Mit sportolhatok, ha porckorongsérvem van – a gerincsérves sportágválasztó…

A beteg szomorú arccal kérdezi:
– és akkor tényleg nem mehetek edzésre mostantól?
– dehogynem…csak be kell tartnia pár apró szabályt, és akkor jót is fog tenni önnek! Nem picit…

Pár évvel ezelőtt még nagyban javasoltuk a betegeknek, hogy derékfájás és gerincsérv esetén pihenjenek, feküdjenek…Nem is tehettünk volna ennél rosszabbat velük. 87-ben egy lelkiismeretes kutatóorvos, Dr. Charles Waddel egy vizsgálati csoportot folyamatos sportra ösztönzött, míg a kontrollcsoportja feküdt a gerincproblémájával. Az eredmény mindenkit megdöbbentett: a mozgó csapat nem csak sokkal gyorsabban javult, hanem a mentális állapotuk, és a teljes közérzetük, a munkába visszaállásuk tempója is radikálisan javult. Waddel óta számos kutatás erősítette meg ezt az eredményt, de sajnos ma még mindig sok beteg kapja meg a “hagyja abba, különben lebénul” jellegű riogatást. Pedig lehet jól, gerincbarát módon, de akár még terápiás módon is sportolni…és nem csak “gyógyegér” módon, hanem keményen, erőteljesen, és aktívan is.

Ebben a bejegyzésben pár alapelvet, majd a választható és választandó sportágakat nézzük át:

Alapelvek:  

Ha olvastad a sérv okáról szóló cikket, akkor könnyű lesz kilogikáznod, hogy mely sportok lehetnek veszélyesek, és melyik sport lehet egészségesek a gerincre nézve. Azok a mozgásformák, amelyek statikus, előre dőlő testhelyzet felvételével járnak, így a csigolyatestek elülső részét közelítik a gerinccsatorna felé nyomva a porckorongot, nem annyira javasoltak. Azok a mozgások, ahol előre hajlás, és csavarás is jelen van, egyértelműen rizikósabbnak mondhatók, ellenben azok a sportok kifejezetten hasznosak is lehetnek, melyek erősítik a gerincet rögzítő izomfűzőt, aktiválják a has, és hátizmokat, viszont közben nem terhelik túl a porckorongokat.

Nézd meg a lenti porckorongos sport videókat is!
Az alábbiakban egy egészséges, vagy egy nem túl súlyos ágyéki sérves ember esetére nézünk példákat. Súlyos sérv esetén mindig az esetet egyénileg elbírálva, a gyógytornászoddal, orvosoddal egyeztetve kell eldönteni, hogy épp melyik sportot szabad, és melyiket nem szabad gyakorolni. 

Kerékpár:

Nehéz fekete-fehér igen-nem választ adni a kerékpár kérdésére, mert bár sok szakértő erősen hangoztatja, hogy a kerékpár egy tehermentesített gerinccel végzett mozgásforma, sok tekintetben ez nem teljesen igaz.

Derék:

Bár a kéz kormányon való támasza tehermentesíti az ágyéki gerincre eső terhelés nagy részét, a csigolyatestek elülső része közelebb áll egymáshoz, így rázkódáskor a porckorong belső magja hátrafelé, a sérv, illetve a gerinccsatorna felé irányuló terhelést kap. A kerékpározás mentségére legyen mondva, hogy döntően a kar viseli a dőlő test súlyát, viszont hátránya, hogy amikor rázkódunk, akkor ezt egy kellemetlen helyzetben kapja a porckorong, így a sérvet megelőzni tervező sportolóknak jobban ajánlott az országúti bringázás, mint a downhill. Bringán ülve nnyit tudsz megtenni a derekad védelmében, hogy a nyerget kissé előre billented, körülbelül olyan helyzetbe, mintha egy ékpárnán ülnél. Ez -hasonlóan az ékpárna hatásához -előre billeni a medencét, amitől homorúbbá válik a gerinc ágyéki szakasza, és máris sokkal kevésbé terheled a porckorongjaidat. Ha ehhez fel tudod emelni a kormányt, nyert ügyed van.


Nyak:

A nyaki sérveknek viszont kifejezetten rosszat tesz a fej előre dőlésből kiemelt helyzete, főleg a C5-C6 C6-C7 közti sérvek esetében. Konkrét terhelést gyakorol általában az amúgy is legkitettebb porckorongra, így egy vadabb bringázás után érdemes kompenzáló gyakorlatokat végezni. ( pl. jóga kishíd)

Úszás:

 

Szinte mindenhol ajánlják ezt a sportot a sérves embereknek. A vízben tehermentesített a gerinc, egészségesek a mozgások és az irányok, így mindenképp ajánlott, és javasolt mozgásforma.

Miért jó?

Tudni kell, hogy alapvetően két fajta izomcsoport stabilizálhatja ja a gerincet. Az úgynevezett globális stabilizátorok, melyek sok csigolyát, több ízületet kötnek össze. Ezeket az úszás kiválóan erősíti, ezért érzi sok ember sokkal jobban magát úszás után vagy rendszeres úszás után.  Ettől függetlenül sajnos az úszás azért nem csodaszer. A gerinc pici, lokális stabilizátor izmai közül sokra jellemző, hogy csak izolált, célzott erősítéssel tudnak visszakapcsolódni a mozgásláncba, és ezekre sajnos az úszás kóros esetben már nem igazán tud hatni, így kifejezett oki szintű, porckorongra ható gyógyító hatása akkor, ha ezek kiestek a mozgásmintából, már nincsen.  Ettől függetlenül kétségtelenül jó hatású mozgás, mert javítja a helyi keringést, és valamelyest erősíti a stabilizáló izomfűzőt. Hogy milyen úszásnemet választasz, szinte teljesen mindegy. Egyedül a nyakadra kell vigyázni közben: ha bármilyen méretű nyaki sérved van, akkor a mellúszás kiemelt fejjel, főleg hideg vízben kerülendő, de ezt már tudod…

 


Túrázás:

A természetben egyenetlen talajon járni a természetes emberi mozgás, így a gerincünk szempontjából a leghasznosabb sportforma. Amennyiben nem okoz fájdalmat a járás, a legjobb természetes terápia. Erdőben, földúton, egyenetlen talajon kifejezetten jót tehet az ágyéki sérveknek. (aszfalton már kevésbé.) A Gerincszervíz a túrázást tízes skálán a túrázást tizenegyre értékelte, mert a talaj kis egyenetlenségei folyamatosan egy sor olyan reflexet aktiválnak, melyek életben tartják, vagy újra aktiválják azokat a kis lokális gerincstabilizátor izmokat, melyek alapvető szerepet játszanak a gerinc egészségesen tartásában.

Az egyenetlen talajon járás annyira emberi tevékenység, annyira erre íródott a mozgásszervrendszer teljes evolúciója, hogy nélküle nagyon nehéz egészséges gerincet megőrizni, bármilyen terápiát kapunk is. Az egyenetlen talajon járás külön fontos egy kisgyermek fejlődésekor, mert a járás tanulásakor a terep az, ami biztosítja a gerinc optimális görbületeinek a kialakulását, így aki aszfalton tanul meg járni, annak eleve kisebb az esélye az egészséges gerincre, mint aki földúton teszi ezt.

Ha terápiás jelleggel túrázol, akkor fontos, hogy ne legyen a kezedben táska, és ha lehet a hátadon se cipelj semmit, mert így maradsz a legközelebb az emberi mozgásmintához – ami a legtöbbször gyógyító hatású.

 

 

 

 

Konditerem:

Sokan űzik a mozgásnak ezt a formáját, és általában az első sport, amiről lebeszélik a sérves embereket, annak ellenére, hogy a konditerem gyakorlatanyagának a 80%-a teljesen ártalmatlan még egy potenciális kisebb ágyéki sérv esetén is . Fekve nyomni, egyenes, megtámasztott gerinccel bicepszezni, tricepszezni, lábgépeket használni, húzódzkodni legtöbbször akár még egy kezdődő sérvvel is bátran, és probléma nélkül lehet. 

Amit mindenképp el kell kerülni, az a teljes felsőtesttel végzett felülések gyakorlása. Létezik egy olyan hasizom gép, amibe bele kell ülni, megtámasztani a mellkast, és ellenállással szemben előre hajolgatni hasizomerősítés címén. Ennél kevés rosszabb dolgot tehet az ember az ágyéki porckorongjaival, ezért használata erősen kerülendő. A fenti merényletek helyett a lapocka alsó csücskéig gyakorolt hasprés választható, ami kifejezetten sérvbarát gyakorlat. 

Kritikus pont még konditeremben a twister. Ezt a gépet főleg hölgyek használják: rááll az ember, maga előtt kapaszkodik, és balra jobbra fogatja a csípőjét az oldalizmok erősítése céljából. Ez a mozgás jelentősen hozzá tud járulni a porckorongok külső rétegében található keresztirányú kollagénrostok szakadásához, és mivel azok alig tartalmaznak érző idegeket, a sportemberek ezt csak akkor fogják érzékelni, amikor már késő. 

 Nem érdemes guggoláskat végezni, tilos olyan gyakorlatokat csinálni, melyeknél a súlyt előre hajlított gerinccel emeled fel. Ezek kivételével egy nem túl súlyos ágyéki sérv esetén a terem többi gyakorlata könnyedén végezhető. 

A konditerem mozgásai sokkal veszélyesebbek egy nyaki sérves embernek. Nyaki sérvvel a gyógyulás ideje alatt biztonságosabb elkerülni a fitness termeket, mert alig van olyan gyakorlat, melynek végzése során ne feszülne meg a nyak hátsó, és a tarkó alatti terület izomzata, ami a csigolyákat sérvet növelő irányba vezeti. 

 

Birkózás, judo:

Sajnos ezeket a sportokat eleinte mindenképp érdemes elkerülni, akár nyaki, akár ágyéki sérved van. Az a gond velük, hogy előre hajolva, kifacsart helyzetben gyűrkőzni, állandóan esni sajnos mindenképp elég rizikós tevékenységek. A porckorong és a gerinc sokszor kerül a saját magunk által kontrollálatlan helyzetben, a mozgástartományok szélén, erős kompresszió és nyíróerő alá, így mindenképp óvatosságot igényelnek ezek a gyakorlatok, mert az erősebb hatások miatt néha elég egy rossz mozdulat, vagy egy rántás a helyzet rosszabbodásához. 

 

 

Ütő rúgó sportok:

 

Ezek a sportok egészen rendben lehetnek gerinc szempontból. A keleti küzdősportok mozgásanyaga például teljesen szabadon gyakorolható. A formagyakorlatok kifejezetten jót tehetnek, a karate jellegű küzdelem sem túl veszélye. Ezeknek a sportoknak a veszélye a bemelegítésben, és a rávezető gyakorlatokban, ill. a gyakran hozzájuk tartozó erősítésekben vannak. A teljes felsőtesttel végzett felülések pl. kifejezetten porckorong gyilkos megoldások, és sajnos az edzők többsége nem kap kiképzést arra, hogy hogyan kell kikerülni ezeket a káros erősítéseket, így sokszor a legjobb szándék ellenére is tudnak ezek a mozdulatok kárt okozni. Azonban ha ezeket elkerüljük, egy biztonságos, és egészséges mozgásformát gyakorolhatunk.

 

 

Pingpong:


Az asztalitenisz bár elég sok előre hajlást tartalmaz, de elég dinamikus mozgás is, így sokat nem tartózkodsz egy helyzetben, melyeket a folyamatos mozgás során mindig kontrollál az izomfűző, ezért sok jótékony hatása is lehet – és ekkor még nem is beszéltünk a könnyed  mozgás stresszoldó hatásáról, ami jelentősen hozzájárulhat a mély hátizmok ellazulásához, ami azonnali kompressziócsökkenést okozhat akár egy sérves csigolyapáron is. Súlyosabb ágyéki sérv estén nem ajánljuk, kisebb ágyéki vagy nyaki sérvvel nem jelent komoly rizikót. Sőt… Szegmentális instabilitás estén egyedül a hirtelen mozdulatok okozhatnak becsípődéseket, fájdalmakat, de ilyen jellegű problémánál ez sajnos akkor is fennáll valamilyen szinten, ha a felső szekrényből vesszük ki a kompótot, így emiatt nem biztos, hogy érdemes kihagyni egy jó játékot…

 

Csocsó:

Sajnos az ilyen jellegű előre dőlés, és folyamatos görnyedés egyértelműen terhelő a porckorongokra nézve. A törzs derékból tartósan előre hajol, és nem sokat mozog. Ezáltal a csigolyatestek eleső része nyomódik össze, így a porckorong folyamatosan hátra, egy potenciális sérv felé vezető erőt kap. Mire egy hosszúra nyúlt partisorozatot lezársz, a porckorongjaid szinte biztos, hogy rosszabbul lesznek, mint előtte. Ezt tényként kezelheted. DE! Egy egészséges gerinc egy ilyen jellegű terhelés után – miután a játékos kiegyenesedett és hazasétál – visszanyeri a természetes helyzetét, így természetesen nem mondom azt, hogy ne csinálj ilyesmit. Azt igen, hogy tudd, hogy nem tesz jót, így egészségesen kompenzáld mondjuk homorító gyakorlatokkal a partik után, sérvesként pedig ne az egész éjszakát töltsd az asztal előtt…

 

Hastánc:

Fura mód a leghasznosabb mozgások egyike. Javítja a tartást, átmozgatja a törzset, kényszerítő erővel mobilizálja a csigolyasort, és akitvizálja a gerincet stabilizáló izomfűzőt.
Bátran lehet gyakorolni, mert egészen erőteljes stabilizációs hatása van. Ahhoz, hogy a hölgyek szabadon tudják mozgatni a medencéjüket a gerinc alsó szakasz alatt, egy sor gerincproblémakor megfeszülő izmot el kell lazítaniuk, ami így a kompresszió csökentésével jelentősen csökkentheti a tüneteket. Az ágyéki gerinc mozgatásakor azok az izmok feszülnek meg, melyeket a csigolyákat, és rajtuk keresztül a porckorongokat is ellátó erek táplálják, így sok kis hajszálér megnyílásával a helyi anyagcsere fokozódása szintén sokat jelenthet a prevencióban, vagy a gyógyuláshoz vezető úton.  


