Kérdések a gerinc “ropogásáról”.

Ha csavarodok, vagy hitelen lehajolok, éles, ropogó hangot ad a gerincem! Mi lehet ennek az oka, ill. bajt jelent-e? Sérvműtétem volt, azóta sokkal jobban ropogok!

Ehhez hasonló kérdésből is sokat kaptam, úgyhogy jöjjön a ropogás rövid leírása:

1.Ha a ropogás egy erős cuppanó/kattanó hang, miközben csavarod a gerinced:

Csavaráskor a csigolya közti ízületi felszíneket nagy erővel távolítod egymástól.  A zárt ízületi tokon belül -ami magába foglalja a csontok végeit, a rajtuk lévő ízfelszineket /porcokat/, és némi ízületi nedvet- negatív nyomás van. Mikor csavarva ropogtatsz, akkor  “széthúzod” a két ízfelszínt egymástól. A nyomásviszonyok megváltoznak, ami hanggal jár! Ez olyan mint amikor a nedves üveglapot “feltéped” az asztallapról. Hangot ad.

Az ilyen fajta ropogás szinte természetes, aggódni nem kell miatta.

 • Természetesen a ropogással kapcsolatban nem szabad elhinni egyes hétvégi tanfolyamokon  felnőtt jó szándékú gyógyítók nagyban hangoztatott véleményét: nem töredezik le sem a mész az ízfelszínekről, és az sem igaz, hogy ilyenkor mozdul a helyére a csigolya. 🙂 Ez a hang tisztán az ízületi tokon belüli helyzetváltozást jelzi.

A gyakori ropogtatás annyiból lehet káros, hogy az ízületet körülvevő stabilizáló szalagok egy idő (ill. sok ropogtatás) után a kilazulhatnak, aminek következtében az ízület veszít a stabilitásából.

Erre a fenti “típusú” ropogásra jellemző, hogy ha egyszer “kiroppant” akkor jó ideig nem ropog…
Ez a fajta ropogás teljesen rendben van így, azaz fiziológiás!

Baj akkor van, ha újra és újra megroppan a gerinced ugyanarra a mozdulatra.

Ez azt jelezheti, hogy a porckorong degenerálódott, vesztett a vastagságából, így a csigolya közti ízfelszínek “csúsznak” egymáson mozgás közben.

Ez a jelenség a csigolya közti ízületi kopások egyik legbiztosabb előjele!

Az sem bíztató jel, ha a gerinced akkor “könnyebbül meg” ha kiroppatod, és viszonylag hamar igényed van az újabb kiroppantásra, hogy megint kilazuljon a derekad. Ilyenkor nagyon jót tud tenni pár dekompressziós gyakorlat!

Ezeknek a kóros ropogásoknak a megelőzéséről a porckorong.hu tudástárának csontkovács kezelésről szóló cikkében tudhatsz meg többet!

Bene Máté

Gerincspecialista fizioterapeuta, az autodekompressziós gerincterápia (ADT) kidolgozója. A porckorong.hu alapítója, aki a saját módszerével gyógyult meg a nyaki porckorongsérvéből.

Kérdésed vagy véleményed van? Kattints ide és írd meg kommentben!
Attila - 2010-02-18 Válaszolok

Tisztelt Máté! Érdeklődni szeretnék mi a véleményed az alcsony frekvenciás mágnesterápiáskészülékekről PL Bemer stb
Köszönöm Attila

Bene Máté Zoltán - 2010-03-03 Válaszolok

Kedves Attila!

Nagyon nem szeretek negatívan írni olyan terápiás eszközökről, melyeket sokan alkalmaznak, és amikben sokan hisznek, de a porckorongsérv kérdésében a legtöbb jó, amit mondani tudok a mágnesterápiás készülékekről, hogy ártani biztosan nem fognak egy sérves embernek…Esetleg még azt, hogy minden bizonnyal semmilyen mellékhatásuk sem lesz…

Pár évig dolgoztam egy gerincklinikán, ahol volt egy ilyen készülék. Rengeteg beteg vette igénybe, de nem tűnt úgy, hogy porckorongsérves emberek esetében meggyőző eredményeket tudott volna produkálni.

Ez persze egy szubjektív vélemény, ha valaki mást tapasztalt ezekkel az alacsony frekvenciás gépekkel, kérem ossza meg velünk!

timi - 2011-09-19 Válaszolok

sziasztok!en a fotel karjan szoktam magam kiropogtatni,de jol esik.Ez normalis?Amugy meg az ujjaim meg a labujkam is szokott ropogni…A labujkamat tobbszor is szoktam 1 nap..Nem lesz majd idovel problema ? …koszi elore is…

  Bene Máté Zoltán - 2011-09-20 Válaszolok

  Kedves Timi!

  A napi egy “kiropogtatás” a fotel karján nem vészes. Ilyenkor elhúzod az ízfelszíneket, ezzel kicsit kilazítod az ízületeket a csigolyáid között. ( Ha jól esik, akkor hadd szóljon :))
  A lényeg, hogy túlzásokba ne ess, mert akkor kicsit meglazul a tok-szalag rendszer, és egyre gyakrabban kell majd ropogtatnod, ami viszont nagyon nem cél.

  ÜDv:
  m.

Reni - 2011-12-14 Válaszolok

Kedves Attila!
Nekem nem kattog,hanem néha  "nyikorog" a nyakam.Ha pl több ideig nézek egy helyre,és megmozditom ,akkor enyhe súrlódást érzek benne.Mostanában van hogy egyetemen napi 12órát kell ülni és szinte csak előre illetve lefele nézek aznap. Csupán 19éves vagyok ,szóval remélem nem kóros,csak a véleményét szeretném kérni hogy megnyugodjak,hogy ez normális( vagy esetleg forduljak-e orvoshoz) Köszönettel
Renáta

  Bene Máté Zoltán - 2011-12-19 Válaszolok

  Kedves Renáta!

  A “nyikorgás” sosem jó! Azt jelenti, hogy az ízületi felszínek “csúsznak” egymáson…Ha nincs más gondod, akkor ne orvoshoz menj, hanem valamilyen mozgásterápiát válassz. Almássi Csilla gerinctréningjét vagy dinamikus jógáját keresd, vagy valamilyen erős gerincprogramra nevezz be , ahol a hátat vlsz. kicsit görnyedt állását korrigálják. ( legtöbbször ez okozza a fej előre helyeződését, ami a nyaki gerinc porckorongjainak vízvesztését, ami az ízfelszínek közeledését) Nézz szét a sérv megelőzéséről szóló tudástár menüpontokban, ott találsz ergonómiai tippeket is az elkerüléssel-javítással kapcsolatban.

  Üdv:
  m

Reni - 2012-01-17 Válaszolok

Kedves Attila

Megfogadtam a tanácsát, elkezdtem nyaki gerinc,illetve tartásjavitó tornázni,a nyikorgás szinte elmúlt, viszont az izmok feszültsége nem igazán változott,és idő közben a nyakam közepe táján kisebb mozgásokra nyilalást érzek. Azóta jártam egy ortopédus szakorvosnál,aki meg sem vizsgált,és úgy mondta hogy nincs itt semmi komoly.. Ma pedig reumatológusnál is jártam,aki beutalót adott röntgenre az alábbi lelettel:
 
"A nyaki lordosis kiegyenesedett,a kb szakaszon kis ventralis szöglettörés látható.A csig.testek átlagos nagyságúak, a porcrések megtartottak. Nyaki borda nem látható."

Az elmúlt hetekben sokat olvastam a témával és a ,nyaki lordosis kiegyenesedésével kapcsolatban,és ijesztően vettem észre hogy a sérv kialakulásában is közrejátszhat a nem egyenletes terhelés miatt. Azt szeretném Öntől kérdezni hogy mennyire lehet a gerincnek ezt a kóros állását korrigálni, vagy esetleg a helyes testtartás kialakításával és rendszeres gyógytornával megelőzni a komolyabb problémákat,és hogy a fentebb említett nyilalást mi okozhatja?
Válaszát előre is nagyon köszönöm.
Tisztelettel:Renáta

  Bene Máté Zoltán - 2012-01-23 Válaszolok

  Tisztelt Renáta!

  Az, hogy az előre helyezett fej tartás (FHP) mennyire javítható ki, több tényezőtől függ:
  1. mióta áll fent (1 év, 10 év, 35 év)
  2. milyen izomzsugorodások vannak “felette”.
  3. mennyire tud odafigyelni, mennyire eltökélt
  4. a vállöv-vállízület elülső szalagjai mennyire nyújthatók.

  ha még nem rögzült deformitásról van szó – azat tudatosan ki tudja javítani a lapocka hátra le húzásával- akkor nagyon jól javítható.

  Tesztelheti úgy is, hogy háton fekszik, és tapra húzza a lábát. Ha ebben a helyzetben a nyaka és a föld között el tudja érni, hogy ne legyen rés, akkor nyert…
  Ha nem, annál nehezebb a javítás, minél nagyobb ez az alagút.

  Nyilallás: ez legtöbbször az ízületi tok becsípődése, irritációja

  Üdvözlettel:
  m

Reni - 2012-01-18 Válaszolok

Jézusom most veszem észre hogy leAttiláztam többször is nem tudom miért az maradt meg bennem,ne haragudjon. Szóval Kedves Máté,és nem kb szakaszon hanem kp szakaszon . 😀

Krisztián - 2012-09-03 Válaszolok

Hello nekem is hasonló problémáim vannak : könnyen ropognak az ujjaim, lábujjaim, hátgerincem is. Még 17 éves vagyok már szedtem többféle vitaminokot de a ropogás mégsem csillapul. Sokszor nagyon jol esik ha megropogtatom a pl. a hátam. Mi lehet a gond és mivel lehet kezelni? 

  Bene Máté Zoltán - 2012-09-05 Válaszolok

  Szia Krisztián!

  A következők jelentik a megoldást:
  1. elég alvás, főleg éjfél előtt.
  2. az ujjadat ne ropogtasd, max. napi 2szer/ujj. Az még nem árt.
  3. hát: rengeteget nyújtózkodj, esetleg kezdj el konditerembe járni, és csinálj sok lehúzást és álló gyakorlatokat.

  Üdv:
  m.

búzakalász - 2012-09-25 Válaszolok

Ct vizsgálatot végeztek, a diagnózis: gerincsérv.
Meg akarnak operálni, de én még futnék egypár kört szívesen, még nem adom meg magam!
Megrendelem a könyvet, de a postaköltség iránt is szeretnék érdeklődni.
Köszönettel: K. Kornél

búzakalász - 2012-09-25 Válaszolok

Még valamit szeretnék kérdezni. Egy gerincsérv operáció előtt nem kellene MR vizsgálatot is készíteni?
Ezt egy olyan ember kérdezi, aki életében soha nem volt táppénzen, de már közel 40 éve fizeti a tb-t…

Mónika - 2012-10-04 Válaszolok

Kedves Máté!Az oldalad címe a porckorong.hu és legfőképp a sérvvel kapcsolatos tanácsokat,írsz le én az után érdeklődnék,hogy nekem nincs sérvem,de iszonyú fájdalmam van a nyaki háti részen polidyscopathia igazolodott,minden honnan,elutasítottak,azzal.hogy nem lehet vele mit kezdeni,így kell élnem,szeretném a tanácsodat kérni hogy ez valóban így van e köszönettel

  Bene Máté Zoltán - 2012-10-05 Válaszolok

  Kedves Mónika!

  Röhelyes, hozzá nem értő, lelkiismeretlen és komolytalan és ostoba vélemény az, hogy ezzel nem lehet mit kezdeni.
  A nyaki polidiscopatia egy rossz tartás, egy megbomlott izomegyenesúly következménye. A helyzet már akkor sokat képes javulni, ha ezt az ember rendezi, hiszen akkor sok teher kerül le a kisízületekről, a túlműködő izmokról. Azt nem tudom, hogy az adott esetben meddig lehet eljutni, de abban biztos vagyok, hogy aki azt mondja Neked, hogy ezzel egyáltalán nem lehet mit kezdeni, annak ugyanúgy egy hatékony terápiára lenne szüksége, mint a nyakadnak, csak épp egy más területen…:P

  Üdvözlettel:
  m.

Mónika - 2012-10-08 Válaszolok

Kedves Máté!Köszönöm a válaszod és most,egy kicsit megnyugodtam,talán van remény de sajnos évek óta fáj a háti nyaki résznél semmi gyógyszer nem használ,(ellenük vagyok)mind a nyakam mind a háti résznél hangos ropogások kattogások hallhatók,szerinted milyen mozgásforma javasolt???Valaha elmúlik a fájdalom??,én már csak annak örülnék ha egy kicsit is tudnám enyhíteni a fájdalmat!!!!Köszönettel Mónika

A megjegyzésedet írd a dobozba!