Kezdődő porckorongsérv és konditerem – néha a legjobb párosítás!

Hamarosan jön a cikk is, ami közel az összes konditermi gyakorlatot kielemzi gerinces szempontból!
🙂

Nézz vissza hamarosan!

6 Shares

“Kezdődő porckorongsérv és konditerem – néha a legjobb párosítás!” bejegyzéshez 56 hozzászólás

  1. Szép ez a nyomulás, csak kilóg a pénzhajhászás. Most sikerül még tőgyet találni hozzá. Ha igazán gyógyítani akar valaki, az nem másfél hónapra ad időpontot…

    Válasz
    • Kedves Gábor!

      Az udvarias felvetésére reagálva: Magyarországon kb. 600.000 gerincbeteg ember van. Még ha nem alszom, személyesen egy nap akkor is csak maximum 24 emberrel tudok foglalkozni. Ez a hosszú várólista oka.

      Üdvözlettel:
      m.

      Válasz
    • Kedves Mária!

      Igen, a konditermi jeleneteknél sajnos csak a bal hangszóró szól. Ha van fülhallgatód, az megoldja a kérdést.

      Üdvözlettel:
      máté

      Válasz
  2. Kedves Gabó !!!!
    Én Máté utasításait követve, tornáját alkalmazva jöttem fel a földről, a három gerincsérvemmel, amiből egyik nyitott volt, műteni viszont a motor miatt nem lehet. A "TB" torna mit sem ér, ha kérdésem volt azonnal válaszolt problémámra, így beszélni egy önzetlen, segítőkész emberrel kritikán aluli, ha a torna amit erre a gondra alkalmazni lehet elkezdődik időben javulás következik be elég hamar. Én személyesen nem találkoztam Mátéval, nem is kellett, mindent megadott a neten keresztül és használt is. Ha valami nem volt tiszta megkérdeztem. Nem kell másokat bántani, sok a beteg sajnos. Magunk is tehetünk sorsunkért, nem pedig azt piszkálni aki azonnal nem ugrik a "nyakunkba" személyesen. Én tartózkodnék e fajta megnyilvánulástól, főleg ha rá vagyok szorulva mások tapasztalataira, munkásságára. Nos csak ennyit akartam…

    Válasz
    • Kedves Dániel!

      Köszönöm!:) Szerencsére itt a fórumon ritkák az ilyen jellegű megnyilvánulások, ezért esik különösen jól a reakciód!

      Köszönettel:
      m.

      Válasz
  3. Szia Máté!
    A bicepszezésnél azt mondod, hogy billentsem magam alá a medencémet (farizom megfeszít = a medence hátsó részét húzom a térd hajlathoz/sípcsonthoz, egyenes hasizom megfeszít = a medence elejét húzom fel a bordakosárhoz), ezzel a keresztcsont függőlegesebben fog állni, mint egyébként tenné az ember álló helyzetében. Ezzel együtt az ágyéki gerinc lordózisa nem akar kiegyenesedni, vagy még inkább kyfózisba átcsapni? Nem ugyanez a szitu, amikor vízszintes felületen ül az ember? …és az nem jó. Vagy olyan nagyon nem kell billenteni a medencét? Ha tényleg csak ennyi a magyarázat, akkor mennyire kell billenteni? Mit kellene érezni és hol?
    Üdvözlettel:
    Ádám

    Válasz
    • Szia Ádám!

      Ez egy nagyon jó kérdés, mert gyakran ad okot a félreértésekre!
      Röviden nézzük át ennek a dolognak az elméletét: az ember alapvetően állásra van tervezve, és mint ilyen, természetesen kicsit lordotikus, azaz homorú a dereka. Ez a jó helyzet.
      Viszont mivel nem a természetben élünk, az izmaink sosem olyan módon működnek, mint kellene, ettől állva a lordózisunk 99%-ban inkább fokozódik. ( a valóságban nem is a lordózis, hanem a kereszcsont és a legalsó csigolya szöge, de ez most nem lényeg). Ettől a filmen látható módon közelebb kerülnek a kisízületek, és a nem sérves emberek derékfájásainak a nagy része innen származik.

      Ha az ember “kajakból” megfeszíti a fenekét és a hasát, akkor úgy érzi, hogy kiegyenesedett a lordózisa, de valójában állva nem nagyon tudod kiegyenesíteni, sőt! A keresztcsontod a legtöbbször akkor fog rendesen állni. ( ha nehezen hihető ez, kérj meg valakit, hogy feszítse be a fenekét és a hasát, és nézd meg hogy áll a keresztcsontja és a dereka – ott lesz a diszkrét lordózis rendben a feszítés ellenére)

      Szl. szó nincs kiegyengetésről meg kifózisba fordításról, ez csak a látszat.

      Az ülés megint más: ott a kereszcsontot betekeri maga alá az ember, a lordózis durva púpba – kifózisba fordul, és ez az a tényező, ahol a sérvet csináljunk magunknak. ( aki ezt nem érti, az még nem olvasta az email tanfolyamot) Itt azért kell nagyon homorítani, mert ezzel állítjuk vissza a rendes lordózist, ami viszont a porckorongot védi.

      Egy érdekesség: ha állva feszítve úgy érzed, hogy teljesen kiegyengetted a lordózisod, a legtöbbször az még mindig nagyobb, mint amikor ülve azt hiszed, hogy teljesen “pucsítasz”.

      Remélem kellően összeszedetten írtam le, ezt…Visszaolvasva kicsit káoszos, de holnap igyekszem letisztítani. 🙂

      Válasz
  4. …merev lábas felhúzás?!
    A jó életbe! Hot Iron-on ez alap. Úgy tudom, hogy a Hot Iron gyakorlatsorát gyógytornászok találták ki… remélem nem azért, hogy legyen még több munkájuk. 🙂

    Válasz
    • Hát igen… Ezért kell a fitnessterápia oldal. A jógás világban az elmúlt két évben úgy érzem gerinc ügyben elég alaposan sikerült “rendet rakni”, kb. az összes jógaoktató elolvasta anyagomat a gerinc védelméről. Ezt végig kell nyomni a fitness világában is, mert onnan is ki kell gyomlálni az ilyen öngólokat… Amúgy ha lesz egy kis időm, majd leírom annak a történelmét, hogy miért tanítanak fitness instruktoroknak a gerincről itt-ott téves dolgokat. Érdekes sztori. 🙂

      Viszont a gyógytornász kollégákat mindenképp megvédeném!:)
      Nagyon sokan nagyon sok furcsaságra mondják azt, hogy gyógytornászok találták ki, amihez szerintem a gyt-knek távolról sincs köze.

      Példa: van egy nagyon szuper gyógytornász kollégám, aki jógával foglalkozik. Bár gerincet tanít és rendkívül ért hozzá – a gerinc biomechanikája elég mély tudomány – állandóan elmegy “civil” képzésekre is, magyarul olyan oktatók tanfolyamaira, ahol gerincben képzelten, de az adott jógastílusban profi emberek tanítanak. Pár hete volt egy olyan jógastílus tanfolyamán, amit egy állítólagos külföldi nagy anatómiaguru fejlesztett ki. Ennek ellenére ” a magyar helytartója” olyan égbekiáltó marhaságokat mondott és csináltatott az emberekkel, ami egy témát csak kicsit is ismerő ember számára maga a vérlázító butaság. A kollégám visszafogott és kulturált ember, de belement egy kis vitába az oktatóval, aki bár érveket nem tudott mondani,de arra nagy hangon tudott hivatkozni, hogy egy külföldi gyógytornász találta ki a módszert…Hát…Valószínűleg arról van szó, hogy messziről jött ember azt mond, amit akar…

      Válasz
  5. Kedves Máté!
    Gátakon  való átugrálásokat lehet e csinálni.( A foci velejárója edzéseken)  Persze úgy hogy amiket mondtál mind  bevannak tartva.( dekompressziós torna, lógás, ülés korr.  stb.)
    Súllyal való mélyguggolások? Dinamikus kitörések ? Felugrások? ( persze próbálni egyenes háttal de teljesen nem lehet mert akkor hátraesék, tehát  elég erősen ki kell ahhoz dugni a fenekemet hogy ne dőljek hátra és egyenes is maradhassak.)  Voltam nálad nem biztos emlékszel ( 3 porckorongsérv 19 éves, focizom) Már sokat segített a tona és amit mondtál köszönök mindent! Már csak alig és néha  fáj a derekem de megy minden tovább:D

    Válasz
    • Kedves Kristóf!

      Köszönöm!
      Persze, hogy emlékszem, Rólad van szó a Digi tévés interjúban…:)
      Nagyon nehezeket kérdezel. Mondom a hivatalos verziót, aztán a lightosítottat.
      Hivatalos verzió : a dinamikus kitörés rendben van, még akkor is, ha súly van a kezedben – akár még nehéz súly is lehet.
      A többi sajnos poblémaforrás.
      Ha kicsit rugalmasabban állunk hozzá a kérdéshez,akkor a sima felugrások is beleférnek: ott alapvetően a leérkezés lesz a húzósabb ügy. Ha nem úgy esel le, mint egy egy birodalmi lépegető, akkor ezt sem látom akkora problémának, mert a cipőd, a lábad kisízületei, a bokád stb. már sokat tompít a zöttyenésen, amithomorú derékkal kapsz. jó persze sosem lesz a derekadnak, de ez még kompenzálható. A gáton átugrást nem látom magam előtt, hogy hogyan történik. Ha balra – jobbra kell ugrani, úgy a Te esetedben nagyon rossz, mert leérkezéskor az egyik oldali kisízület veszi fel a terhet, ami egy jelentős túlterhelés. Ha úgy, mint a gátfutók, az talán megint az a kategória, amit kompenzálni tudsz, ha rögtön edzés után lenyomod a sorozatot. Persze hangsúlyozom, hogy nem ezek a gerinc legnagyobb barátai.

      Üdv:
      m.

      Válasz
  6. udvozollek mate minden tiszteletem a tied negy honap herce-hurca ilyen-olyan gyogyszer nem szuno fajdalom utan te benned bizva ket hete megkaptam a '' gyogyitsd meg a porckorongserved'' c. konyved gyakorlatokat elvegezve szinte teljesen megszuntek a valba,karba huzodo zsibbadasok megszeretnem rendelni a''gyogyitsd meg a nyakiservedet'' c. konyvet is de nem tudom hogy kell? nekem a nyaki 3-as,4-es csigolya kozti porckorong kidomborodasom van szeretnek javaslatott kerni,hogy milyen suly nelkuli hasizom gyak.csinaljak?es meddig szedjem a yogaflex gyogyszert?koszonettel imi

    Válasz
    • Kedves Imre!

      Köszönöm! Gratulálok a javulásodhoz! Látom Wing Tsun…Szintén nagyon gerincbarát mozgás!:)
      A nyaki sérves anyag nem könyv, hanem egy DVD. Alapvetően Te ismered az anyagát, mert a Gyógyítsd meg a porckorongsérved ebook nyaki része majdnem ugyanazt az anyagot tartalmazza. Megvenni csak akkor érdemes, ha az a típus vagy, aki látni is szereti a mozdulatokat. Hasizom: itt nézd meg a “könyvest” https://porckorong.hu/blog/gerincserv-torna-video-a-megelozes-gyakorlatai
      Az nagyon jó, viszont arra figyelj, hogy az állad mindig legyen betokásítva, a nyak hátul hosszú, és ne rántgasd a fejed közben. ( bár kungfusként ez alap dolog:) ) A gyógyszerben az orvosodat kérdezd, abban Ő a kompetens.

      Üdv:
      m.

      Válasz
  7. Kedves Máté!
    Azt szeretném megtudni, hogy nyaki gerincproblémák (kiegyenesedett lordosis, C2, C6 porcrés laposabb, peremek kissé megnyúltak) esetén folytathatom-e az egy éve elkezdett vibrációs trénin óráimat? (Power Plate)
    A másik kérdésem, hogy normális-e az, hogy mióta tanácsai alapján próbálom a helyes tartást elsajátítani, fájdogál a hátam, derekam?
    Köszönettel

    Válasz
    • Kedves Rita!

      A Power Plate 99,9%, hogy nem fog neki ártani.
      A második kérdéséről: nem normális, de igen gyakori, és a két kérdése összefügg: ha a nyaki lordózisa kiegyenesedett, az azt mutatja, hogy a lapockáit közel tartó és a karját kirotáló izmok – ezek azok, amik a jó tartást biztosítják – nincsenek túl jó állapotban. ( ezek mélyen húzódó izmok, nem látszanak, és nagyon sportos embereknél is lehetnek igen rossz karban) Ha ők ilyenek, de az ember elkezd homorú derékkal – azaz jó pozícióban – ülni, akkor ezek a régen nem használt izmok úgy elkezdenek tiltakozni, ahogy kell. Ez gyakorlatilag a hát minden pontján okozhat fájdalmakat. A megoldás a gyógytorna, a sport, a jóga, és a tanácsok fokozatos további megfogadása.

      A derékfájás kicsit más: ott – a nyak rossz helyzetéből kikövetkeztethető – hogy kicsit le lehet lapulva a legalsó porckorongja. Ilyenkor a csigolyák közelebb kerülnek egymáshoz, így az ekkor közeledő ízületek elkezdenek nem rajongani a homorú helyzetért. Két lehetőség van: szép lassan hozzá tudja szoktatni magát a homorú üléshez, és akkor megússza a nyaki szakasz további terhelését ill. a lenti gondokat. 2. Ha “fokozatos szoktatás” pár hét után sem vezet javuláshoz,akkor kell keresni egy jó gyógytornászt, aki segít megoldani ezt a kérdést.

      Üdvözlettel:
      m.

      Válasz
  8. Köszönöm. Ez a videó éppen jól jött, nemsokára 2 hétre elutazunk, és a szállók konditermeiben sehol sincs denevérpad. Igy a videó elején lévö két karral, egyenes háttal sulyhúzás le-fel, kitünö denevérpad-helyettes lehet. Ilyen u.i. majdnem minden konditeremben van. Amugy amióta naponta kétszer 5-10 percig lógok, egyre hosszabb lesz a két diclofenag (fájdalomcsillapitó) bevétel közötti idöszak. Egy szépséghiba: Kell hozzá mindig egy 2.személy, aki a bokafixálás után a biztonsági csapot átdugja a lukon, u.i. ilyen mélyre akkor már nem tudok lehajolni. Van erre valami ötleded?
    A német nyelvü web-en van egy halom porckorongsérvvel foglalkozó cikk és vidó, de állitom, hogy egyik sem olyan szintü (szöveg, videó tartam, tartalom) mint a porckorong.hu-n. Ennyit a te "pénzhajhászásodhoz"…

    Válasz
    • Kedves Gábor!

      Köszönöm szépen!
      A porckorongon még rengeteg téma van, amit ki szeretnék fejteni, hamarosan jönnek azok is.

      Igen, tényleg nagyon jó ez a lehúzó eszköz.
      Kicsit "lógni rajta", aztán lejjebb véve a súlyt, lehúzni párszor, majd kezdeni elölről…

      A biztonsági csapról: sajnos erre egyelőre nincs ötletem. 🙁
      Egy ismerősöm tervez egy teljesen új ötleten alapuló padot – hogy mi ez pontosan, arról a kérésére nem beszélhetek – de ha egyszer elkészül, akkor nem lesz ilyen probléma. Viszont attól félek, hogy ez még kb. évek mire eljön.

      Jó utat kívánva:
      m.

      Válasz
    • Kedves Mónika! Sajnos valamiért monóban vettük fel az anyagot, így csak a bal hangszórón hallatszik a hang.
      Ha felteszel egy fülhallgatót, vagy valahogy be tudod állítani, hogy monó legyen a hang, akkor menni fog.
      Üdv:
      m.

      Válasz
  9. Szia Máté!
    Írtam már kétszer a fórum, de nem reagáltál rá. Valószínű, hogy nem regisztráltam vagy tudomis én, pedig emailek jönnek tőled. Na mindegy remélem ezt megkapod! Szóval versenyszerűen testépítek, és van kibojtosulásom (2) , 4-5 nél. Eleinte nagyon be volt gyulladva és fájt, aztán a tornáid, és tanácsaid folytán már elmúlt a fájdalom. Kérdésem annyi lenne, hogy problémám van a lábedzésével. Tekintettel arra, hogy nagy izomcsoport és keményen kell terhelni sajnos a gerincem miatt ez nehézkes számomra. Ami gondot okoz az a lábbiceps (combhajlító) edzése. A hajlító gépen (hason fekve) nem tudom csinálni, mert fáj az izületi részem, (ahol te a felhúzásnál mutattad ugyanott fáj)  valamint azt érzem hogy feszül a derekam nagyon. A felhúzás szintén nagyon kellemetlen. Az álló hajlító gépen is ua. van mint a fekvőnél. A GUGGOLÁSTÓL is tartok, mert ugye a derék ott is tart és folyamatosan feszül….
    Éppen versenyre készülnék ezért kérem a segítséged a lábedzés kivitelezésében, vagy abban hogy ajánlj olyan gyakorlatokat amikkel kellően megdolgoztatom. Előre is köszönöm !!! üdv: Rics

    Válasz
    • Szia Rics!

      Köszi a bizalmat, oldjuk meg a problémát:

      Először a miértekről:
      A hason fekvő lábhajlító gépen alapvetően két okból fájhatsz:
      1. ha l4-5 között van sérved, akkor sanszos, hogy a keresztcsontod dőlésszöge kicsit nagyobb, mint az átlagnak. Ebben az esetben nagyon ritka “önmagában a sérv”, nagyon gyakori, hogy hozzá le van lapulva a legalsó porckorongod. Innentől ha súly alatt, azaz összehúzott mély hátizmokkal homorítasz, akkor “összetolod” az L5 S1 csigolya közötti – sajna a lelapulás miatt már közelebb álló – kisízületet. Ez baromira tud feszülni és fájni.

      2. a másik ok, ha a sérv nagyon nagy. Ebben az esetben a csigolyák közeledő hátsó része elkezdi összenyomni a kiboltosulást, rátolni azt a kilépő idegre, és megint ott vagyunk a fájdalomnál.

      Aztán a megoldás:

      – A hason fekvő lábhajlító gépen – elnézést, kicsit gyógyegeres megoldás, és a sporttársak biztos cinkelni fognak miatta, de más út nem nagyon van – vigyél be egy masszívabb hengerpárnát, és tedd be a hasad alá. Az a lényeg, hogy amikor hajlítod a lábad, akkor a derekad egy passzív cuccal legyen megemelve, picit PASSZÍVAN hajlításba hozva. Ezzel eltartod a csigolyák hátsó szélét, és máris meg van oldva a probléma, mert sem a kisízületet, sem a porckorongot nem gyógyítod össze vele.

      – Az álló gépen sajnos nem tudunk trükközni.

      – Guggolás: iszonyat rizikós dolog ez a Te esetedben. Csak addig guggolj, amíg a keresztcsontod és a legalsó csigolyád hátsó része bitang mód homorúan áll egymáshoz képest. Vigyázz ezzel, mert csalóka a látszat: még amikor a derekad jócskán homorít, itt már hajlítás van. Elvileg az L-4-5-ös sérvedet nem bántja, de az S1-et nagyon. Helyett próbáld meg a kitörést: akár két pofátlanul nagy kézisúlyzót is a kezedbe vehetsz, és egyenes gerinccel meghalásig gyakorolhatod.

      – Esetleg az ülő combhajlító gép? Ott egy törülközővel a derekad mögött jó lehet a dolog. Ezt próbáltad?

      – Nagylabda a hátad és a fal közé, a kezedbe két brutálnehéz súly, és úgy guggolás 90 fokos térd helyzetig a derékkal lekövetve a labda homorítását.

      Próbáld ki őket, lesz ami bejön, azt meg kell tartani, és lesz ami nem, azt el kell vetni.
      Tudom ezek azért nem ugyanazok, mint egy rendes guggolás, de legalább madjnem.

      Hamarosan amúgy írok még erről, mert a téma kimeríthetetlen.
      Mostanában rengeteg időt töltök termekben és tesztelgetem, hogy hogyan lehet teljes értékűen kinyírni magát az embernek a gerincbarát módon is.

      JÓ edzést, és nagy kalappal a versenyhez!
      m.

      Válasz
  10. Szia

    Azt szeretném kérdezni, hogy guggolást úgy sem lehet csinálni ha a hátam mögé beteszek egy fitball-t és nekidőlve a falnak guggolok? (a fal és köztem van a labda)
    Köszönöm

    Válasz
    • Kedves Ágnes!

      Az esetek 99%-ában ez az általad leírt formában teljesen rendben van.:)

      Üdv:
      m.

      Válasz
  11. Kedves Máté!
    Az általad ajánlott gyakorlatokkal, teljesen tökéletesen karban tudom tartani a kezdeti sérvemet, sőt két hónapja, kettlebell edzésekre is járok, ami meglepő módon nem hogy gondot okoz hanem kifejezetten jól esik.
    A kérdésem a következő lenne. Kipróbáltam egy Balance trainer edzést, ami egy egyensúly zsámolyon történő dinamikus edzés, sok fel le lépés, térdemelés féltérdes rogyasztás stb. Az edzés alatt semmi gondot nem éreztem, de reggelre, nem a megszokott porckorongos, hanem inkább egy mélyebb csípő környéki derékfájás ( nem a megszokott ) jelentkezett. Ami viszont aggaszt. hogy fekve és állva is a lábam előre emelésével erősödik a fájdalom. Természetesen a szokásosnál intenzívebben csinálom a sérves gyakorlatokat, de azért aggaszt a dolog, vajon a sérvem rendetlenkedik, vagy esetleg szimpla derékfájás a szokatlan terheléstől ( szerintem sok volt a mellkasig térdemelés ).
    Üdv János

    Válasz
    • Kedves János!

      Nem szeretek ilyet írni, de ezt a fajta edzést ha van rá mód villámgyorsan hagyd abba!
      Amit írsz, sajnos gondnak tűnik: a láb előre emelésének a fájdalma a gyöki nyomás fokozódására utal.
      Ha a dolog nem javul, menj orvoshoz, ezt a dolgot meg el kell felejteni. Annyi sérvnek is jó sport van, kár rossz irányba vinni a dolgokat.

      Üdv:
      m.

      Válasz
  12. Az elkeseredettség minden fokát végig jártuk a TB ellátás minden poklát megéltünk. Már jöttek az agresszív tünetek és az elkerülhetetlen műtét előtti vizsgálatok, amikor rátaláltunk Mátéra. Hihetetlenül nyugodt, precíz, felkészült, kiegyensúlyozott ember. Segített a nehéz döntést meghozni, hogy kislányomnál a műtét még várhat. A tornának köszönhetően egy hónap alatt elmúlt a zsibbadás az alvás már fájdalom csillapítok nélkül megy és az utcára is kitud menni kicsit sétálni. Máté nagyon köszönöm. A napnak nincs annyi pillanata, mint ahányszor egy nap hálával gondolunk rád. Minden írásod, videód rendkívül értékes, mivel életbe vágó kérdésekre adsz válaszokat, amiket én specialistáktól nem kaptam meg. Még egyszer, milliószor köszönöm.

    Válasz
  13. Kedves Máté!
     
    Bár nem konditeremhez kapcsolódik a kérdésem, de nagyon érdekelne a véleménye porckorong sérv szempontjából a következő sportokról:
     
    1, Tollaslabda
    2, Tai Chi, ill.
    3, IaiDo
     
    Nekem sajnos volt ágyéki és nyaki sérvem is, de már lényegében tünetmentes vagyok. Melyiket lehet/érdemes a fentiek közül csinálni?
     
    Köszönettel:
    Róbert

    Válasz
    • Kedves Róbert!

      Tünetmentes sérvvel mindegyiket.
      A tollas kellemesek kimozgat, a tai chi maga a királyság, az Iaido sem jelent semmi gondot, sőt…:)

      Üdv:
      m.

      Válasz
  14. üdvözlöm Bene Úr. a mególdás naponn találkoztam önnel.sok infó-t leszürtem.mivel ortopéd cipészetbe dolgozom ígyaz ilyen dolgok érdekelnek.DE azonkivül is azóta sokat változott a kondicióm.nem vólt baj a hátammal de mivel sokat ülök s csiszoló gépenn dolgozok de rengeteget csiszolva, azóta amióta önnel tal-tam megváltozott minden.de higgye el csak annyit csináltam hogy mindig figyelek hogy egyenes háttal üljeks mindenkinek elmondtam az ön módszerét.másik a kerékpáronn másképp állitottam az üllést.s a számitó gép előtt olyan székem van amelyiknek az eleje lejt kicsitt.NA AZÓTA JOBB KONDIBA VAGYOK, PICIT FÁJDOGÁLT A JOBB VÁLLAM S AZ ORVOSOM condrosulf – ot irt fel amit mindenkinek ajállok.most nem fáj semmim pedig majdnem ugyanannyit dolgozok.AZT KÉREM AZ ISTENTŐL HOGY TARTSA MEG S ÉLJEN SOKÁIG S TOVÁBBI SOK SIKERT ÖNNEK S A CSLÁDJÁNAK IS (HA VAN) nagyonn köszönöm ÜDVÖZLETTEL erőss sándor budapestről . SOK SIKERT

    Válasz
    • Kedves Erőss Úr!
      Nagyon szépen köszönöm a visszajelzést! Önnek is hasonlókat kívánok!
      Tisztelettel:
      máté

      Válasz
  15. Lehetne még egyszer néhány hasizomerősítő gyakorlatot olvasni? (Vagy egy linket kapni, ahol megtalálom)
    A film nagy segítség nekem, mert korom ellenére járok konditerembe.
    Köszönöm! Üdvözlettel: Papp Viktória

    Válasz
  16. Szia Máté!
    Ha csinálom azokat a gyakorlatokat amikről szó volt, és be is tartom a fő szabályokat(ülés stb) akkor ténylegesen egy olyan állapotot lehet elérni mint ha nem is történt volna meg a degeneráció?( 3 sérv) És élhető utána ugyanolyan élet mint előtte ugyanolyan élsport stb?
    És mennyi ideig tart a 100% os "felépülés" vagyis az az idő amíg olyan állapot lesz akár mr felvétellel is megnézve mint ha nem is történt volna semmiféle degeneráció? Azt nem értettem teljesen amikor azt mondod ha sérves vagy akkor ne csináld. Meddig számítok pl én sérvesnek.?? ( Digi sport ban beszélsz rólam)  Sérvesek ne csinálják, " egészségesek igen". Ha már kialakult nem lesz soha olyan mint volt normálisan? Nagyon fontos nekem is ez a dolog és hosszú igeig akarok még magas szinten heti sok edzéssel élsportot csinálni. Amúgy javult rengeteget, (gondolom hogy nem 1 hónapos folyamat) csak ezt még szeretném tisztázni. Köszönök előre is és eddig is mindent.!!! 

