csigolyák mozgása irritálná azt – de erről vagy ott – akkor, vagy legkésőbb másnap reggel “szólna” Neked – én csapatnám, ha az orvosodd nem mond mást, akkor Nálad jó eséllyel ez a
      “hadd szóljon” kategória lesz.

      Üdvözlettel:
      m.

      Válasz
      • Kedves Máté!

        A konkrét, fél éves MRI vizsgálatomban ez áll:

        “ÁLTALÁNOS LEÍRÁS:
        A lumbalis lordosis íve megtartott.
        A csigolyatestek magassága normális.
        L.V./S.I. nívóban a zárólemezeken diszkrét Modic-I degeneratio jelei ábrázolódnak.
        L.III. csigolyatest állományában 12 mm-es haemangioma figyelhető meg.
        A peremszéleken minimális fokú osteophyta képződés jelei láthatók.
        DISCUS / NEUROFORAMEN:
        A discusokon körkörös bulging-ok láthatók, a kilépő gyököket diszlokálják.
        L.V./S.I. discuson széles alapú centralis hernia látható, a bal oldali leszálló gyököt megközelíti.
        CONUS MEDULLARIS: Az L.I. csigolya magasságában végződik, szabályos szerkezetű.
        CAUDA EQUINA: Intraduralis terime nem azonosítható.
        PARAVERTEBRALIS LÁGYRÉSZEK: Durva kóros eltérés nem látszik.
        VÉLEMÉNY: Diszkrét spondylosis jelei.
        Multiszegmentális discus bulging.
        Hernia disci L.V./S.I.”

        Köszönöm, ez jó visszaigazolás, amit írsz. Az én elvem az, hogy amíg nem tapasztalatok fájdalmat, addig mehet minden. Egy helyen írtad, hogy a porckorongok nem éreznek, ez kicsit elbizonytalanított: csinálhatok úgy és olyat, ami végül is árt neki, de nem jön “feedback” a szervezetem felől, hogy az nem jó neki?

        Egy -nagyon becsületes, jó szándékú, precíz- jógatanár ismerősöm kifejezetten arra kért, hogy bizonyos gyakorlatoknál egyenesen tartsam a hátam, ne dőljek előre, de a gyógytornászom szerint meg “minden mozgás jó, sőt kell is mindenféle mozogni”.

        Remélem, egyszer eljutok ADT-re is 🙂

        Üdvözlettel:

        Dani

        Válasz
        • bocsanat, egy kerdesem mèg van, igaz tudom, hogy tavdiagnosztizalni lehetetlen.

          Nekem a kobra-tìpusu gyakorlatok nagyon sokat segitenek, harom nap alatt jelentos fajdalom-csokkenes, raadasul az also hati izom is erosodik. Amit nem ertek, hogy mitől lehet, hogy ezzel egyutt valamilyen fajdalom bal oldalon megmaradt, ami olyan mintha csipkednenek, csipkelodo erzes. Ez inkabb kellemetlen, mint fajdalmas. Ennek mi lehet az oka, milyen tornat javasolnal ra? nyújtas? Udvozlettel: Dani

          Válasz
  53. Kedves Máté!

    Th 5 TH 8 discus protruziót diagnosztizáltak nálam, ami benyomatot okoz a durán de myelon kompressziót nen. Olyan kérdésem lenne, hogy mennyire veszélyes ez számomra és mi az a mozgásforma amit kerüljek. A panaszom az volt hogy zsibbadt a bal lábam, ami jeleneleg javulóban van. Miután elkezdődött nyáron ez a zsibbadásos panasz elkezdtem karate edzésre járni ami semmi panaszt nem okozott. De most hogy kiderült ez a thoracalis protruzio nem tudom folytathatom e. Ön mit javasol.

    Válasz
    • Kedves Lilla!

      Köszönöm a bizalmát!
      Annyit tudok csak javasolni, hogy aki ennyi információ alapján bármilyen konkrétumot javasol, attól udvariasan köszönjön el, és sose nézzen vissza.
      Kérem nézze meg ezt:
      https://porckorong.hu/blog/gerinctorna-gyakorlatok-mri-lelet-alapjan/
      Ebből nagyjából kiderül, hogy önmagában mit lehet kihámozni ebből a leletből.
      Még az is szempont lehet, hogy melyik karate irányzatot gyakorolja, ill. látni kéne az MRI-t, hogy milyen sérve van.
      – Ha rotációs tendenciával alakult ki / ezt az annulus rostok gyűrűkkel párhuzamos kis beszakadásai jelzik / és a karatéja a gyaku tsukit úgy üti,
      hogy leszorított a hátul lévő láb sarka, akkor nem javaslom.
      – Ha a sérve a zárólemez sérülésére épül, akkor pont nem érdekelne a protrusió és csapatósan gyakorolnék, de nagyon megválogatnám a comb hátsó izmainak túlbuzgzó nyújtó
      gyakorlatait, amik edzésen azért elő tudnak fordulni.
      Ezért – a változók sokfélesége miatt – nem tudok pontos tanácsot adni, csak azt mondani, hogy BÁRMIlYEN IS A KIBOLTOSULÁSA meg lehet oldani úgy a gyakorlást, hogy a.) semmiképp se ártson,
      b.) kifejezetten terápiás hatása legyen viszont ehhez nagyon kevesen értenek az országban, így mindenképp olyan embert keressen, aki otthonosan mozog a területen.
      Üdvözlettel:
      m.

      Válasz
      • Kedves Màté!
        Tudna- e ajánlani olyan trrapeutát aki meg tudja állapìtani, hogy a protruziók kialakulása a rotációs mozgás következménye, vagy a zárólemezek sérülése okozza. Továbbá tudna segìteni abban, hogy mi az amit kerüljek és mi az amit tehetek érte, hogy ez a protrúzió ne okozzon nekem problémát. 27 éves vagyok, tudom, hogy nem szabad de az összes legrosszabb következményt elolvastam már és azt is milyen ritka hogy a háti gerincszakaszon van protruzió ráadásul nekem 2 is, szóval aggódok, és szeretenék mindent megtenni annak érdekében, hogy ebből ne legyen sérv.

        Köszönettel: Lilla.

        Válasz
        • Kedves Lilla!

          Merre él? Igyekszem közel kollégát javasolni.

          Megértem az aggódását – de az értelmetlen rémregények olvasgatásával tényleg a legrosszabbat teszi, és az aggódás is elég jó eséllyel alaptalan. 🙂
          Azt célszerű rendezőelvnek tekinteni, hogy a totálisan egészséges emberek gerince is tele van protrusiókkal és sérvekkel – pl. az enyém is, de kérdezze meg,
          hogy szintén karatésként mennyire érdekel és mennyiben befolyásolja a gyakorlásomat! 🙂

          Szerintem ne foglalkozzon azzal, hogy sérv, protrusió vagy bármilyen egyéb post it van-e épp ráragasztva a felvételére – nem az elnevezés számít, és objektíven
          megítélni a különbséget nem is igazán lehet, hanem azt tűzze ki célul, hogy érezze jól magát és szabadon gyakorolhasson nagyokat.

          A háti szakaszt érdemes nem “különlegességnek”, hanem “mázlinak” tekinteni, mert a bordakosár jelenléte alapból is rengeteget segít a porckorong
          tehermentesítésében.

          Amíg megtalálja a kollégát addig itt talál egy kis olvasnivalót:

          https://porckorong.hu/blog/sajnalom-olyan-a-gerince-mint-egy-110-evese/
          https://porckorong.hu/blog/vall-mri-felvetel/

          És bár nagyon remélem, hogy ez a jelenség csak minimális mértékben érinti Önt, de pusztán prevenciós céllal
          lehet érdemes ránézni erre a videóra
          is, mert könnyű belecsúszni, ha belemászik, akkor rombolni tud és kijönni már nehezebb belőle:
          https://porckorong.hu/blog/porckorongserv-es-szomatizacio-amikor-a-tunet-nem-a-gerincedbol-hanem-az-agyadbol-erkezik/

          Üdvözlettel:
          Máté

          Válasz
  54. Kedves Máté! Köszönöm szépen a gyors választ. Megnéztem a videót. Esetleg tudna-e nekem ajánlani egy olyan teraprutát aki meg tudja állapìtani, hogy milyen mechanizmussal alakult ki nálam ez a protruzió, és mi az amit csinálhatok vagy kerüljek el a következőkben.
    27 éves vagyok és szeretnék mindent megtenni annak érdekében, hogy ebből a protruzióból ne legyen sérv. Tudom, hogy nagy hiba de minden lehetséges rossz következményt elolvastam már és aggódom.

    Válaszát köszönöm.

    Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .