Mit sportolhatok, ha porckorongsérvem van?

Ha olvastad a sérv okáról szóló cikket, akkor már könnyű kilogikáznod, hogy mely sportok veszélye-sek, és mely sportok lehetnek egészségesek a gerincre nézve. Azok a mozgás-formák, melyek statikus, előre dőlő testhelyzet felvételével járnak, és a csigolyatestek elülső részét közelítik, a gerinccsatorna felé nyomva a discust, nem javasoltak. Azok a mozgások, ahol előre hajlás, és csavarás is jelen van, egyértelműen károsnak mondhatók, ellenben azok a sportok akár hasznosak is lehetnek, melyek erősítik a gerincet rögzítő izomfűzőt, a has, és hátizmokat, viszont közben nem terhelik a porckorongokat.

Nézd meg a lenti porckorongos sport videókat is!Az alábbiakban egy nem túl súlyos ágyéki sérves ember esetére nézünk példákat. Súlyos sérv esetén mindig az esetet egyénileg elbírálva kell eldönteni, melyik sportot szabad, és melyiket nem szabad gyakorolni. 

Egy megjegyzés: Mielőtt sportot választasz, vagy épp lemondanál a kedvenc sportágadról, a gerincbetegséged miatt, tudnod kell, hogy extrém példák kivételével (pl. súlyemelés) egy heti kétszer/háromszor gyakorolt hobbisport sohasem számít annyira a porckorong szempontjából, mint mondjuk egy napi nyolc-tíz órán keresztül jelen lévő statikus ülő testhelyzet. Sokkal jobban árt a hátnak egy egész napos görnyedés az irodában, mint pl. heti két óra biciklizés, így első körben mindig a statikus helyzetek korrigálásán érdemes elgondolkodni! 

 

Kerékpár:

Sok szakértő javasolja a biciklizést a gerincbetegeknek, nagyban hangoztatva, hogy ez egy tehermentesített gerinccel történő mozgásforma. Sajnos mint sokszor sokan a porckorongsérv területén, véleményünk szerint ebben a kérdésben is sok szakértő téved. Be fogod látni miért: biciklizéskor előre dőlsz, a csigolyatestek elülső része közeledik, a porckorong így hátrafelé, a gerinccsatorna irányába mozdul. A kerékpározás mentségére legyen mondva, hogy döntően a kar viseli a dőlő test súlyát, viszont hátránya, hogy a rossz statikai helyzethez hozzáadódik az állandó rázkódás. Ha pontozni kéne egytől tízes skálán ezt a sportot, akkor csak négyesre értékelnénk. A nyaki sérveknek viszont kifejezetten rosszat tesz a fej előre dőlésből kiemelt helyzete, főleg a C5-C6 C6-C7 közti sérvek esetében. 

Ha sérved van, de lételemed a biciklizés, valószínűleg nem azon fog múlni a gyógyulásod, hogy heti egyszer-kétszer elmész-e tekerni egyet, viszont nagy túrákra nem biztos, hogy érdemes vállalkoznod. Ha nem tudsz lemondani a kerékpározásról, akkor annyit tudsz megtenni a derekad védelmében, hogy a nyerget kissé előre billented, körülbelül olyan helyzetbe, mintha egy ékpárnán ülnél. Ez -hasonlóan az ékpárna hatásához -előre billeni a medencét, amitől homorúbbá válik a gerinc ágyéki szakasza, és máris sokkal kevésbé terheled a porckorongjaidat. Úszás:

Mindenki ajánlja ezt a sportot a sérves embereknek, és kivételesen egyet is tudunk érteni velük. A vízben tehermentesített a gerinc, jók a mozgások és az irányok. Sajnos az úszás nem csodaszer, kifejezett oki szintű, porckorongra ható gyógyító hatása nincs, a porckorongot centralizálni nem tudja, de kétségtelenül jó hatású mozgás, mert javítja a helyi keringést, és valamelyest erősíti a stabilizáló izomfűzőt. Hogy milyen úszásnemet választasz, szinte teljesen mindegy. Ha nagyon nagy ágyéki, vagy bármilyen méretű nyaki sérved van, akkor a mellúszás kiemelt fejjel kerülendő. Egyéb esetekben a mellúszás még ebben a fejjel kint „nagymamás” formában is hasznos lehet, annak ellenére, hogy páran erősen kampányolnak ellene. ( a csigolyák hátsó része közeledik, és erős izomfeszülés van felettük, ergo ha ez a helyzet nem irritálja a sérvesedett porckorong részt, akkor kifejezetten jó hatású. Egy kezdő sérvesnek az úszás 8 pontot kaphat, mint mozgásforma. Túrázás:

A természetben egyenetlen talajon járni a természetes emberi mozgás: gerincünk szempontjából a leghasznosabb sportforma. Amennyiben nem okoz fájdalmat a járás, a legjobb természetes terápia. Erdőben, földúton, egyenetlen talajon kifejezetten jót tehet az ágyéki sérveknek. (aszfalton már kevésbé.) A Gerincszervíz a túrázást tízes skálán a túrázást tizenegyre értékelte. Konditerem:

Sokan űzik a mozgásnak ezt a formáját, és általában az első sport, amiről lebeszélik a sérves embereket, annak ellenére, hogy a konditerem gyakorlatanyagának a 80%-a teljesen ártalmatlan egy potenciális kisebb ágyéki sérv esetén. Fekve nyomni, egyenes, megtámasztott gerinccel bicepszezni, tricepszezni, lábgépeket használni, húzódzkodni bártan, és probléma nélkül lehet. Amit mindenképp el kell kerülni, az a teljes felsőtesttel végzett felülések gyakorlása. Létezik egy olyan hasizom gép, amibe bele kell ülni, megtámasztani a mellkast, és ellenállással szemben előre hajolgatni hasizomerősítés címén. Ennél kevés rosszabb dolgot tehet az ember az ágyéki porckorongjaival, ezért használata erősen kerülendő. A fenti merényletek helyett a lapocka alsó csücskéig gyakorolt hasprés választható, ami kifejezetten sérvbarát gyakorlat. Kritikus pont még konditeremben a twister. Ezt a gépet főle hölgyek használják: rááll az ember, maga előtt kapaszkodik, és balra jobbra fogatja a csípőjét az oldalizmok erősítése céljából. Ez a mozgás teljesen tönkreteszi a porckorongokat, és mivel azok alig tartalmaznak érző idegeket, a sportemberek ezt csak akkor fogják érzékelni, amikor már késő. Tilos guggoláskat végezni, tilos olyan gyakorlatokat csinálni, melyeknél a súlyt előre hajlított gerinccel emeled fel. Ezek kivételével egy nem túl súlyos ágyéki sérv esetén a terem többi gyakorlata könnyedén végezhető. A konditerem mozgásai sokkal veszélyesebbek egy nyaki sérves embernek. Nyaki sérvvel a gyógyulás ideje alatt biztonságosabb elkerülni a fitness termeket, mert alig van olyan gyakorlat, melynek végzése során ne feszülne meg a nyak hátsó, és a tarkó alatti terület izomzata, ami a csigolyákat sérvet növelő irányba vezeti. Birkózás, judo:

Sajnos őket el kell kerülni, akár nyaki, akár ágyéki sérved van. Előre hajolva kifacsart helyzetben gyűrkőzni, állandóan esni sajnos káros. Ezeket a mozgásokat sajnos nem tudjuk ajánlani. Ütő rúgó sportok:

Rendben vannak. A keleti küzdősportok mozgásanyaga például teljesen szabadon gyakorolható. A formagyakorlatok kifejezetten jót tehetnek, a karate jellegű küzdelem sem egyértelműen káros. Ezeknek a sportoknak a veszélye a bemelegítésben, és a rávezető gyakorlatokban, ill. a hozzájuk kötött erősítésekben vannak. A teljes felsőtesttel végzett felülések pl. kifejezetten porckorong gyilkos megoldások, és sajnos az edzők többsége – akár milyen szuper sportiskolába jártak is- nincsen felkészülve abból, hogyan kell kikerülni ezeket a káros erősítéseket. 

 

Pingpong:


 

Elég sok előre hajlást tartalmaz, bár elég dinamikus mozgás is. Súlyosabb ágyéki sérv estén nem ajánljuk, kisebb ágyéki vagy nyaki sérvvel nem jelent komoly rizikót. Sőt…


 

 

Csocsó:

 

 

Káros. A törzs végig derékból előre hajol, és nem sokat mozog. A csigolyatestek eleje nyomódik össze, és mire egy hosszúra nyúlt partit lezársz, a porckorongjaid biztos rosszabbul lesznek, mint előtte. 


 

Labdajátékok:

Rendben vannak, abban az esetben, ha el tudod kerülni a hozzájuk kötött erősítő edzéseket, melyek legtöbbször tele vannak gerinckárosító figurákkal. Kosarazni, focizni egy kisebb sérvvel nem túl veszélyes. Azonban nagyon

fontos a megfelelő cipő kiválasztása, mely csökkenti azt a traumát, amit a futással járó rázkódás okoz. Egy súlyosabb sérvnél már mérlegelni kell, hogy érdemes-e vállalni a játékkal járó kockázatot. 

 

 

Tánc:

 

A leghasznosabb mozgások egyike. Javítja a tartást, átmozgatja a törzset, akitvizálja a gerincet stabilizáló izmfűzőt. Bátran lehet gyakorolni. A hölgyek külön kérdése szokott lenni a ma divatos hastánc. Ez kifejezetten ajánlott gerincproblémák esetén is. 


 

Tenisz:

A tenisz határestet. Komolyabb sérvek esetén egyértelműen az elkerülését ajánljuk. Ha nem életed értelme a játék, akkor „kezdőbb” sérv esetén is jobb, ha lemondasz róla. Amennyiben ez a sport jelenti a nagy szerelmet és a társasági életed fő részét, akkor esetleg az „elmegy” státuszba sorolhatjuk. Amiért a Gerincszervízben nem tiltakozunk annyira egyértelműen a tenisz ellen, mint mások – annak ellenére, hogy erősebb rotációkat tartalmaz- megvan a maga oka. A teniszre jellemtő csavaró mozdulatokban az egész felsőtest részt vesz, és maga a sérves szegmentum önmagában nem túl sokat csavarodik. Ellenben ez a sok tekerés bizonyos előnyökkel is jár: a csigolyák mögött húzódó mély hátizmok rendszere alatt húzódik egy még mélyebb izomréteg, ami nagyon kicsi, és egyenként nagyon gyenge, keresztben húzódó izmokat foglal magába. (multifidus és rotatores rostok) Sokáig azt hitték, hogy ez a réteg csak egy evolúciós maradvány, a rostjaik nem túl fontosak, azonban mostanság derült ki, hogy ezen izmok sokat adnak hozzá az egyes szegmentek, így a sérült szegment stabilitásához is. A tenisz – a legtöbb más sporttal ellentétben- nagyon jól megerősíti ezeket az izmokat, ezért ha nagyon nehéz lenne lemondanod a teniszről, akkor ez az a tényező, amivel vigasztalhatod magad. 


 

Búvárkodás/Falmászás:

Beleférnek. 

Futás:

 

Hát… Aki régóta fut, nehezen mond le róla. De kétségtelenül nem a legjobb sport egy sérves embernek. Ha úgy érzed, hogy sérv ide vagy oda, nem bírsz lemondani róla, és muszáj futnod, akkor kizárólag földúton, nem betonon, jó cipőben, és utána feltétlen elvégezve a hamarosan elérhető DVD-n látható korrekciós mozgásprogramot, ami összesen 5 percig tart. 

A futók többsége tetézi a gerincnek okozott problémákat azzal, hogy miután jól összerázta a porckorongjait a futással, elkezd előre hajolgatva nyújtani. Ezt Te semmiképp ne tedd. Az email tanfolyamon lesz egy lecke, ami sportok után gyakorolható kompenzáló mozgásokat tartalmaz, ezekkel lesz érdemes lenyújtanod futás után. 

Jóga:

A jógagyakorlatok közvetve nagyon komolyan hozzáérnek a porckorongokhoz, épp ezért tökéletes prevenciós, vagy akár terápiás eszköz lehetnek. A Gerincszervízben nagyon sok jóga alapú gyakorlatot használtunk a korrekciós mozgásanyagok kialakításakor, mert nem csak az izmokhoz, hanem magukhoz a porcorongokhoz is hozzáférést engednek ezek a technikák. A gond a jógával az, hogy amilyen jót tehet egy jól megválasztott gyakorlat, pontosan annyit árthat egy rossz irányba végzett technika. És egy jógaórán ha csak egyetlen olyan gyakorlat előfordul, mint pl. a képen látható földüdvözlet gyakorlat, akkor rengeteget árt magának sérves ember. Egy gerinc téren jól képzett jógaoktató sokat segíthet, de ha kicsit is téved, akkor rengeteget árthat is. Sajnos a jógaoktatók -néha sajnos állításukkal ellentétben- nem igazán készültek fel olyan szinten a gerincbetegségekből, hogy fel tudják vállalni ezeknek az irányoknak a kiválasztását, és egy csoportos jógaórán kénytelen más gyakorlatokat is mutatni, mint ami számodra hasznos lehet. Azoknak az oktatóknak a listáját, akik már elvégezték a Gerincszervíz     speciális gerinc gerinctovábbképzését, itt láthatod. Őket nyugodt szívvel ajánljuk. 

« vissza a főoldalra

Kedves Olvasó!

Mielőtt hozzászólnál, kérlek olvasd el az alábbiakat:

 • A blogon az elmúlt 3 évben szinte mindennel foglalkoztunk, ami a porcokrongsérvvel kapcsolatban fontos lehet, így mielőtt kérdezel, kérlek nézz szét! Szinte biztos, hogy megtalálod a választ a kérdésedre. Az már elhangzott kérdések ismétlése tárgytalan kérdésnek számítanak.
 • A hozzászólás csak a saját név vállalása mellett lehetséges. Ez egy ilyen fórum, kérlek ezt tartsd tiszreletben.
 • Ha találsz olyan területet, ami nem fordult elő, akkor kérdezz bátran. Pár nap múlva jönni fog a válasz! :)

Kellemes böngészést!

53 hozzászólás “Mit sportolhatok, ha porckorongsérvem van?” bejegyzésre

 1. Tünde Vt szerint:

  Kedves Máté! Az izomstimuláló testkezelő gép lehet káros a sérvre? Eddig rendszeresen használtam, nem okozott gondot, de mostanában egyfolytában fáj a sérvem. Köszönettel,Tünde Vt

 2. Kedves Máté!
  Lumbális szakaszon lévő sérvvel lehet elliptikus trénert használni?Szeretnék kicsit testet formálni vele. Persze csak lájtosan, ahogy a testem engedi 🙂
  Köszönöm: Zsuzsa

  • Kedves Zsuzsa!

   Elliptikus tréner kérdésben az a tapasztalatom, hogy vannak sérvek, amik nagyon szeretik, és vannak, amik nagyon nem. Ki kell próbálni, és ha jól esik/nem esik rosszul, akkor mehet. A lényeg, hogy ne előre dőlve használd, mert akkor biztos rossz. Amúgy egy jó mozgásforma lehet.

   Üdv:
   m.

 3. Csilla Kovács szerint:

  T.B.MÁTÉ!
  P.KORONGSÉRVEM VAN, MÉG NINCS MRI, CSAK HA NEM MÚLIK A PANASZOM. A KÉRDÉSEM AZ, HOGY ÉN ELÉG PÖRGŐS ÉLETET ÉLEK, 12 ÓRÁT DOLG. HETI 4X, ÉTTEREMBEN, PULTBAN.. LOVAGOLOK, ÚSZOK, TENISZ, STB. A LOVAGLÁS NEM VOLT FELSOROLVA, ÉN NEM MONDANÉK LE RÓLA, SEMMI PÉNZÉRT. GYEREKKORI SZENVEDÉLY…PERSZE EDDIG SEM VITTEM TÚLZÁSBA, TAVASZTÓL, ŐSZIG HETENTE VAGY AHOGY ALAKULT…MI A VÉLEMÉNYE?
  A MÁSIK, FURCSA HOGY AZ ÜLÉST EMLEGETIK A SÉRV KIALAKULÁSÁNAK, PEDIG ÉN KB 16 ÉVE NEM SOKAT ÜLÖK, SŐŐŐŐT! ÜDV. K.CSILLA

 4. Mariann Stabel szerint:

  Szep jo napot kivanok ! Porckorongservem van es erdeklodni szeretnek, hogy a zumba fitness karos lehet-e. Koszonettel es udvozlettel , Mariann

 5. Balatoni József szerint:

  Köszönöm a gyors válaszokat!!
  Üdvözlet,Józsi

 6. Balatoni József szerint:

  Tisztelt Máté!
  Ajánlod a túrázást!
  44 éves vagyok,sok mozgásformáról lemondtam(pl. foci),de a túrázásról via ferrataról nem szeretnék!Az 5-10kg-os hátizsák nem hátrány?Nincs kialakult porckorongsérvem,de iszonyú nyilaló,majd teljes"bénultság" szokott néha derékon ragadni!
  köszönettel,Balatoni József Győr

  • Tisztelt Balatoni József!

   Valószínűleg a porckorongja lapult le, és az ízületi tokot irritálja amikor a nyilallásokat érzi.
   A hátizsákkal személy szerint ilyen esetben nincs bajom. Egy közel tengelyirányú terhelést ad, ami 3-10 kilóval nem egy veszélyes terhelés.
   A járás egyenetlen talajon, hegynek fel – völgynek le csodálatos az ilyen instabil gerinc számára, ellentétben a betonon járással, ami általában horror…

   Üdvözlettel:
   máté

 7. Szabó Dávid szerint:

  Heló Máté!
  pár kérdésem lenne a gyógytornáról: Az első a gyógytornászom mondta , hogy erősítsem meg a gerinc melletti fűzőizmaim.Kaptam is egy lapot amin a gyakorlatok vannak. kifejezetten szeretem ezeket csinálni csak kicsit elkap a hév és kb százasával csinálom őket . Konkrét fájdalmat, vagy rosszabbodást nem érzek, csak úgy érzem, elég lassan gyógyulgatok. Már nem fáj az előre hajolás ( de nem eröltetem) csak  akor érzek daráscsípéshez hasonló fájdalmat a farizmaim környékén mikor ,,meg ejtem a derekam" ezt nyílván nem kéne de mégis idegesít. Ez miért lehet?
  a másik kérdésem olvastam a denevérpad találmányról és arra lennék kiváncsi ha háttal ráfekszem egy 60 cm-es gimnasztika labdára, azzal is tudok-e olyasmi hatást elérni?
  üléshez levegő párnát használok ami jobban bevállt nekem mint az ékpárna. csak ha hátra helyezem a testsúlyt érzek egy roppanást a hátamban elég furcsa

 8. Kalna Erika szerint:

  Kedves Zoltán! 
  Tavasszal kezdődő panaszaim (a keresztcsont bal oldali tájékán érzett ,majd combba, lábszárba sugárzó fájdalom, végül a zsibbadás jelentkezése,terjedése)okára aCT vizsgálat adott választ.Hernia disciL-V (nagy méretű).Pillanatnyilag a Doktor Fit Gerincambulancián kezelnek.(Minimális fájdalom,bal oldalon Achilles areflexia)Panaszt a zsibbadás okoz , és az, hogy nem merem folytatni az eddig megszokott testedzésemet, ami nagyon fontos volt számomra.(bodyART,Stretching,gerinctréning,jóga,-heti 12 óra,meg egy kis biciklizés ,úszás)
  Még annyit el kell mondanom, hogy 58 éves vagyok,van némi csontritkulásom(-2,8 a gerinc lumbális szakaszán,s volt 2010-ben biciklis baleset során egy Th XI-es kompressziós törésem.(ezek nem zavartak a mozgásban.)
  A kérdésem, vajon mikor, mit és mennyit mozoghatok anélkül, hogy tovább rontanám az egészségi állapotomat?
   Köszönettel:Erika

  • Kedves Erika!

   Nagyon összetett a kérdés, amit feltesz. A csontritkulás miatt és a sérv stabilizálása miatt is nagyon fontos lenne mozognia. A Dr.Fit gyógytornásza ebben a kérdésben tud Önnek segíteni. Itt a tudástárat lenne érdemes elolvasni, abból össze tudja rakni, mik a tiltott irányok – döntően az előre hajlással járó mozdulatok- azon kívül annyit és azt mozoghat, amennyit csak tud. Egy fontos rendezőelv van még: ami fáj v. kellemetlen, azt ki kell hagyni.

   A Dr. Fitesek nagyon jók ebben. Ha Náluk végett, esetleg Almássy Csillát keresse meg. Ő a Body Arttal szinte teljesen megegyező dinamikus jógát tanítja, és nagyon ért ahhoz, hogy nem egészséges gerinccel mit szabad és mit nem. Az Arany János utcában van órája.

   Üdv:
   m.

 9. Gál Judit szerint:

  Kedves Máté!
   
  A napokban kaptam meg az MRI lumbális leletem. a IV.-V-ben lefelé kiszakadási tendentiat mutatott ki.nagyon szeretek mozogni,tornázni!kérdésem az lenne,hogy ezek után pl.fekvőtámaszokat csinálhatok-e??25,30 a napi "adagom"félek,hogy nem teszek jót ezzel??nagyon szeretném kikérni az Ön véleményét.
   
  köszönettel.Judit

  • Kedves Judit!

   Kérdezze meg erről a kezelőorvosát.
   Ha az én gerincem lenne, és nem fájna, akkor biztos csinálnám, de az Önt ismerő orvos véleményét mindenképp kérje ki.
   25-30 gyakorlatilag gerinc szempontból egy “békés” adag. Ettől függetlenül úgy nyomja a fekvőtket, hogy a hasizmait közben feszítse meg, hogy ne homorodjon a dereka közben. Ugy teljesen biztonságos a dolog.

   Üdv:
   m.

 10. Breitner Róbert szerint:

  Kedves Máté!
  Kb. 20 éve diagnosztizált /ct/ L4-5 sérvem van.Hosszú évek óta evezek guruló-üléses hajóban.Újabban egy óra után annyira elzsibbad először a jobb majd a bal lábfejem is, hogy ki kell szállnom a hajóból.
  Végleg abba kell hagynom?
  Üdvözlettel: Bob 

  • Kedves Bob!

   Utálok ilyet mondani, és minden körülmények között végletesen ragaszkodom ahhoz, hogy senkit ne beszélje le semmilyen mozgásról, főleg nem arról, amit kiemelten szeret, de ezt most sürgősen abba kéne hagyni… Legalább addig, amíg ez a helyzet nem rendeződik, de jó sajnos ez a mozgás sosem lesz a gerincnek.

   Üdvözlettel:
   m.

 11. Krozsu szerint:

  Kedves Máté!
  Köszönöm a gyors választ. És látom, hogy a zumba is jó, úgyhogy már csak csinálnom kell. 🙂
  Szép napot! : Krozsu

 12. Krozsu szerint:

  Kedves Máté!
  Először is gratulálok az oldalhoz, a lelkesedéshez és a szakértelemhez. Örülök, hogy megtaláltam, sok a hasznos infó. Lumbális szakaszon van sérvem, és szeretném egy kicsit formálni a testem. A lépcsőző gép mennyire ajánlott e célra? Kérdésem még, hogy a Pelzel féle akupunkt masszázs mennyire hasznos, ha jelenleg isiászt okoz a sérvem, tehát zsibbad, illetve "érzék-csökkent" a lábam?
  Köszönöm: Krozsu

 13. Árpád szerint:

  Kedves Máté,
  Az elmúlt hónapban már második alkalommal érzek fájdalmat a nyakam körül, alig bírom elfordítani a fejemet, napokig tart ez az állapot, napközben jobb, este az alvásnál zavaróbb. Néha mintha késsel szurkálnának és a karjaimban is érzem. Korábban voltak olyan tüneteim, hogy zsibbadt a karom és a lábam, de akkor még nem fájt ennyire a nyakam, azt gondoltam csak meghúztam, vagy elaludtam. Napi 8 órás ülő munkát végzek, mellette sportolok, fallabdázom (squash). Utánaolvastam az Ön oldalán is és az már látszik, hogy nem megfelelően ülök a székben, orvosnál még nem jártam, de szeretném megelőzni a nálam gondolom kialakulófélben lévő gerinc problémákat. Kérdésem, hogy a squash mennyire "ártalmas" a gerincre? Vannak előrehajló gyors mozgások.
  Köszönettel,
  Árpád

  • Kedves Árpád!

   Sajnos az orovoslátogatást már nem nagyon lehet elodázni, mert amire szüksége van, az régen nem megelőzés, hanem keményen a terápia!
   Ne halogassa ezt sokáig, mert a két karba sugárzó fájdalom nem jó jel! Nyaki sérv esetén a squash elvileg nem lenne drámaian rossz, de legtöbbször mégis az:
   a nyaki sérv egy előre helyezett fej-tartás miatt alakul ki, aminek legtöbbször az a jellemzője, hogy az ember döntően egy porckorongját terheli meg a sok helyett, annek pedig az intenzív fej fordítások elég nagy terhelést jelentenek. Persze a tünetek enyhülése és a tartás kijavítása után a squash teljesen jó dolog, de hangsúlyozom: mielőbb csináltasson egy diagnózist!

   Üdv:
   m.

 14. Lakaos László szerint:

  Szia!
  4 éve műtötték a kiszakadt gerincsérvemet és megint gondjaim vannak vele. Kórháznam feküdtem vele egy hétig, szteroidos infúziókat kaptam, most már tudok menni. Most voltam mrn ami kimutatta, hogy nincs kiszakadva, de van egy másik sérvem, ami szintén a negyedik csigolyánál van, amit a két csigolyám nyo, ezért az bármikor kiszakadhat. Nagyon szeretnék és muszály is fogynom, de a mozgás nélkül nem sokra megyek. minden nap gerinctornát végzek, de attól nem lehet fogyni. Van egy sifutó gépm, szeretném megkérdezni, hogy azt ajánlod-e? Vagy mit tegyek, hogy ne legyen bajom? Sajonos úszni nem tudok.

 15. Végári Orsolya szerint:

  Köszönöm!!! Akkor hajrá 😀 Orsi

 16. Végári Orsolya szerint:

  Kedves Máté!
  Nyaki gerincsérvem van, körübelül egy hónapja találkoztunk személyesen, mindent betartok ahogy megbeszéltük és türelmesen várom az eredményt. Nem szeretném az eddigi munkát egy új mozgásformával elrontani, de ha már a Zumbára rákeres nem tenné meg hogy a Kangoo Jump-ot is megnézi az interneten. Ez egy új mozgásforma spéci cipőben, és nagyon szuper … kiváncsi lennék a véleményére, hogy csinálhatom-e heti 3-4szer??? (Illetve, hogy melyik tetszik jobban a Zumba vagy Kangoo 🙂 ……. csak vicceltem)
  Köszönettel,
  Orsolya

  • Kedves Orsolya!

   Na most viszont erősen alábecsül!!!!:P:P:P
   A Kangoo-t pontosan ismerem…:)
   / Amúgy nem is annyira új mozgásforma…:P /

   Ha ugrálás közben úgy tartja a vállát, ahogy az ülő nyaknyújtó gyakorlatnál, akkor nem dráma. Ha előre helyezett fejjel csinálja, akkor nem annyira nyerő…
   De ilyen téren a nyakára bíznám a dolgot: ha kicsit is fáj közben/utána, akkor ne, ha viszont nem, akkor hajrá!…:)

   Üdv:
   m.

 17. Paróczi Anita szerint:

   
  Kedves Máté!
  Mehet a zumba? 🙂 
  Anita

 18. Krisztina szerint:

  Kedves Zoltán!
  Ágyéki gerincsérvem van. Nyáron  vizisízek, Ön szerint nagyon sokat ártok vele?! (változó, hogy fáj-e utána a derekam..)
  Üdv:K.

  • Kedves Krisztina!

   Sajnos teljesen hiteles választ erre a kérdésre nem tudok adni, mert még nem próbáltam ki ezt a sportot, de az elmúlt fél órában tutorialokat nézek a youtube-on, hogy hogyan is kell ezt. Úgy nézem, hogy amikor már állsz – itt elvileg azt mondja a pasi, hogy előre kell tolni a csípőt- akkor már ok a dolog. Viszont ahogy tanítják a felállást, az elég masszív terhelés. Ezt egy egészséges, vagy egy kevésbé problémás porckorong szerintem jól bírhatja. Egy gyök közeli kevésbé. Nem tűnik annak a sportnak, amit muszáj abbahagyni – pl. erőemelés- de mindenképp érdemes a vízisís napok után kompenzálni valahogy, pl. McKenzie tornával.

   Üdv:
   m.

 19. Járási Terézia szerint:

  Miután  is a gyaloglás 10 pontos, a gyaloglást választanám. Viszont: betondzsungelben lakom, és a talpam is fáj. Kérdezem: az MBT cipő (vagy utánzatai) ajánlottak v. ellenjavallottak a porckorong sérveseknek?
  Köszönettel: Járási Terézia

  • Kedves Terézia!

   Mindentől rosszul vagyok, amit ügynökök terjesztenek, de az MBT-t bármennyire akarom, ennek ellenére sem tudom leszólni: prevencióra egy nagyon jó dolog.
   Nyaki sérv esetén is tökéletes dolog, ágyéki sérv esetén meg kell nézni, hogy rosszul esik-e benne járni. Ha nem, akkor szintén jót tesz. Ha fáj a derék vagy jobban zsibbad a láb benne, akkor nem érdemes erőltetni. ( a sérv miatt a gerinc görbületrendszere megváltozik annak érdekében, hogy a legkisebb legyen a kompresszió. Ezt az MBT “vissza akarja tolni” a rendes görbületek felé, ami lehet némi konfliktust okoz a sérves területen)

   Üdvözlettel:
   máté

 20. Paróczi Anita szerint:

  Most már 44 vagyok, ez az előbb kimaradt, gondolom, ez sem mindegy. És örülök a Pilates-szel kapcsolatos bátorításnak, mert azzal is mostanában ismerkedem, legalábbis a fitt-labdás gyakorlatokkal.

 21. Paróczi Anita szerint:

  Szabad-e zumbázni, kedves Zoltán? Deréktáji szorítós-kemény fájdalmaim szoktak lenni, akár kádba -behajlós hajmosáskor is, régebben kb. 30 voltam) diagnosztizáltak egy kezdődő porckorongsérvet, akkoriban voltak lábba sugárzós panaszaim is. Azóta vagyogatok, gerincferdüléssel, nyaki gerincproblémával (a gerincvelő felé növő csontosodás). A családdal sokat sportolunk, férjem tájfutó, biciklizünk, néha futok is, de csak erdős helyen. Mostanában ismerkedem a zumbával, ami sok örömöt ad, közben fájdalmat sem érzek. A legutóbbi alkalommal azonban (kihagytam két hetet) estére már alig tudtam mozogni. Lehet mástól is, de félek, esetleg mégiscsak ettől volt. Mit tanácsol? (Remélem, most a kenuzás és a lovaglás után nem a zumba lesz a következő, amit kipróbál miattunk…. 🙂  )

  • KEdves Anita!

   Hajaj…:)
   Őszintén szólva fogalmam nincs, nem ismerem a Zumbát, aminek a kipróbálását – minden szimpátiám ellenére 🙂 – azt hiszem kivételesen tényleg kihagyom, de meg fogom nézni. (Most sajnos nem tudom, mert valamiért megadta magát a flas lejátszóm, így nincs youtube-om, én meg be vagyok oltva számítástechnika ellen, így még pár napot várnom kell várni a progger kollégára.)
   Amint megvan a dolog,leírom mit sikerült kisajtolni a látottakból.
   Ha esetleg elfelejteném a rohanásban, kérem pár nap múlva írjon ide egy “Zumba” tartalmú bejegyzést!!!köszönöm!

   Üdv:
   m.

 22. Barna Szabolcs szerint:

  Sajnos idetaláltam… Sajnos, mert ma diagnosztizáltak nálam gerincsérvet, és a jövő hétre ki is írtak műtétre. Kicsit sántítok a jobb lábamra és zsibbad  a talpam… Azt hiszem tolok egy pár hónapot azon a műtéten… próbálkozom előbb az alternatív megoldásokkal… így már viszont JÓ, hogy idetaláltam… tetszett, amit a futásról írt… hát én azok közé tartozom, akik nem tudják abbahagyni…

 23. Zoltán szerint:

  Szia Máté!
  Nagyon jó egyébként a honlapod, tele rengeteg értékes és érdekes információval.
  Sok köszönet érte!
  Üdv :
  Zoltán

 24. Zoltán szerint:

  Sziasztok!
  A kajakozáshoz lenne annyi mondandóm, hogy azt is többféleképp lehet csinálni. Én úgy 15 éve evezek, előtte sokat szenvedtem a gerinctáji fájdalmaktól. Aztán felfedeztem ezt mint kikapcsolódást, az utóbbi években meg már kicsit sportnak is tekintem, 50-80km-t is levezek egy nap.
  Hogy a panaszaim csökkenésében mennyi szerepe volt, azt igazából nem tudom, mert egy életmódváltással is együtt járt, nagyságrendileg kevesebbet kezdtem akkoriban autóban ülni.
   
  Tehát mikor valaki minden oktatás nélkül ül kajakba, „turista” stílusban kezd el evezni. Ilyenkor vagy a beülőperemnek, vagy tengeri kajakokban a beépített háttámlának nekidől, és a törzse forgatása nélkül a karizmaival kezd el evezni vízszinteshez közelítő lapátnyél tartással.
  Ha valaki úgy dönt, hogy egy sportegyesületnél akarja a kajakozást kipróbálni, valami egészen másra kezdik tanítani.
  A sportosabb célú hajókban nincs háttámla, itt nem szokás semminek nekidőlni. Nincs is rá szükség, mert az evezési stílus miatt inkább előrefelé igyekszik az evezős teste. Ugyanis a lapátot „sportos” stílusban használják, ami annyit tesz, hogy a kajakos csípőből és teljes felső testéből elfordul, amire még a lábaival is rásegít. Olyannyira, hogy a vállai szinte párhuzamossá válnak a hajóval. Közel függőleges helyzetben szúrja vízbe a lapátot, és gyakorlatilag teljesen egyenes karokkal tartja azt, miközben a felső testét a másik irányba elfordítja.
   
  Én azt hiszem a kajakban az egészséges lordotikus beállítás nem biztosítható, mivel a lábak alig vannak alacsonyabban a csípőtől. Akár van háttámla, akár anélkül igyekszik az evezős valamiféle kevésbé görnyedt tartást létrehozni.
  Így a „sportos” mozdulatsor meglehetősen káros kell legyen a porckorongokra, mivel kedvezőtlen csigolyaállás mellett még rotációs mozgás is van.
  Érdekes módon, és ennek némileg ellentmondva, egyik hazai gyártótól sok kajakot rendelnek nem hazai egészségbiztosítók, és gerincpanaszokkal szenvedőknek osztogatják.
  Illetve a saját tapasztalatom is az, hogy amikor vannak fájdalmaim, praktikus egy napot evezésre szánni. Másnap a hátizmaim szoktak sajogni, de aztán akár több hétig tünetmentes vagyok.
  Egy ilyen távon óránkén szüneteket tartok, és homorító mozdulatsorokkal egyengetem magam. Könnyen lehet, hogy a jótékony hatást ezek okozzák egyébként, de tény, hogy erős hátizmaim vannak mióta kajakozom. Illetve egy keskeny hajóban egyensúlyozni, és közben még evezni is valami olyan mozdulatsor, ami minden létező izmot megmozgat és erősít.
  Ráadásul sikerélményt ad:)
   

  • Szia Zoltán!

   Köszi szépen a nagyon értékes kiegészítést!
   Igen, nagyon érdekes kérdés, amit feszegetsz:
   egy nem feltétlen “jó” mozgásforma sokszor lehet mégis többet használ, mint amennyit elvileg ártania kéne,
   hiszen a “mellékhatások” mellett ott a stabilitás, anyagcsere, erő, testkontroll, stb. építése a mérleg másik oldalán.

   Üdv:
   m.

 25. Szabó Dávid szerint:

  Kedves Máté!
  Én egy 16 éves szertornász vagyok akinél 2 hónapja ( május közepén) állapítottak meg ágyéki gerinc sérvet. A tüneteim  elég erősek voltak (ülni sem tudtam, egyfolytában éles nyújtó/húzó fájdalmat éreztem a jobb hátsó felemtől kezdve a combomon át a vádlimig. ) feküdtem 8 napig a győri idegsebészeten ahol hála istennek nem kellett műtéthez nyúlniuk az orvosoknak mondván hogy a sérv kiszakadása nem olyan nagy mértékű és fiatal is vagyok, növök, tehát nem lenne ésszerű megbolygatni a gerinc oszlopomat. Azóta egy jó gyógytornászhoz kerültem aki sokat segített a problémámon.A legjobb gyakorlatnak a csípőrögzítős felsőtest felnyomást tartom, ez vált be nekem a legjobban. Azóta képes vagyok ülni, rendesen feküdni, előre hajolni DE! mikor sétálok egy idő után újra elkezd lesugározódni a fájdalom a vádlim fele ( kb 5 perc ) és egyből le kell pihennem a tünetek már csak álló helyzetben jelentkeznek. Lenne három kérdésem. az első: miért kezd lesugározni menés közben a lábaimba a fájdalom?
  második kérdésem: ilyen korban tud teljesen regenerálódni a porckorong, vagy jelentősen kevesebbet fog e kibírni?
  a harmadik: egy sérv gyógyulási ideje helyes kezelés esetén fél évnél vehet kevesebb időt igénybe?
  ( használok üléshez ék párnát, erősítem az alsó hátizmaim, és figyelek a tartásomra hogy ne görnyedjek)
  Előre is köszönöm!

  • KEdves Dávid!

   Szertornászként nincs könnyű dolgod…
   Amit csináltál a gyógytornásszal, az a McKenzie torna. Gyakorlatilag mostantól életed végéig MINDEN edzés után csinálj meg 200-at ebből a feltolásból, ill. ha napi 1 óránál többet ültél, akkor is végezz el 200-at este. ( ez a 200 nem sok, a Te edzettségi szinteden 1db/mp tempóban tudod tolni, ami azt jelenti, hogy 3 perc alatt megvagy vele – viszont érdemes ezt bevállalni, mert gyakorlatilag a csigolyák hátsó részével tolod a porckorongodat a “helyére”)

   A kérdéseidre a válasz:

   Miért fáj a séta:

   – Ha ilyen hamar lett sérved, akkor minden bizonnyal a kereszcsontod dőlésszöge kicsit nagyobb, mint az átlagé. ( a feneked kicsit kiáll)
   Ilyenkor az ülés és a terhelő sportmozdulatok gyorsabban nyírják az alsó porckorongot. A sérv kialakulásakor a derekad görbülete kiegyenesedik, és amikor jársz, ez az egyenes ív kb. a felsőtested súlyával “rázuhan” a nagy dőlésszögű keresztcsontra. Egy baj van: pont köztük van a kiboltosult porckorongod, így kb. járáskor még a sérvedben fokozod a nyomást.

   Tud-e teljesen regenerálódni:
   – sosem tud teljesen regenerálódni, de ez nem probléma. A jelen sérved is hosszú évek alatt alakult ki, ha tavaly ilyenkor meg MR-eztek volna, már akkor is kb. ekkorának látszott volna. Ha egy picit centralizálod, akkor évtizedekig lehetsz teljesen jól. Ebben a korban ez lényegesen könnyebb.

   Gyógyulási idő:
   Nagy baj, ha fél évet igénybe vesz…Ennek a gyógyulási folyamatnak illik gyorsabbnak lennie.

   A lényeg, hogy csináld a Mckeznie-t, ha ez úgy néz ki működik a Te esetedben, itt az oldalon MINDENT olvass el, minden videót nézz meg, és MINDENT tarts be belőle.

   Üdv:
   m.

 26. Zsófi szerint:

  Még elég kezdő vagyok sérv-téren, én főként általános kérdésekre keresek választ. 19 éves vagyok és egy hete derült ki, hogy sérvem van a gerincemben és a lábamban is. Szakorvossal még nem találkoztam, de a háziorvos ellátott pár információval, hogy mit ne tegyek. Emelés, hajolgatás, ilyesmi az alap. De ami meglepett, az a szexuális élet lényegében teljes hiánya?! Nem mertem visszakérdezni, de elgondolkodtatott. Miért? Vagy van kiskapu is, csak bizonyos pózok nem?
  Köszönöm! Zs.

 27. Tápai Attila szerint:

  Szia Máté,
  Nagyon köszönöm! 🙂

 28. Tápai Attila szerint:

  Kedves Máté,
  Ismét jelentkeznék kérdéssel ha szabad.
  jobb oldali nagy kiszakadt gerinc sérvem van. Eléggé tünet mentes. Nem műtöttek. Fájdalmak vannak de enyhék. Néha bal oldalt fáj inkább a derekam. Főleg eső vagy hidegfrontos vagyok 🙂 Néha a helyén égő érzés jelentkezik. Az orvos szerint ha szerencsém van majd felszívódik
  Minden esetre meg az MRI-n is behívtak, hogy mekkora nagy darab van kiszakadva. Az orvosom fél éves kontroll után is, mivel fájdalmaim nem nagyon jelentősek nem műtött…
  Nagyon szeretnék mozogni h ne hízzak el a McKenzie tornán kívül is…
  Beszéltünk a kajakról (nem tudom eljutottál e Dunára? 🙂 )
  Esetleg lovaglás?
  Síelésre azt mondtad szerinted jó, mert ezt egy páciens is igazolja…
  Esetleg ezzel a sérvvel ne nagyon próbálkozzak?
  Elkezdtünk biokertészkedni is… A kapálással gazolástól sincs fájdalmam…
  Esetleg gyors gyaloglás?
  Köszi! Attila

  • Szia Attila!

   Az, hogy a másik oldal fáj, nem feltétlen gond. (A sérv ellenoldalán az izomtónus ált. fokozódik, hogy védje a sérves területet. Fájhat maga az izom is az erős összehúzottság miatt, és fájhat az emiatt növekedő nyomás következtében a kisízület.)
   A kiszakadt rész felszívódhat – ha nincs tünet, az nagyon jó jel!

   Sportok:

   Kajak:

   🙂
   Azóta szereztem egy használt felfújható kajakot is, és ha agyvérzés közeli állapot van, akkor kimegyek vele a Dunára…
   Valami eszméletlenül kikapcsol.
   Ez a felfújható cucc nagyon kényelmes, full egyenes az ülése, így hibátlan gerinc szempontból.
   A rendes kajak nem tudom. Ha ott is meg van támasztva a derék így, akkor teljesen ok. Ha behajol az ember előre, vagy görnyed a háta, az gond.

   Lovaglás:

   Ez megint egy gonosz kérdés, mert lovagolni sem lovagoltam soha, és most ezt is ki kell próbálnom ( pedig ezt nem szeretném – túl sok lovasdrámát láttam gyakorlaton, akkor elhatároztam, hogy sose…)

   Elméleti síkon a válasz:
   Ha már tudsz lovagolni, akkor nem gond.
   A szokásos dolgokra kell figyelni: ne hajolj előre közben.
   Ha egyenes gerinccel kapod a rázkódást fentről, akkor nem annyira vészes a dolog, mert tengelyirányból a porckorong bírja a terhelést, a hátizmokat meg erősen edzi. A helyedben kipróbálnám, és ha nincs fájdalom, akkor nem fognám vissza magam.

   Sí:

   teljesen ok lehet, ha homorú derékkal csinálod. ( és reméljük addigra még jobban leszel)

   Kapálás/ásás:

   Na ezek tényleg nem gerincbarát dolgok, de csinálni tudom muszáj.
   Utána mindenképp nyomj egy sorozat McKenzie-t, azzal tudod kompenzálni, esetleg túlkompenzálni a hatását.

   ÜDv:
   m.

 29. Brigó szerint:

  Köszönöm a gyors választ és gratulálok az oldalhoz!
  További sikeres munkát kívánok!

 30. Ilona szerint:

  Sok kérdésem lenne, mert tegnap kaptam kézhez az MRI vizsgálatom eredményét, aminek az első mondata" hatalmas kiszakadt sérv az L I. résben parasagittalisan jobb oldalon..a többit le sem írom?Hol kérdezhetek?
  Köszönöm:Ilona

 31. Ilona szerint:

  Nem tudom, hol tegyem ezt szóvá, hogy a telefonszám, amit megadtak, állandóan azt jelezte, hogy " jelenleg nem kapcsolható"!Vajon miért van ez?
  Üdv:Ilona

  • Kedves Ilona!

   A válasz nagyon egyszerű: mert a telefon az este hat és nyolc közötti intervallumon kívül ki van kapcsolva…
   Amíg én kezeltem, egy idő után gyakorlatilag már élni nem tudtam tőle. Öt percenként csengett, bármibe kezdtem, bármivel foglalkoztam, félbeszakított. Volt, hogy napi több órát beszéltem idegen emberekkel, így amikor dolgom volt, egyszerűen nem vettem fel. Akkor szintén az volt a gyakori kritika, hogy nem lehet elérni, így odaadtam egy kedves ismerősömnek. Aztán amikor szegényt többször felébresztették éjjel kettőkor, megmondtam Neki, hogy nyugodtan kapcsolja ki, és tényleg csak az oldalon kiírt hat és nyolc között vegye fel. Ha valaki akkor telefonál, akkor jóval nagyobb eséllyel éri el időpontért, a kérdéseket pedig sokkal jobb itt megbeszélnünk, mert akkor nem csak egy, hanem több ezer hasonló cipőben járó ember okulhat belőle.

   Tisztelettel:
   máté

 32. Brigó szerint:

  Köszönöm ezeket a hasznos infókat. Egy kérdésem maradt: mi a véleménye a Pilatesről? Nekem kifejezetten jólesik, eddig semmilyen negatív hatását nem tapasztaltam, bár ebben is vannak derékcsavarós (óvatos) mozdulatok. Ágyéki – meszes – porckorongsérvem van, 4-5. csigolyánál.
  Üdvözlettel: Brigó

  • Pilates: nagyon korrekt mozgásforma. Pár olyan előre hajlás van benne, ami nem tesz jót egy sérves embernek, de ha ezt meg lehet beszélni az edzővel, akkor teljesen szuper. Pont azokat az izmokat edzi, melyek sérv esetén is hasznos, ha erősek.
   Üdv:
   máté

Bejegyzések (RSS) és Hozzászólások (RSS).

Bene Máté Zoltán

Gyógyítsd meg a porckorongsérved - INGYEN!


Gyógyítsd meg a porckorongsérved


Iratkozz fel Bene Máté Zoltán "Gyógyítsd meg a porckorongsérved" c. ingyenes e-mail tanfolyamára, melyben megosztjuk Veled azokat az ismereteket, amiket egy sérves embernek mindenképp tudnia kell, ha a valódi gyógyulás útjára akar lépni!

A leckékben található ismereteket azonnal használhatod

 • gerinced állapotának javítására,
 • fájdalmaid csökkentésére,
 • az állapotod rosszabbodásának megelőzésére.

A leckék segítségükkel hatékonyabbá teheted a kezeléseket, melyeken épp részt veszel, és választ kaphatsz a porckorongsérvvel kapcsolatos összes kérdésedre!


Feliratkozás a hírlevélre:

Név:*


E-mail:*

Adatkezelési Tájékoztató

porckorongsérv kezelés, gyógyítás


wg-starter