    Válasz
    • Szia Kristóf!

      Na ez egy nagyon nehéz kérdés, sajnos nem egyértelmű rá a válasz ( de még az egészség hivatalos definíciója sem az)

      A degenerációról: ha valakinek kialakul egy sérve, v. porckorong degenerációja, akkor az az esetek többségében sosem lesz olyan, mintha ez nem lett volna a gerincén. ( láttam már ilyet, de ez elvétve és ritkán fordulhat elő). Ez azonban nem sokat jelent, mert ha most kimennénk az utcára, és véletlenszerűen bepasszíroznánk egy MRI készülékbe 10 teljesen tünetmentes, a derekát sosem fájlaló embert, akkor – ha elmúltak 25 évesek – akkor nyolcnak lenne valamilyen degenerációja vagy kiboltosulása, kettőnek pedig elég komoly mértékben lenne látható a felvételén ilyesmi. – SZÓVAL SOSEM AZ A CÉL, HOGY A GYÁRI ÁLLAPOTOT ÉRJÜK EL – EZ LEGTÖBBSZÖR KÉPTELENSÉG, ÉS SOKSZOR A KÉPEN LÁTHATÓ ROSSZ DOLGOK NEM OKOZNAK GONDOT.

      Néha úgy látszik én is írok marhaságokat: nem hiszek abban, hogy létezik olyan gyakorlat, amit sérveseknek nem szabad, egészségeseknek szabad csinálni.Tekintve, hogy a mai életmód – számítógép/autó/iroda – mennyire borzalmas a porckorong szempontjából, mindenki potenciálisan veszélyeztetettnek számít. Szerintem – bár lehet ez kicsit éles vélemény – hülyeség az edzők részéről olyan gyakorlatokat csináltatni egészséges emberekkel, melyek a porckorongot rosszul terhelik, hiszen minek tolni tovább a dolgokat tovább a rossz felé.

      Összefoglalva: Szerintem a jó cél tünetmentessé, terhelhetővé, érzésre használatra egészségessé tenni a gerincet, aztán lehet vadállati módon sportolni, de a “szabályokat” mindig be kell/érdemes tartani a jövőben, mert a rendszer vlsz. ( ez sem mindig csak legtöbbször igaz ) mindig érzékenyebb lesz a szabályok megszegésére. Ezek viszont gyakorlatilag – egy-két extrém kivételtől eltekintve – minden sporttal kompatibilissé tehetők – ha az edző is ismeri a szabályokat.

      Szl Rád vetítve: azt hiszem ha rendesen helyre teszed a gerinced, kitartóan csinálod a tornát, és utána nem követsz el merényleteket, akkor minden ok lehet.
      Ha elköveted a hibákat, akkor a gond valószínűleg előbb-utóbb visszajön.

      Sorry, hogy nem fekete-fehér, igen-nem választ adtam, de olyan ebben a kérdésben sajnos nincsen.

      Üdv:
      M.

      Válasz
  17. Szia Máté!

    A homorítva ülésbe már kezdek belejönni,úgy hogy párnát teszek a derekam mögé. Úgy érzem még hatásosabb a homorítás, ha a fenekemet ütközésig a szék támlájához nyomom. A fenék mennyire kerülhet hátra hogy ne csavarodjon egészségtelenül magunk alá? Egykezes nyakból nyomásoknál dőlhet egy minimálisan hátra a pad támlája? Törülköző természetesen a lordózis alatt. Vagy itt is inkább legyen alattunk a fenekünk?

    A bicepszezést franciarúddal egy minimális felsőtest hátradöntéssel, térdrogyantással, homorítással, megfeszített fenék has, és semmi hintázás mellet tudom elképzelni. Szerinted ez így jó?

    A kerékpár tudom csak 4-es értékelést kapott. De olyan nagyszerű érzés, hogy nem tudok lemondani róla. Ráadásul nekem versenygépem van. Ha kijön a jóidő heti két háromszor 1-1,5 óra a terv. Minden tekerés után elvégeznék egy több száz ismétlésből álló hason fekve ellentétes kar lábemeléses gyakorlatot. A kezek lábak alig emelkednek el a talajtól rövid apró pumpálós mozduklatoktól erősödik a mély hátizom és talán visszaegyenesedik, ami a bringától elgörbül. Elég együgyú ötlet, de talán nem is olyan rossz. Mi a véleményed?

    Nagyon várom válaszodat! Köszönöm.

    Béla

    Válasz
    • Szia Béla!

      A fenék ülve teljesen hátra kerülhet. Sokkal gyakoribb a görnyedés, mint a túlhomorítás, amire gyakorlatilag ülve képtelenek vagyunk.

      Egykezes nyakból nyomásnál persze! Semmi gond nincs a pad hátra döntésével a többi gyakorlatnál sem.

      Az álló bicepszezésnél viszont kicsit más a koncepció! Ott a homorítás a kisízületnek nem szerencsés, sokkal inkább jobb teljesen egyenes törzzsel, kajakból megfeszített hassal és fenékkel csinálni. Ez érzésre olyan, mintha kiegyenesítenéd a derekad, de valójában ekkor is szépen homorít, csak védve van a kisízület.

      Bringa: egyáltalán nem együgyű ötlet! A bringával nem az a baj, hogy elgöríti a gerincet, hanem az, hogy a porckorongot elölről nyomva rázkódik, így kicsit sérvesít. Amit csinálsz, nagyon jó! Ha nincs komoly gondod, akár jógás kobra típusú felhomorításokat is csinálhatsz a mély hátizom után. Ez mechanikailag is "tuszkolja " a porckorongot a rendeltetési helye felé. 🙂

      Üdv:
      máté

      Válasz
  18. Szia Máté!
    Ne haragudj, felvetődött bennem még pár kérdés amibe nem vagyok biztos. Az úriember előtt írtam egy kérdéssort, kérlek válaszold meg azokat is. Köszönöm.:D:D

    Válasz
  19. Üdv,
    Érdeklődöm , hogy mi a helyzet a mély vagy fél guggolással súly nélkül? Továbbá a hajlított lábemeléssel hanyat fekve vagy lógó helyzetben. Másik kérdésem, hogy hasznosabb e az egykezes nyomás vállból ill bicepszezés mint a kétkezes? Sajnos van ágyéki és háti sérvem is és már csak párnán tudok ülni vagy megtámasztott derékkal,de a gyógytornánál és úszásnál többre van igényem.
    Köszönettel:Erik

    Válasz
  20. Kedves Máté!

    Érdeklődnék, hogy lapult ágyéki porckoronggal (5-ös csigolya) milyen comb és farizom erősítő gyakorlatokat lehet végezni otthon?

    Köszönettel,

    Vivien

    Válasz
  21. Kedves Máté!
    Tegnap tudtam meg, hogy nyaki porckorongsérvem van, hobbim a súlyzós edzés. Kicsit bepánikoltam, hogy abba kell ezután hagynom? A kérdésem az, nyaki porckorongsérv esetén mely gyakorlatok nem ajánlottak? Egy doki szerint a nyak mögé-, illetve elé húzás sztornó az én esetemben.
    Köszönöm válaszát,
    Szilvi.

    Válasz
    • Kedves Szilvi,

      Kicsit bonyolultabb kérdés ez mint a derék megvédése a kondiban – az egy egész könnyű menet.
      Nagy vonalakban: azokat a mozdulatokat kell átmenetileg elengedni, ahol a fejedet előre tolod, vagy amik a fejedet előre tolják.
      ( kb. a tokásítás ellentétére gondolok) Jellemzően az oldalemelések, a döntött törzsű oldalemelések és egyes húzódzkodások provokálnak ilyesmit. )
      A nyak mögé húzásnál is tolod előre a fejed, az szintén nem jó. A mellhez húzásnál dőlj hátra, homoríts derékból nagyot, és akkor akár még segíthet is.
      De a legjobb, ha meggyógyítod a sérved, és akkor bővül a biztonságos lehetőségek sora – ebben egy ADT terapeuta tud segíteni.

      Üdvözlettel:
      m.

      Válasz
  22. Kedves Máté!

    Először is gratulálok a munkásságodhoz, és köszönöm a sok önzetlen válaszodat itt (is).

    Nekem a felhúzás kapcsán lenne kérdésem. Több helyen olvastam, hogy mi erről a véleményed, de szinte mindenhol a *merev lábas* felhúzást említetted. Hogy az horror, az világos, de mi a véleményed a szokásos felhúzásról? Az jóval barátságosabbnak tűnik…
    És hogy eggyel megtekerjem még a képet: mi a válasz akkor, ha nem ágyéki, hanem nyaki gerinc szempontjából kérdezem?

    Nagyon köszönöm!

    Válasz
    • Kedves Tamás!

      Igen, az jóval barátságosabb. 🙂 A nyaki gerinc akkor érzi jól magát, ha a csigolyasor hátul nincs “összehúzva”.
      Ennek az a feltétele, hogy a lapockák legyenek lehúzva és összezárva, ill. az ember ne nézzen előre, hanem “hosszítsa” a nyaka hátsó részét
      a mozdulat közben. Erre törekedve a felhúzás nyaki szempontból akár barátságossá is tehető.

      üdvözlettel:
      m.

      Válasz
  23. Kedves Máté!

    Először is köszönöm a közérthető magyarázatokat, tényleg remek ez az oldal.

    A kérdésem (kérésem) az lenne, hogy várható-a egy, a fentihez hasonló cikk/videó arról, hogy nyaki gerinc problémák esetén milyen gyakorlatok (súlyzós/saját testsúlyos stb.) végezhetők/kerülendők.

    Olvastam a sportokról szóló blog bejegyzésedet (https://porckorong.hu/blog/mit-sportolhatok/), amiben azt írod a konditermi részben, hogy “alig van olyan gyakorlat, melynek végzése során ne feszülne meg a nyak hátsó, és a tarkó alatti terület izomzata”.
    Van azért mód arra, hogy “nyakbarát” módon végezzünk erősítő edzést (nem feltétlenül konditeremben, hanem akár otthon)?