Futás:


Aki régóta fut, nehezen mond le róla, de talán nem is szükséges. A Nature egyik 2017-es száma beszámol egy kísérletről ami bemutatja, hogy a rendszeres futók porckorongjának a magassága, és a külső rostos rétege is erősebb, mint a mozgás ellen beoltott embereké, így már tudományosan is bebizonyosodott, hogy a tengely irányú ütközéssel, és kisebb rotációval járó futás egy olyan mechanikai hatás, ami hozzájárulhat a porckorong egészségéhez, így a megelőzéshez is. Azonban ha már van gondunk, akkor pár ökölszabályt érdemes szem előtt tartanunk: 

 • Ha a lábadat emelő Lasseque teszt pozitív, akkor jobb, ha nem futsz, mert ilyenkor minden lépésednél “belerántgatnád” az ideget a porckorong kiboltosulásba.
 • Ha úgy érzed, hogy sérv ide vagy oda, nem bírsz lemondani róla, és muszáj futnod, akkor kizárólag földúton, vagy füvön, ne aszfalton vagy betonon fuss. 
 • Sokkal jobb a füves talaj, mint a rekortán futópálya. Az egyenetlen jelleg egy sor gerincet karban tartó, az izomfűzőt megőrző reflexet aktivál, így bármennyit is áldozott az önkormányzat az adódból a pálya kiépítésére, inkább fuss mellette a füvön.:) 

  A futók többsége tetézi a gerincproblémáit azzal, hogy miután jól összerázta a porckorongjait a futással, elkezd előre hajolgatva nyújtani. Ezt Te semmiképp ne tedd. Az email tanfolyamon lesz egy lecke, ami sportok után gyakorolható kompenzáló mozgásokat tartalmaz, ezekkel lesz érdemes lenyújtanod futás után.

 

 

Jóga:

A jógagyakorlatok közvetve nagyon komolyan hozzáérnek a porckorongokhoz, épp ezért tökéletes prevenciós, vagy akár terápiás eszköz lehetnek. A Gerincszervízben nagyon sok jóga alapú gyakorlatot használtunk a korrekciós mozgásanyagok kialakításakor, mert nem csak az izmokhoz, hanem magukhoz a porcorongokhoz, és az idegrendszer stabilizátor fűzőt irányító működéséhez is hozzáférést engednek ezek a technikák. 

A gond a jógával az, hogy amilyen jót tehet egy jól megválasztott gyakorlat, pontosan annyit árthat egy rossz irányba végzett technika. És egy jógaórán ha csak egyetlen olyan gyakorlat előfordul, mint pl. a képen látható földüdvözlet gyakorlat, akkor rengeteget árt magának sérves ember. 

Egy gerinc téren jól képzett jógaoktató sokat segíthet, de ha kicsit is téved, akkor rengeteget árthat is. Sajnos a jógaoktatók -néha sajnos állításukkal és hitükkel ellentétben – nem igazán készültek fel olyan szinten a gerincbetegségekből, hogy fel tudják vállalni ezeknek az irányoknak a kiválasztását, és egy csoportos jógaórán kénytelen más gyakorlatokat is mutatni, mint ami számodra hasznos lehet. 

A jóga komplexitása miatt ezzel a témával egy külön bejegyzés foglalkozik. 

 

 

+ egy fontos megjegyzés: 

Mielőtt sportot választasz, vagy épp lemondanál a kedvenc sportágadról, a gerincbetegséged miatt, tudnod kell, hogy extrém példák kivételével (pl. súlyemelés) egy heti kétszer/háromszor gyakorolt hobbisport sohasem számít annyira a porckorong szempontjából, mint mondjuk egy napi nyolc-tíz órán keresztül jelen lévő statikus ülő testhelyzet. Sokkal jobban árt a hátnak egy egész napos görnyedés az irodában, mint pl. heti két óra biciklizés, így első körben mindig az életmódszerűen felvett statikus helyzetek korrigálásán érdemes elgondolkodni! 

Bene Máté

Gerincspecialista fizioterapeuta, az autodekompressziós gerincterápia (ADT) kidolgozója. A porckorong.hu alapítója, aki a saját módszerével gyógyult meg a nyaki porckorongsérvéből.

Kérdésed vagy véleményed van? Kattints ide és írd meg kommentben!
Brigó - 2012-05-18 Válaszolok

Köszönöm ezeket a hasznos infókat. Egy kérdésem maradt: mi a véleménye a Pilatesről? Nekem kifejezetten jólesik, eddig semmilyen negatív hatását nem tapasztaltam, bár ebben is vannak derékcsavarós (óvatos) mozdulatok. Ágyéki – meszes – porckorongsérvem van, 4-5. csigolyánál.
Üdvözlettel: Brigó

  Bene Máté Zoltán - 2012-05-20 Válaszolok

  Pilates: nagyon korrekt mozgásforma. Pár olyan előre hajlás van benne, ami nem tesz jót egy sérves embernek, de ha ezt meg lehet beszélni az edzővel, akkor teljesen szuper. Pont azokat az izmokat edzi, melyek sérv esetén is hasznos, ha erősek.
  Üdv:
  máté

Ilona - 2012-05-22 Válaszolok

Nem tudom, hol tegyem ezt szóvá, hogy a telefonszám, amit megadtak, állandóan azt jelezte, hogy " jelenleg nem kapcsolható"!Vajon miért van ez?
Üdv:Ilona

  Bene Máté Zoltán - 2012-05-22 Válaszolok

  Kedves Ilona!

  A válasz nagyon egyszerű: mert a telefon az este hat és nyolc közötti intervallumon kívül ki van kapcsolva…
  Amíg én kezeltem, egy idő után gyakorlatilag már élni nem tudtam tőle. Öt percenként csengett, bármibe kezdtem, bármivel foglalkoztam, félbeszakított. Volt, hogy napi több órát beszéltem idegen emberekkel, így amikor dolgom volt, egyszerűen nem vettem fel. Akkor szintén az volt a gyakori kritika, hogy nem lehet elérni, így odaadtam egy kedves ismerősömnek. Aztán amikor szegényt többször felébresztették éjjel kettőkor, megmondtam Neki, hogy nyugodtan kapcsolja ki, és tényleg csak az oldalon kiírt hat és nyolc között vegye fel. Ha valaki akkor telefonál, akkor jóval nagyobb eséllyel éri el időpontért, a kérdéseket pedig sokkal jobb itt megbeszélnünk, mert akkor nem csak egy, hanem több ezer hasonló cipőben járó ember okulhat belőle.

  Tisztelettel:
  máté

Ilona - 2012-05-22 Válaszolok

Sok kérdésem lenne, mert tegnap kaptam kézhez az MRI vizsgálatom eredményét, aminek az első mondata" hatalmas kiszakadt sérv az L I. résben parasagittalisan jobb oldalon..a többit le sem írom?Hol kérdezhetek?
Köszönöm:Ilona

Brigó - 2012-05-22 Válaszolok

Köszönöm a gyors választ és gratulálok az oldalhoz!
További sikeres munkát kívánok!

Tápai Attila - 2012-07-20 Válaszolok

Kedves Máté,
Ismét jelentkeznék kérdéssel ha szabad.
jobb oldali nagy kiszakadt gerinc sérvem van. Eléggé tünet mentes. Nem műtöttek. Fájdalmak vannak de enyhék. Néha bal oldalt fáj inkább a derekam. Főleg eső vagy hidegfrontos vagyok 🙂 Néha a helyén égő érzés jelentkezik. Az orvos szerint ha szerencsém van majd felszívódik
Minden esetre meg az MRI-n is behívtak, hogy mekkora nagy darab van kiszakadva. Az orvosom fél éves kontroll után is, mivel fájdalmaim nem nagyon jelentősek nem műtött…
Nagyon szeretnék mozogni h ne hízzak el a McKenzie tornán kívül is…
Beszéltünk a kajakról (nem tudom eljutottál e Dunára? 🙂 )
Esetleg lovaglás?
Síelésre azt mondtad szerinted jó, mert ezt egy páciens is igazolja…
Esetleg ezzel a sérvvel ne nagyon próbálkozzak?
Elkezdtünk biokertészkedni is… A kapálással gazolástól sincs fájdalmam…
Esetleg gyors gyaloglás?
Köszi! Attila

  Bene Máté Zoltán - 2012-07-21 Válaszolok

  Szia Attila!

  Az, hogy a másik oldal fáj, nem feltétlen gond. (A sérv ellenoldalán az izomtónus ált. fokozódik, hogy védje a sérves területet. Fájhat maga az izom is az erős összehúzottság miatt, és fájhat az emiatt növekedő nyomás következtében a kisízület.)
  A kiszakadt rész felszívódhat – ha nincs tünet, az nagyon jó jel!

  Sportok:

  Kajak:

  🙂
  Azóta szereztem egy használt felfújható kajakot is, és ha agyvérzés közeli állapot van, akkor kimegyek vele a Dunára…
  Valami eszméletlenül kikapcsol.
  Ez a felfújható cucc nagyon kényelmes, full egyenes az ülése, így hibátlan gerinc szempontból.
  A rendes kajak nem tudom. Ha ott is meg van támasztva a derék így, akkor teljesen ok. Ha behajol az ember előre, vagy görnyed a háta, az gond.

  Lovaglás:

  Ez megint egy gonosz kérdés, mert lovagolni sem lovagoltam soha, és most ezt is ki kell próbálnom ( pedig ezt nem szeretném – túl sok lovasdrámát láttam gyakorlaton, akkor elhatároztam, hogy sose…)

  Elméleti síkon a válasz:
  Ha már tudsz lovagolni, akkor nem gond.
  A szokásos dolgokra kell figyelni: ne hajolj előre közben.
  Ha egyenes gerinccel kapod a rázkódást fentről, akkor nem annyira vészes a dolog, mert tengelyirányból a porckorong bírja a terhelést, a hátizmokat meg erősen edzi. A helyedben kipróbálnám, és ha nincs fájdalom, akkor nem fognám vissza magam.

  Sí:

  teljesen ok lehet, ha homorú derékkal csinálod. ( és reméljük addigra még jobban leszel)

  Kapálás/ásás:

  Na ezek tényleg nem gerincbarát dolgok, de csinálni tudom muszáj.
  Utána mindenképp nyomj egy sorozat McKenzie-t, azzal tudod kompenzálni, esetleg túlkompenzálni a hatását.

  ÜDv:
  m.

Tápai Attila - 2012-07-23 Válaszolok

Szia Máté,
Nagyon köszönöm! 🙂

Zsófi - 2012-07-23 Válaszolok

Még elég kezdő vagyok sérv-téren, én főként általános kérdésekre keresek választ. 19 éves vagyok és egy hete derült ki, hogy sérvem van a gerincemben és a lábamban is. Szakorvossal még nem találkoztam, de a háziorvos ellátott pár információval, hogy mit ne tegyek. Emelés, hajolgatás, ilyesmi az alap. De ami meglepett, az a szexuális élet lényegében teljes hiánya?! Nem mertem visszakérdezni, de elgondolkodtatott. Miért? Vagy van kiskapu is, csak bizonyos pózok nem?
Köszönöm! Zs.

  Bene Máté Zoltán - 2012-07-24 Válaszolok

  Kedves Zsófi!

  A háziorvos lehet csak féltékeny volt, de lehet igaza is…:)
  Egy egész jó infógyűjteményt megtalálsz a kérdésről ebben a videóban:
  http://www.youtube.com/watch?v=AzHh4ZyMGmU

  Ha ezen a “témán” túl vagy, mindenképp olvasd el a tudástárat és az ülés szabályait is.
  A Te korodban ez lesz a hiba vlsz. legfontosabb oka.

  Üdv:
  m.

Szabó Dávid - 2012-07-25 Válaszolok

Kedves Máté!
Én egy 16 éves szertornász vagyok akinél 2 hónapja ( május közepén) állapítottak meg ágyéki gerinc sérvet. A tüneteim  elég erősek voltak (ülni sem tudtam, egyfolytában éles nyújtó/húzó fájdalmat éreztem a jobb hátsó felemtől kezdve a combomon át a vádlimig. ) feküdtem 8 napig a győri idegsebészeten ahol hála istennek nem kellett műtéthez nyúlniuk az orvosoknak mondván hogy a sérv kiszakadása nem olyan nagy mértékű és fiatal is vagyok, növök, tehát nem lenne ésszerű megbolygatni a gerinc oszlopomat. Azóta egy jó gyógytornászhoz kerültem aki sokat segített a problémámon.A legjobb gyakorlatnak a csípőrögzítős felsőtest felnyomást tartom, ez vált be nekem a legjobban. Azóta képes vagyok ülni, rendesen feküdni, előre hajolni DE! mikor sétálok egy idő után újra elkezd lesugározódni a fájdalom a vádlim fele ( kb 5 perc ) és egyből le kell pihennem a tünetek már csak álló helyzetben jelentkeznek. Lenne három kérdésem. az első: miért kezd lesugározni menés közben a lábaimba a fájdalom?
második kérdésem: ilyen korban tud teljesen regenerálódni a porckorong, vagy jelentősen kevesebbet fog e kibírni?
a harmadik: egy sérv gyógyulási ideje helyes kezelés esetén fél évnél vehet kevesebb időt igénybe?
( használok üléshez ék párnát, erősítem az alsó hátizmaim, és figyelek a tartásomra hogy ne görnyedjek)
Előre is köszönöm!

  Bene Máté Zoltán - 2012-07-28 Válaszolok

  KEdves Dávid!

  Szertornászként nincs könnyű dolgod…
  Amit csináltál a gyógytornásszal, az a McKenzie torna. Gyakorlatilag mostantól életed végéig MINDEN edzés után csinálj meg 200-at ebből a feltolásból, ill. ha napi 1 óránál többet ültél, akkor is végezz el 200-at este. ( ez a 200 nem sok, a Te edzettségi szinteden 1db/mp tempóban tudod tolni, ami azt jelenti, hogy 3 perc alatt megvagy vele – viszont érdemes ezt bevállalni, mert gyakorlatilag a csigolyák hátsó részével tolod a porckorongodat a “helyére”)

  A kérdéseidre a válasz:

  Miért fáj a séta:

  – Ha ilyen hamar lett sérved, akkor minden bizonnyal a kereszcsontod dőlésszöge kicsit nagyobb, mint az átlagé. ( a feneked kicsit kiáll)
  Ilyenkor az ülés és a terhelő sportmozdulatok gyorsabban nyírják az alsó porckorongot. A sérv kialakulásakor a derekad görbülete kiegyenesedik, és amikor jársz, ez az egyenes ív kb. a felsőtested súlyával “rázuhan” a nagy dőlésszögű keresztcsontra. Egy baj van: pont köztük van a kiboltosult porckorongod, így kb. járáskor még a sérvedben fokozod a nyomást.

  Tud-e teljesen regenerálódni:
  – sosem tud teljesen regenerálódni, de ez nem probléma. A jelen sérved is hosszú évek alatt alakult ki, ha tavaly ilyenkor meg MR-eztek volna, már akkor is kb. ekkorának látszott volna. Ha egy picit centralizálod, akkor évtizedekig lehetsz teljesen jól. Ebben a korban ez lényegesen könnyebb.

  Gyógyulási idő:
  Nagy baj, ha fél évet igénybe vesz…Ennek a gyógyulási folyamatnak illik gyorsabbnak lennie.

  A lényeg, hogy csináld a Mckeznie-t, ha ez úgy néz ki működik a Te esetedben, itt az oldalon MINDENT olvass el, minden videót nézz meg, és MINDENT tarts be belőle.

  Üdv:
  m.

Zoltán - 2012-07-29 Válaszolok

Sziasztok!
A kajakozáshoz lenne annyi mondandóm, hogy azt is többféleképp lehet csinálni. Én úgy 15 éve evezek, előtte sokat szenvedtem a gerinctáji fájdalmaktól. Aztán felfedeztem ezt mint kikapcsolódást, az utóbbi években meg már kicsit sportnak is tekintem, 50-80km-t is levezek egy nap.
Hogy a panaszaim csökkenésében mennyi szerepe volt, azt igazából nem tudom, mert egy életmódváltással is együtt járt, nagyságrendileg kevesebbet kezdtem akkoriban autóban ülni.
 
Tehát mikor valaki minden oktatás nélkül ül kajakba, „turista” stílusban kezd el evezni. Ilyenkor vagy a beülőperemnek, vagy tengeri kajakokban a beépített háttámlának nekidől, és a törzse forgatása nélkül a karizmaival kezd el evezni vízszinteshez közelítő lapátnyél tartással.
Ha valaki úgy dönt, hogy egy sportegyesületnél akarja a kajakozást kipróbálni, valami egészen másra kezdik tanítani.
A sportosabb célú hajókban nincs háttámla, itt nem szokás semminek nekidőlni. Nincs is rá szükség, mert az evezési stílus miatt inkább előrefelé igyekszik az evezős teste. Ugyanis a lapátot „sportos” stílusban használják, ami annyit tesz, hogy a kajakos csípőből és teljes felső testéből elfordul, amire még a lábaival is rásegít. Olyannyira, hogy a vállai szinte párhuzamossá válnak a hajóval. Közel függőleges helyzetben szúrja vízbe a lapátot, és gyakorlatilag teljesen egyenes karokkal tartja azt, miközben a felső testét a másik irányba elfordítja.
 
Én azt hiszem a kajakban az egészséges lordotikus beállítás nem biztosítható, mivel a lábak alig vannak alacsonyabban a csípőtől. Akár van háttámla, akár anélkül igyekszik az evezős valamiféle kevésbé görnyedt tartást létrehozni.
Így a „sportos” mozdulatsor meglehetősen káros kell legyen a porckorongokra, mivel kedvezőtlen csigolyaállás mellett még rotációs mozgás is van.
Érdekes módon, és ennek némileg ellentmondva, egyik hazai gyártótól sok kajakot rendelnek nem hazai egészségbiztosítók, és gerincpanaszokkal szenvedőknek osztogatják.
Illetve a saját tapasztalatom is az, hogy amikor vannak fájdalmaim, praktikus egy napot evezésre szánni. Másnap a hátizmaim szoktak sajogni, de aztán akár több hétig tünetmentes vagyok.
Egy ilyen távon óránkén szüneteket tartok, és homorító mozdulatsorokkal egyengetem magam. Könnyen lehet, hogy a jótékony hatást ezek okozzák egyébként, de tény, hogy erős hátizmaim vannak mióta kajakozom. Illetve egy keskeny hajóban egyensúlyozni, és közben még evezni is valami olyan mozdulatsor, ami minden létező izmot megmozgat és erősít.
Ráadásul sikerélményt ad:)
 

  Bene Máté Zoltán - 2012-07-29 Válaszolok

  Szia Zoltán!

  Köszi szépen a nagyon értékes kiegészítést!
  Igen, nagyon érdekes kérdés, amit feszegetsz:
  egy nem feltétlen “jó” mozgásforma sokszor lehet mégis többet használ, mint amennyit elvileg ártania kéne,
  hiszen a “mellékhatások” mellett ott a stabilitás, anyagcsere, erő, testkontroll, stb. építése a mérleg másik oldalán.

  Üdv:
  m.

Zoltán - 2012-07-30 Válaszolok

Szia Máté!
Nagyon jó egyébként a honlapod, tele rengeteg értékes és érdekes információval.
Sok köszönet érte!
Üdv :
Zoltán

Barna Szabolcs - 2012-08-02 Válaszolok

Sajnos idetaláltam… Sajnos, mert ma diagnosztizáltak nálam gerincsérvet, és a jövő hétre ki is írtak műtétre. Kicsit sántítok a jobb lábamra és zsibbad  a talpam… Azt hiszem tolok egy pár hónapot azon a műtéten… próbálkozom előbb az alternatív megoldásokkal… így már viszont JÓ, hogy idetaláltam… tetszett, amit a futásról írt… hát én azok közé tartozom, akik nem tudják abbahagyni…

Paróczi Anita - 2012-08-09 Válaszolok

Szabad-e zumbázni, kedves Zoltán? Deréktáji szorítós-kemény fájdalmaim szoktak lenni, akár kádba -behajlós hajmosáskor is, régebben kb. 30 voltam) diagnosztizáltak egy kezdődő porckorongsérvet, akkoriban voltak lábba sugárzós panaszaim is. Azóta vagyogatok, gerincferdüléssel, nyaki gerincproblémával (a gerincvelő felé növő csontosodás). A családdal sokat sportolunk, férjem tájfutó, biciklizünk, néha futok is, de csak erdős helyen. Mostanában ismerkedem a zumbával, ami sok örömöt ad, közben fájdalmat sem érzek. A legutóbbi alkalommal azonban (kihagytam két hetet) estére már alig tudtam mozogni. Lehet mástól is, de félek, esetleg mégiscsak ettől volt. Mit tanácsol? (Remélem, most a kenuzás és a lovaglás után nem a zumba lesz a következő, amit kipróbál miattunk…. 🙂  )

  Bene Máté Zoltán - 2012-08-13 Válaszolok

  KEdves Anita!

  Hajaj…:)
  Őszintén szólva fogalmam nincs, nem ismerem a Zumbát, aminek a kipróbálását – minden szimpátiám ellenére 🙂 – azt hiszem kivételesen tényleg kihagyom, de meg fogom nézni. (Most sajnos nem tudom, mert valamiért megadta magát a flas lejátszóm, így nincs youtube-om, én meg be vagyok oltva számítástechnika ellen, így még pár napot várnom kell várni a progger kollégára.)
  Amint megvan a dolog,leírom mit sikerült kisajtolni a látottakból.
  Ha esetleg elfelejteném a rohanásban, kérem pár nap múlva írjon ide egy “Zumba” tartalmú bejegyzést!!!köszönöm!

  Üdv:
  m.

Paróczi Anita - 2012-08-09 Válaszolok

Most már 44 vagyok, ez az előbb kimaradt, gondolom, ez sem mindegy. És örülök a Pilates-szel kapcsolatos bátorításnak, mert azzal is mostanában ismerkedem, legalábbis a fitt-labdás gyakorlatokkal.

Járási Terézia - 2012-08-16 Válaszolok

Miután  is a gyaloglás 10 pontos, a gyaloglást választanám. Viszont: betondzsungelben lakom, és a talpam is fáj. Kérdezem: az MBT cipő (vagy utánzatai) ajánlottak v. ellenjavallottak a porckorong sérveseknek?
Köszönettel: Járási Terézia

  Bene Máté Zoltán - 2012-08-16 Válaszolok

  Kedves Terézia!

  Mindentől rosszul vagyok, amit ügynökök terjesztenek, de az MBT-t bármennyire akarom, ennek ellenére sem tudom leszólni: prevencióra egy nagyon jó dolog.
  Nyaki sérv esetén is tökéletes dolog, ágyéki sérv esetén meg kell nézni, hogy rosszul esik-e benne járni. Ha nem, akkor szintén jót tesz. Ha fáj a derék vagy jobban zsibbad a láb benne, akkor nem érdemes erőltetni. ( a sérv miatt a gerinc görbületrendszere megváltozik annak érdekében, hogy a legkisebb legyen a kompresszió. Ezt az MBT “vissza akarja tolni” a rendes görbületek felé, ami lehet némi konfliktust okoz a sérves területen)

  Üdvözlettel:
  máté

Krisztina - 2012-08-20 Válaszolok

Kedves Zoltán!
Ágyéki gerincsérvem van. Nyáron  vizisízek, Ön szerint nagyon sokat ártok vele?! (változó, hogy fáj-e utána a derekam..)
Üdv:K.

  Bene Máté Zoltán - 2012-08-21 Válaszolok

  Kedves Krisztina!

  Sajnos teljesen hiteles választ erre a kérdésre nem tudok adni, mert még nem próbáltam ki ezt a sportot, de az elmúlt fél órában tutorialokat nézek a youtube-on, hogy hogyan is kell ezt. Úgy nézem, hogy amikor már állsz – itt elvileg azt mondja a pasi, hogy előre kell tolni a csípőt- akkor már ok a dolog. Viszont ahogy tanítják a felállást, az elég masszív terhelés. Ezt egy egészséges, vagy egy kevésbé problémás porckorong szerintem jól bírhatja. Egy gyök közeli kevésbé. Nem tűnik annak a sportnak, amit muszáj abbahagyni – pl. erőemelés- de mindenképp érdemes a vízisís napok után kompenzálni valahogy, pl. McKenzie tornával.

  Üdv:
  m.

Paróczi Anita - 2012-08-21 Válaszolok

 
Kedves Máté!
Mehet a zumba? 🙂 
Anita

Végári Orsolya - 2012-08-22 Válaszolok

Kedves Máté!
Nyaki gerincsérvem van, körübelül egy hónapja találkoztunk személyesen, mindent betartok ahogy megbeszéltük és türelmesen várom az eredményt. Nem szeretném az eddigi munkát egy új mozgásformával elrontani, de ha már a Zumbára rákeres nem tenné meg hogy a Kangoo Jump-ot is megnézi az interneten. Ez egy új mozgásforma spéci cipőben, és nagyon szuper … kiváncsi lennék a véleményére, hogy csinálhatom-e heti 3-4szer??? (Illetve, hogy melyik tetszik jobban a Zumba vagy Kangoo 🙂 ……. csak vicceltem)
Köszönettel,
Orsolya

  Bene Máté Zoltán - 2012-08-22 Válaszolok

  Kedves Orsolya!

  Na most viszont erősen alábecsül!!!!:P:P:P
  A Kangoo-t pontosan ismerem…:)
  / Amúgy nem is annyira új mozgásforma…:P /

  Ha ugrálás közben úgy tartja a vállát, ahogy az ülő nyaknyújtó gyakorlatnál, akkor nem dráma. Ha előre helyezett fejjel csinálja, akkor nem annyira nyerő…
  De ilyen téren a nyakára bíznám a dolgot: ha kicsit is fáj közben/utána, akkor ne, ha viszont nem, akkor hajrá!…:)

  Üdv:
  m.

Végári Orsolya - 2012-08-23 Válaszolok

Köszönöm!!! Akkor hajrá 😀 Orsi

Lakaos László - 2012-08-26 Válaszolok

Szia!
4 éve műtötték a kiszakadt gerincsérvemet és megint gondjaim vannak vele. Kórháznam feküdtem vele egy hétig, szteroidos infúziókat kaptam, most már tudok menni. Most voltam mrn ami kimutatta, hogy nincs kiszakadva, de van egy másik sérvem, ami szintén a negyedik csigolyánál van, amit a két csigolyám nyo, ezért az bármikor kiszakadhat. Nagyon szeretnék és muszály is fogynom, de a mozgás nélkül nem sokra megyek. minden nap gerinctornát végzek, de attól nem lehet fogyni. Van egy sifutó gépm, szeretném megkérdezni, hogy azt ajánlod-e? Vagy mit tegyek, hogy ne legyen bajom? Sajonos úszni nem tudok.

Árpád - 2012-09-01 Válaszolok

Kedves Máté,
Az elmúlt hónapban már második alkalommal érzek fájdalmat a nyakam körül, alig bírom elfordítani a fejemet, napokig tart ez az állapot, napközben jobb, este az alvásnál zavaróbb. Néha mintha késsel szurkálnának és a karjaimban is érzem. Korábban voltak olyan tüneteim, hogy zsibbadt a karom és a lábam, de akkor még nem fájt ennyire a nyakam, azt gondoltam csak meghúztam, vagy elaludtam. Napi 8 órás ülő munkát végzek, mellette sportolok, fallabdázom (squash). Utánaolvastam az Ön oldalán is és az már látszik, hogy nem megfelelően ülök a székben, orvosnál még nem jártam, de szeretném megelőzni a nálam gondolom kialakulófélben lévő gerinc problémákat. Kérdésem, hogy a squash mennyire "ártalmas" a gerincre? Vannak előrehajló gyors mozgások.
Köszönettel,
Árpád

  Bene Máté Zoltán - 2012-09-03 Válaszolok

  Kedves Árpád!

  Sajnos az orovoslátogatást már nem nagyon lehet elodázni, mert amire szüksége van, az régen nem megelőzés, hanem keményen a terápia!
  Ne halogassa ezt sokáig, mert a két karba sugárzó fájdalom nem jó jel! Nyaki sérv esetén a squash elvileg nem lenne drámaian rossz, de legtöbbször mégis az:
  a nyaki sérv egy előre helyezett fej-tartás miatt alakul ki, aminek legtöbbször az a jellemzője, hogy az ember döntően egy porckorongját terheli meg a sok helyett, annek pedig az intenzív fej fordítások elég nagy terhelést jelentenek. Persze a tünetek enyhülése és a tartás kijavítása után a squash teljesen jó dolog, de hangsúlyozom: mielőbb csináltasson egy diagnózist!

  Üdv:
  m.

Krozsu - 2012-09-02 Válaszolok

Kedves Máté!
Először is gratulálok az oldalhoz, a lelkesedéshez és a szakértelemhez. Örülök, hogy megtaláltam, sok a hasznos infó. Lumbális szakaszon van sérvem, és szeretném egy kicsit formálni a testem. A lépcsőző gép mennyire ajánlott e célra? Kérdésem még, hogy a Pelzel féle akupunkt masszázs mennyire hasznos, ha jelenleg isiászt okoz a sérvem, tehát zsibbad, illetve "érzék-csökkent" a lábam?
Köszönöm: Krozsu

  Bene Máté Zoltán - 2012-09-03 Válaszolok

  Kedves Krozsu!

  Köszönöm! Az akupunktúrás kezelések a betegek tapasztalata szerint csak jó lehet. A lépcsőző gép akkor jó, ha nem hajlítod a derekad közben.
  Akkor viszont teljesen.

  Üdv:
  m.

Krozsu - 2012-09-03 Válaszolok

Kedves Máté!
Köszönöm a gyors választ. És látom, hogy a zumba is jó, úgyhogy már csak csinálnom kell. 🙂
Szép napot! : Krozsu

Breitner Róbert - 2012-09-04 Válaszolok

Kedves Máté!
Kb. 20 éve diagnosztizált /ct/ L4-5 sérvem van.Hosszú évek óta evezek guruló-üléses hajóban.Újabban egy óra után annyira elzsibbad először a jobb majd a bal lábfejem is, hogy ki kell szállnom a hajóból.
Végleg abba kell hagynom?
Üdvözlettel: Bob 

  Bene Máté Zoltán - 2012-09-05 Válaszolok

  Kedves Bob!

  Utálok ilyet mondani, és minden körülmények között végletesen ragaszkodom ahhoz, hogy senkit ne beszélje le semmilyen mozgásról, főleg nem arról, amit kiemelten szeret, de ezt most sürgősen abba kéne hagyni… Legalább addig, amíg ez a helyzet nem rendeződik, de jó sajnos ez a mozgás sosem lesz a gerincnek.

  Üdvözlettel:
  m.

Gál Judit - 2012-09-10 Válaszolok

Kedves Máté!
 
A napokban kaptam meg az MRI lumbális leletem. a IV.-V-ben lefelé kiszakadási tendentiat mutatott ki.nagyon szeretek mozogni,tornázni!kérdésem az lenne,hogy ezek után pl.fekvőtámaszokat csinálhatok-e??25,30 a napi "adagom"félek,hogy nem teszek jót ezzel??nagyon szeretném kikérni az Ön véleményét.
 
köszönettel.Judit

  Bene Máté Zoltán - 2012-09-10 Válaszolok

  Kedves Judit!

  Kérdezze meg erről a kezelőorvosát.
  Ha az én gerincem lenne, és nem fájna, akkor biztos csinálnám, de az Önt ismerő orvos véleményét mindenképp kérje ki.
  25-30 gyakorlatilag gerinc szempontból egy “békés” adag. Ettől függetlenül úgy nyomja a fekvőtket, hogy a hasizmait közben feszítse meg, hogy ne homorodjon a dereka közben. Ugy teljesen biztonságos a dolog.

  Üdv:
  m.

Kalna Erika - 2012-09-14 Válaszolok

Kedves Zoltán! 
Tavasszal kezdődő panaszaim (a keresztcsont bal oldali tájékán érzett ,majd combba, lábszárba sugárzó fájdalom, végül a zsibbadás jelentkezése,terjedése)okára aCT vizsgálat adott választ.Hernia disciL-V (nagy méretű).Pillanatnyilag a Doktor Fit Gerincambulancián kezelnek.(Minimális fájdalom,bal oldalon Achilles areflexia)Panaszt a zsibbadás okoz , és az, hogy nem merem folytatni az eddig megszokott testedzésemet, ami nagyon fontos volt számomra.(bodyART,Stretching,gerinctréning,jóga,-heti 12 óra,meg egy kis biciklizés ,úszás)
Még annyit el kell mondanom, hogy 58 éves vagyok,van némi csontritkulásom(-2,8 a gerinc lumbális szakaszán,s volt 2010-ben biciklis baleset során egy Th XI-es kompressziós törésem.(ezek nem zavartak a mozgásban.)
A kérdésem, vajon mikor, mit és mennyit mozoghatok anélkül, hogy tovább rontanám az egészségi állapotomat?
 Köszönettel:Erika

  Bene Máté Zoltán - 2012-09-15 Válaszolok

  Kedves Erika!

  Nagyon összetett a kérdés, amit feltesz. A csontritkulás miatt és a sérv stabilizálása miatt is nagyon fontos lenne mozognia. A Dr.Fit gyógytornásza ebben a kérdésben tud Önnek segíteni. Itt a tudástárat lenne érdemes elolvasni, abból össze tudja rakni, mik a tiltott irányok – döntően az előre hajlással járó mozdulatok- azon kívül annyit és azt mozoghat, amennyit csak tud. Egy fontos rendezőelv van még: ami fáj v. kellemetlen, azt ki kell hagyni.

  A Dr. Fitesek nagyon jók ebben. Ha Náluk végett, esetleg Almássy Csillát keresse meg. Ő a Body Arttal szinte teljesen megegyező dinamikus jógát tanítja, és nagyon ért ahhoz, hogy nem egészséges gerinccel mit szabad és mit nem. Az Arany János utcában van órája.

  Üdv:
  m.

Szabó Dávid - 2012-10-19 Válaszolok

Heló Máté!
pár kérdésem lenne a gyógytornáról: Az első a gyógytornászom mondta , hogy erősítsem meg a gerinc melletti fűzőizmaim.Kaptam is egy lapot amin a gyakorlatok vannak. kifejezetten szeretem ezeket csinálni csak kicsit elkap a hév és kb százasával csinálom őket . Konkrét fájdalmat, vagy rosszabbodást nem érzek, csak úgy érzem, elég lassan gyógyulgatok. Már nem fáj az előre hajolás ( de nem eröltetem) csak  akor érzek daráscsípéshez hasonló fájdalmat a farizmaim környékén mikor ,,meg ejtem a derekam" ezt nyílván nem kéne de mégis idegesít. Ez miért lehet?
a másik kérdésem olvastam a denevérpad találmányról és arra lennék kiváncsi ha háttal ráfekszem egy 60 cm-es gimnasztika labdára, azzal is tudok-e olyasmi hatást elérni?
üléshez levegő párnát használok ami jobban bevállt nekem mint az ékpárna. csak ha hátra helyezem a testsúlyt érzek egy roppanást a hátamban elég furcsa

Balatoni József - 2012-10-22 Válaszolok

Tisztelt Máté!
Ajánlod a túrázást!
44 éves vagyok,sok mozgásformáról lemondtam(pl. foci),de a túrázásról via ferrataról nem szeretnék!Az 5-10kg-os hátizsák nem hátrány?Nincs kialakult porckorongsérvem,de iszonyú nyilaló,majd teljes"bénultság" szokott néha derékon ragadni!
köszönettel,Balatoni József Győr

  Bene Máté Zoltán - 2012-10-23 Válaszolok

  Tisztelt Balatoni József!

  Valószínűleg a porckorongja lapult le, és az ízületi tokot irritálja amikor a nyilallásokat érzi.
  A hátizsákkal személy szerint ilyen esetben nincs bajom. Egy közel tengelyirányú terhelést ad, ami 3-10 kilóval nem egy veszélyes terhelés.
  A járás egyenetlen talajon, hegynek fel – völgynek le csodálatos az ilyen instabil gerinc számára, ellentétben a betonon járással, ami általában horror…

  Üdvözlettel:
  máté

Balatoni József - 2012-10-24 Válaszolok

Köszönöm a gyors válaszokat!!
Üdvözlet,Józsi

Mariann Stabel - 2012-10-26 Válaszolok

Szep jo napot kivanok ! Porckorongservem van es erdeklodni szeretnek, hogy a zumba fitness karos lehet-e. Koszonettel es udvozlettel , Mariann

Csilla Kovács - 2012-11-07 Válaszolok

T.B.MÁTÉ!
P.KORONGSÉRVEM VAN, MÉG NINCS MRI, CSAK HA NEM MÚLIK A PANASZOM. A KÉRDÉSEM AZ, HOGY ÉN ELÉG PÖRGŐS ÉLETET ÉLEK, 12 ÓRÁT DOLG. HETI 4X, ÉTTEREMBEN, PULTBAN.. LOVAGOLOK, ÚSZOK, TENISZ, STB. A LOVAGLÁS NEM VOLT FELSOROLVA, ÉN NEM MONDANÉK LE RÓLA, SEMMI PÉNZÉRT. GYEREKKORI SZENVEDÉLY…PERSZE EDDIG SEM VITTEM TÚLZÁSBA, TAVASZTÓL, ŐSZIG HETENTE VAGY AHOGY ALAKULT…MI A VÉLEMÉNYE?
A MÁSIK, FURCSA HOGY AZ ÜLÉST EMLEGETIK A SÉRV KIALAKULÁSÁNAK, PEDIG ÉN KB 16 ÉVE NEM SOKAT ÜLÖK, SŐŐŐŐT! ÜDV. K.CSILLA

Zsuzsanna Krómer - 2012-11-18 Válaszolok

Kedves Máté!
Lumbális szakaszon lévő sérvvel lehet elliptikus trénert használni?Szeretnék kicsit testet formálni vele. Persze csak lájtosan, ahogy a testem engedi 🙂
Köszönöm: Zsuzsa

  Bene Máté Zoltán - 2012-11-19 Válaszolok

  Kedves Zsuzsa!

  Elliptikus tréner kérdésben az a tapasztalatom, hogy vannak sérvek, amik nagyon szeretik, és vannak, amik nagyon nem. Ki kell próbálni, és ha jól esik/nem esik rosszul, akkor mehet. A lényeg, hogy ne előre dőlve használd, mert akkor biztos rossz. Amúgy egy jó mozgásforma lehet.

  Üdv:
  m.

Tünde Vt - 2012-11-24 Válaszolok

Kedves Máté! Az izomstimuláló testkezelő gép lehet káros a sérvre? Eddig rendszeresen használtam, nem okozott gondot, de mostanában egyfolytában fáj a sérvem. Köszönettel,Tünde Vt

A megjegyzésedet írd a dobozba!