    Előre is köszönöm a válaszod!
    Ricsi

    Válasz
  24. Kedves Máté!
    Versenyszerű sport mellett is vannak derék problémáim. A sport mellett ülő munkát végzek.
    2019-ben volt egy MRI-m :
    Lumbális gerinc MR vizsgálat (T2 tse cor, T2 tse rst sag, T1 tse sag, T2 tirm fs sag , T2 tse rst msma, T1 tse tra 4 mm) Balra hajló scoliosis, a lordosis ive megtartott. A csigolyák alakja szabályos. Az LV korong csökkent viztartalmú, az intervertebrális rések egyenletes tágasságúak. Az LIII-IV között lapos protrusió. Az LIV-V szintben a durán benyomatot okozó mediális kiboltosulás. Az LIV-V-SI csigolyák közöt kisizületekben kezdődő arthrosis jele. A gerinccsatorna normális tágasságú. Vélemény: Tartási rendellenesség. Discopathia LV. Protrusió disci LIII, LIV. Gyöki érintettség nem látható

    Erre kaptam hideget-meleget. Volt aki azt mondta, hogy még babám sem lehet és a sportot felejtsem el egy életre. Kérdésem, hogy ezzel a problémával miket kerüljek a konditeremben? Guggolást ( ezt lehet szabad súllyal ? ) Smith gépen esetleg Hack gépen lehet csinálni? Illetve lábtoló gépről mit gondol? Futás, guggolásból való felugrás, kitörések súllyal stb? Illetve van-e még valami amit nem javasol vagy esetleg úgy gondolja, hogy simán lehet?
    Hát illetve váll edzése van amire különösen oda kellene figyelni?
    Felkerestem már egy NPTP istruktort és a gyakroltaokat heti rendszerességgel végzem.
    Nagyon szépen megköszönném, hogy ha válaszolna mert nagyon nem tudok, hogy mit évő legyek ( sajnos egy ideg becsípődésem lett ma guggolás közben)

    Válasz
  25. Kedves Máté!

    Először is köszönöm, hogy ennyi hasznos információt oszt meg a betegekkel. Azonban csak részben találtam választ a kérdéseimre, így kérdeznék.
    Kezdődő nyaki gerinc sérvvel, kopott nyaki csigolyákkal mi az ami a konditeremben egyértelműen nem ajánlott, nem végezhető feladat? Mi az amire feltétlen figyelni kell?

    Válasz
    • Kedves Kornélia,

      Szívesen válaszolnék erre a kérdésre, de kicsit összetettebb dolog ez.
      Első körben talán azt érdemes megjegyezni, hogy kezdődő nyaki porckorognsérve és kopott nyaki csigolyái 18 éves kor felett szinte mindenkinek vannak, így a választ inkább tünetekhez kötném. Érdemes megézni ezt a videót:
      https://www.youtube.com/watch?v=Q16mfNLjFE4
      és ha a nyakát az adott konditermi gyakorlat alatt tudja “hátul lazán és hosszan” tartani – ahogy a videóban látni – akkor jó eséllyel rendben lesz a dolog. Ami előre tolja a fejét a hátsó nyakizmok megfeszítése mellett, jellemzően az szokott a kevésbé szerencsés mozdulat lenni. ( rossz nyaktartás esetén jellemzően az oldalemelések ilyenek )
      Súlyos esetben természetesen kérdezze meg orvosát / gyógytornászát.
      Üdvözlettel:
      m.

      Válasz
  26. Kedves Máté!
    Szeretném megkérdezni hogy hol találom a fent említett cikket az összes kondi termi edzés kielemzéséről?!
    Köszönöm Renáta

    Válasz
    • Kedves Renáta,

      Köszönöm a bizalmát! Sajnos ez a cikk menet közben nem készült el.
      Üdvölettel: m.

      Válasz
  27. Kedves Mátè. Nekem 2 éve mutatta ki az MRI hogy az 5-ös csigolyánál van alakulóba sérv. De gondolom már kialakult, mert iszonyúan fáj a hátam már 1 hete, szedek gyògyszert, viszont a kèrdèsem, hogy edzőterembe mi az amit csinálhatok, ès mi az amit nem? 🤔 köszönöm szépen a válaszod.

    Válasz
    • Kedves Enikő!
      Köszönöm a bizalmat és sajnálom a helyzetet! Szerencsére rengeteg oka lehet egy hátfájásnak – néha egész banális okok is – így mindenképp érdemes egy lelkiismeretes reumatológus orvoshoz elmenni, aki
      tud segíteni az okok feltérképezésében. ( a tünetmentes – teljesen egészséges emberek MRI leletén is rengeteg sérv, degeneráció, kiboltosulás látható – így még az sem biztos, hogy a “komolyabb” képek
      gondot okoznak, vagy önmagukban felelősek a fájdalomért. Erről érdemes elolvasni ezt: https://porckorong.hu/blog/sajnalom-olyan-a-gerince-mint-egy-110-evese/ és megnézni ezt: https://porckorong.hu/blog/gerinctorna-gyakorlatok-mri-lelet-alapjan/#more-10246

      A konditeremről:
      Szívesen segítenék ennél konkrétabb válasszal is, de aki ennyi infóból ennél többet mond, azt hagyd ott: tudni kellene, hogy mitől fáj a hátad, hol, milyen szövet érintett – és akut állapotban annak a “bántása” nélkül
      általában bármit. De hogy ez micsoda, ahol alaphangon látni kellene, tudni, hogy hol fájsz pontosan, milyen mozdulat/pozíció/terhelés provokálja és enyhíti a fájdalmat – így gyönyörűen össze lehetne legózni azt, hogy
      akár most milyen terhelés “csapatható” mi az, amit nagyobb óvatossággal érdemes vézeni, és mi az, ami kihagyható.

      Igy – ennyi infóból – sajnos ennél többet nem tudok mondani – ökölszabály: ami picit is okoz/fokoz tünetet, azt nem lehet nagy kár átmenetileg kihagyni.

      mielőbbi jobbulást kívánva:
      m.

      Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .