Jön a strandszezon: hogyan hasizmozhatnak a porckorongsérves Hölgyek?

Jön a strandszezon, és a porckorongsérves hölgyek is szeretnének edzeni, és jól kinézni…Egyre több ilyen kérdés érkezik:


Néhány napja MRI vizsgálaton derült ki, hogy a lumbális IV-V. csigolyámnál porckorongsérv alakult ki. Ez közepesen erős derék- és jobb lábba sugárzó fájdalommal jár. Kérdésem, hogy milyen hasizom gyakorlatokat végezhetek és használhatom-e az Ab-isolator nevű gépemet anélkül, hogy tovább romlana a helyzet. Sajnos kb. 8-10 kg súlyfeleslegem van.

Nézzük át, hogyan edzheti egy sérves ember a hasizmait!

Sok sportoló porckorongsérves embernek jelent problémát, hogy az első tanács, amit kap az, hogy azonnal hagyja abba az edzéseket, amiket végez. Szerencsére ez a tanács a legtöbbször nem csak teljesen alaptalan, hanem többet árt, mint használ.

Régebben  az volt a “hivatalos” elképzelés, hogy a mozgás leginkább árthat a gerincsérves embereknek, így a páciensnek inkább pihenni, feküdni érdemes. Szerencsére ezt a káros, és elavult nézetet a modern kutatások már erősen cáfolják. 1987 óta tudjuk, hogy a fizikai aktivitás hiánya nemcsak valószínű, hogy tovább rontja a sérves tüneteket, hanem  egyéb, következményes panaszokhoz vezet, melyek nem csak a gerincet, hanem az érintett ember teljes életét érintik. ( Dr.Charles Waddel 1987, )

Mozogni tehát jó, még akkor is, ha valakinek porckorongsérve van.

porckorongsérv jógaAzonban nem mindegy, hogy hogyan! Ez a bejegyzés most nem az általános mozgásokról szól, hanem speciálisan arról, ami a nyár közeledtével a porckorongsérves Hölgyek   többségét kifejezetten érdekli: hogyan lehet hasizmot erősíteni úgy, hogy a sérvnek ez ne legyen rossz…Sőt…

1. A legfontosabb pont tisztában lenni vele, hogy a sérvet a csigolyatestek elülső részének a közeledése okozza, és provokálja.
(olvasd el a porckorong.hu -n a tudástárban gerincsérv oka c. részt).

Te láttad már, hogy

Megújult a Gyógyítsd meg az
ágyéki porckorongsérved oktatócsomag?

Ez A TELJES MEGOLDÁSRENDSZERÜNK ÁGYÉKI (DERÉKTÁJI) PORCKORONGSÉRVESEKNEK


EZÉRT EL KELL KERÜLNI MINDEN OLYAN MOZDULATOT, AHOL A GERINC ELŐRE HAJLIK, ÉS ÖSSZENYOMÓDIK.


Hogyan NE?


Nézzünk meg pár hibás gyakorlatot, amit a tipikus tornavideókon lehet látni:

1. Teljes felülések:

Az ilyen jellegű teljes felülés kész katasztrófa egy gerincsérves embernek.

Ahogy a képen látható nő felül, pont a csigolyáinak az elülső részét nyomja össze, ezzel fokozva a sérvét növelő erőhatásokat. Teljesen rossz megoldás, ráadásul ezt a felülést csak a lapocka alsó csücskéig vezeti a “hasizom”, utána egy psoas nevű izom bekapcsolódásától tűnik nehezebbnek a történet, mint a sima hasprés, tehát még csak nem is túl hatékony…A hatékonysága megegyezik egy sima kisfelülésével.

Tovább lehet rontani ezt a gyakorlatot azzal, ha oldalra is kifordulunk közben. Ilyenkor nemcsak hátrafelé, a gerincsatorna felé nyomjuk tovább a sérvet, hanem megcsavarjuk a porckorongot, mint egy citromot, így jó eséllyel az oldalt kilépő ideggyököt is megcélozzuk vele.

Hogy miért csináltatnak velünk ilyen gyakorlatokat az edzők, és miért csináltattak ilyeneket anno a tesitanárok?

Hát ez egy igen jó kérdés!

Ez ellen a jelenség ellen küzdünk a porckorong.hu szakmai testvérén, a gerinc.hu-n, ami fitness insrtuktork, edzők, jógaoktatók, és gerincterápiás szakemberek számára kínál hasznos információkat.

2. A hát és láb a levegőben jellegű gyakorlatok:

Ezek a gyakorlatok akkor lennének jók a sérves embereknek, ha pont úgy csinálnánk meg őket, mint ez a nő a képen! Ha a mély hátizmok nagyon erősek, akkor képesek kihomorítva, vagy legalább is egyenesen tartani az ágyéki gerincet, így védeni a porckorongsérvet. Azonban a gerincsérves embereknél általában valamennyire gyengült a mély hátizmok rendszere, így az ilyen gyakorlatokat kicsit görbe derékkal csinálnák, ami megint hatalmas plusz tehet, egy küldpontos nyomás – kompresszió kombinációt okoz a porckorongon. Kár lenne. Még rosszabb a helyzet, ha egy csavarást is beleillesztünk az ilyen gyakorlatokba. Kész porckorongsérvgyár…

Hogyan IGEN:


Minden olyan hasizom összehúzódás/kontrakció előnyös Neked is, és a sérvednek is, ami nem okozza a csigolyatestek elülső részének a közeledését, azaz nem hajlítja be az ágyéki gerinced. Számolatlan ilyen fajta hasizomgyakorlat létezik, az egészen könnyűtől az élsportolók számára is brutálisan nehézig, így egy vérszadista edző sem kell, hogy zavarba jöjjön, mert sérvbarát módon is jól meg lehet kínozni a vendégeket. Ezek közül a gyakorlatok közül csemegézünk most:

1. Hasprés:

A lapocka alsó csücskéig végzett hasprések minden verziója szuper gyakorlat! Bár a modern kutatások egyre jobban látják, hogy csupán városi legenda az erős hasizom – stabil gerinc –  javuló tartás illúzió, de a lelkünknek egy kocka vagy lapos has mindig jót tesz, így örömteli, hogy konkrétan minden verziója végezhető.  A lábad lehet a földön, lehet a levegőben hajlítva, és lehet felfelé nyújtva is ha ez nem okoz fájdalmat. Némi kellemetlenség érzésed lehet a végrehajtás közben, de ezt zömmel az okozza, hogy a derekad nem nyomod le a földre, és ezáltal a homorítással fokozod a kompressziót a csigolya közötti ízületi felszíneken. Ez nagy gondot nem okoz, de minek a fájdalom: a derék mindig legyen a földön. ( Ez a sérvnek azért nem lesz rossz, mert pont párhuzamos helyzetbe hozza a csigolyák zárólemezét, tehát a sérvnek ez egy optimális neutrális helyzet.)

A hasprést nyugodtan végezheted az oldalsó hasizmok edzésére is. A bal térd- jobb könyök és fordítva közelítése jó megoldás lehet, ha vigyázol, hogy a derekad a földön maradjon!

Ha kezdő vagy, a lábad legyen a földön. Ha erősebb már a hasad, akkor nyugodtan emeld fel, de ekkor is vigyázz rá, hogy a derekad a földön maradjon.

Ha a hasad elég erős hozzá, akkor a lábad kinyújtásával tudod ezt még mindig sérvbarát módon végezni:

Pocak és gerincsérv ellen:

Az, hogy a hasad mekkorának látszik, azaz, hogy – leszámítva persze most a rárakódó “testzsírszázalékot” – mekkora a pocakod, azt a három hasizomtípus közül (a két ferde és az egyenes és a haránt) gyakorlatilag szinte kizárólag a haránt szabja meg. Ezt az izmot fura mód a hasi légzés, a gerinc tengely irányú nyújtása, a nevetés, a hasbehúzás , és az egyenetlen talajon járás, a cipekedés és hasonlók tartják karban a legjobban, de a rossz hír, hogy ha már kialakult egy gerincsérved, akkor jó eséllyel ez az izmod nehezen aktiválható. Hogy miért, az egy hosszú és bonyolult történet, ebbe most ne menjünk bele. A lényeg az, hogy ez az izom lenne az, ami az ágyéki csigolyákon tapadó kötőszövetes lemezzel együtt egy fűzőként leveszi a terhet a porckorongjaidról, tehermentesítve azokat. Mire egy sérv kialakul, az izmok működése – még élsportolóknál is – olyan szintű zavart szenved, hogy ennek a fűzőnek a működése sem működik jól, ami egy ördögi körhöz vezet:

  • nincs izomfűző, ami levenné a terhet a porckorongról
  • ezért a porckorong még több terhet kap, még jobbal lelapul, sérvesedik, és az azt védő automatikus reflexek tovább rontják a fűző működését.

Így most a korrektség jegyében vegyük úgy, hogy a további haránt hasizom erősítő gyakorlatokat egészséges embereknek, preventív jelleggel szánom  – a sérvesek sajnos más izmokkal, máshogy fogják végezni őket, még akkor is, ha “technikailag” jól néz ki a dolog.

Haránt hasizom erősítésre nagyon jó lehet a fekvőtámasz helyzet kitartása is, főleg, ha egy picit bele is nyújtózol, pl. elképzeled, hogy a fejtetőd és a sarkad távolodik.
Ez amellett, hogy a hasad minden izmát átdolgozza, a karodnak, a mellkasodnak és a fenekednek is előnyös! Vedd fel a pózt, és maradj benne ameddig tudsz!
(Persze a medencéd ne lógjon úgy, mint ennek a katonának a képen, hanem tartsd a derekad egyenesen, de ne úgy, hogy megfeszítsed a hasad, hanem úgy, hogy nyújtózkodsz a helyzetben.)

 

Hasonlóan jó transversus aktiválások az oldalsó fekvőtámaszok, plankek, oldalt fekvésben a kar fejtető feletti összefűzése után a kezek, a zárt lábak és a törzs emelése – tudom instabil, de pont ez a lényeg- és vicces mód a jóga lefelé néző kutya póza és nyújtózkodó gyakorlatai. Megelőző jelleggel ezek sokat tehetnek a fűzőrendszer megőrzése érdekében, de sajnos ma kevesebb embernek működik ez jól, mint rosszul, ami jelentkezik a gerincsérves panaszok rohamos terjedésében is. Ha ezt a mintát is rendbe akarod tenni, akkor érdemes egy NMPT instruktort keresni, mert ők a szoftverhibák frissítésével is foglalkoznak, és vissza tudják állítani a helyes izommegfeszülési sorrendet, és az optimális működést.

Jó edzést!

🙂

Folyt. köv!

21 Shares

“Jön a strandszezon: hogyan hasizmozhatnak a porckorongsérves Hölgyek?” bejegyzéshez 30 hozzászólás

  1. Kedves Máté!

    Ez a blogbejegyzésed nagyon sokat segített nekem. Korábban soha nem értettem miért fájdul meg a derekam egyes hasizom gyakorlatok végzése közben. Viszont voltam olyan fanatikus, hogy nem érdekelt, mindenképpen az izmos has megformálására törekedtem.

    Örülök, hogy rá találtam erre az oldalra, ahol a kellő információt kapok a helyes hasizom gyakorlatokról is. Az elmúlt két hétben figyeltem rá, hogy a csak fent említett gyakorlatokat végezzem. Az eredménye pedig azonnal mutatkozott, egy másodpercig sem éreztem a derekamban fájdalmat. Mára pedig megjelent a két izomcsík a hasfalamon.

    Egyetlen dolgot sajnálok csak, hogy ezt nem tanítják a fitness, illetve sport edzői képzéseken.

    Köszönettel:
    Annamária

    Válasz
  2. Köszi ezért a cikkért!
    Ez egy olyan információ, amit régóta kerestem, de sehol nem kaptam rá választ! 24 éves vagyok, két éve porckorongsérves, és nagyon szeretek aerobicozni és kardiózni. Az oldal és a cikk elolvasása után már értem miért fájdol meg az egyik gyakorlat után a derekam és a lábam és a másik után miért lesz jobb! Jó az oldal, váron a további bejegyzéseket!

    Válasz
  3. Kedves Máté,
    egyszer már kérdeztem, és talán jött is válasz, de nehéz az oldal témái között eligazodni, nem találom a bejegyzésemet. bocs. Kérdésem röviden: ha bicikli nem, mit szólsz a rollerhoz?
    kösz
    Anna
     

    Válasz
  4. Kedves Máté!
    Az lenne a kérdésem, hogy a nyaki porckorongsérvesek hogyan végezzék a hasizom gyakorlatokat. A biciklizést  a neurológus tiltólistára tette, igaz ez, vagy van olyan állítási lehetőség ahogyan lehet.
    Üdv.
    Hilda

    Válasz
    • Kedves Hilda!

      A biciklizés sajnos nagyon rossz a nyaknak. Előre vagy hajolva, a felkarcsontod berotál, így nagyon meg kell “törni” a nyaki szakaszt, hogy előre tudj nézni. Ez pont ott fokozza a kompressziót, ahol a baj van…
      Ezt egyelőre nem érdemes forszírozni.

      Hasizmozni úgy lehet, hogy erősen told be az állad a gyakorlatok közben, kb. mintha tokásítani akarnál, nyújtva a nyakad hátsó részét. Ezzel elhúzod az ízületi felszíneket, tehermentesíted a porckorongokat.
      Perszer ha bármi fáj, azt ki kell hagyni.

      Üdv:
      máté

      Válasz
      • Mi a helyzet a farizom gyakorlatokkal? Mik azok amik nem jók gerinserv esetén? Pl. a klasszikus négykézláb hátra hajlított labfelemeles?

        Válasz
        • Kedves Karolina!

          Erre a kérdésre hamarosan egészen részletes választ fogok hozni. 🙂

          Üdvözlettel:
          Máté

          Válasz
    • Kedves Hilda!

      A nyaki sérveseknek a legfontosabb tudnivaló, hogy az állat hasizmozáskor “be kell tolni”, mintha tokásítani szeretne. Másképp fogalmazva a nyak hátsó részét hosszúvá kell tenni.
      Ezzel eléri, hogy a csigolyák hátsó részét széthúzza, így a test egyéb területen keletkező izomfeszültségei már nem fognak kompressziót gyakorolni a porckorongra.

      Üdv:
      bene máté z.

      Válasz
  5. Kedves Máté!
     
    A segitségedet szeretném kérni, 32 éves vagyok kb. 18 éve sportolok rendszeresen (futás kb. 10 km 3x 1 héten, valamint heti két alkalommal edzőteremben is edzek). iiii 
    Nyaki porckorongsérv gyanújával elküldtek MRI vizsgálatra, melynek az eredménye az alábbi lett:
    Cervivalis gerinc MRI vizsgálata:
    Sagittalis sikban T1, T2 súlyozott, coronalisan T2, axiális sikú résre döntött T2 súlyozott gyors gradiens sequenciák készültek.
    A craniocervicalis átmenet szabályos. A nyaki lodosis kiegyenesedett. a DVI-os korongon enyhe körkörös előboltosulás látható. A csigolytestek alakja és magassága megtartott, jelintenzitásuk szabályos. A kisizületek épek. A discusok magassága és jelintenzitása szabályos. A gerincvelő kiterjedése és jelviszonyai normálisak. Háti korongok közül a II-es III-as és IV-es jelszegényebb, rajtuk enyhe körkörös előboltosulás figyelhető meg. Körülirt discus herniára jellemző előboltosulás nem látható. Enyhe degenerativ elváltozások. Discus hernia nem ábrázolódott.
    EZT AZ EREDMÉNYT ÁPRILISBAN KAPTAM AZ IDÉN. VISZONT MOST MINDEN ELŐJEL NÉLKÜL EGYIK NAPRÓL A MÁSIKRA, NAGYON FÁJ A NYAKAM. AZÓTA ROMOLHATOTT A HELYZET FIGYELEMBE VÉVE A HETI 3X10 KM FUTÁST ÉS A 2 EDZŐTERMI SÚLYZÓS EDZÉST. (A FUTÁS HEGYI TEREPET JELENT BETONON.)
    A KÉRDÉSEM AZ LENNE, H. SZERINTED MIT SPORTOLJAK ÉS MENNYIT! ABBAHAGYNI KÉPTELEN VAGYOK. LEHET, HOGY A FUTÁS A PROBLÉMA, A RÁZKÓDÁS, DE AKKOR MILYEN CARDIO GYAKORLATOT VÉGEZZEK???
    VÁLASZODAT NAGYON VÁROM, HÁLÁS KÖSZÖNETTEL:
    Kiss Annamária

    Válasz
    • Kedves Annamária!

      Nem tűnik úgy, hogy ezt a futás okozza, amiatt pedig ne aggódj, hogy ez a helyzet április óta olyan sokat változott volna, mert ez valószínűtlen.
      Ha a nyaki kérdések és válaszok topicban leírod, mik a tüneteid, és hogy a sporton kívül mit csinálsz ( ülő munka?) akkor fogok tudni bővebbet mondani.
      Addig is szerintem fuss nyugodtan. Ha ott akkor ill. utána nem fáj (jobban mint bármikor) akkor csináld nyugodtan.

      Üdv:
      m.

      Válasz
  6. Kedves Máté, egy cm-es csigolycsúszással (IV-V) milyen tornagyakorlatokat lehet végezni biztonsággal.
    köszönöm szépen.

    Válasz
    • Kedves Vera!

      Jó kérdés! Erről is írni kell egy külön blogbejegyzést!
      Mielőtt belemegyek a Te kérdésedbe, kicsit eloszlatnám pár ember téves elképzelését a saját – nem létező- csigolyacsúszásával kapcsolatban!

      Ma ha az ember elmegy bármilyen önjelölt hókuszpók gyógyítóhoz, akkor a porckorong degenerációjára – sérves fájdalmak sérv nélkül a tudástárban- azt fogja mondani, hogy el vannak csúszva a csigolyái…
      Ők bármit sportolhatnak természetesen. ( lassan úgy vagyok vele, hogy amit nem orvos mond a betegnek, ott azt sem szabad elhinni, amit kérdez… 🙂 )

      Ezt azért láttam fontosnak elmondani, mert téves infó miatt sokan hiszik azt, hogy elcsúszott csigolyájuk van, és nem szeretném, hogy Ők magukra vegyék, amit Neked, és a valódi csigolya ívszakadással rendelkezőkre vonatkozik!

      A Te eseted – spondylolisthesis- a problémát a legtöbbször az a nyíróerő okozza, amit az egymáshoz képest elmozduló csigolyatestek között elhelyezkedő porckorongra hárul.
      A porckorong a nagy túlterhelés miatt könnyen sérvesedik vagy veszít a víztartalmából, ami a tudástárban sok helyen leírt szegmentinstabil fájdalmak oka.

      Sajnos nem írtál tüneteket, ami nagyban befolyásolná, mit írjak most, így az általánosságokra szorítkozom:

      Amit tenni kell egy ívszakadásos-csúszásos- spondylolisthesises ember fitness programjában, a következő:

      1. El kell kerülni azokat a mozgásokat, melyek a csúszást ronthatják!
      – homorítás és erős rotáció

      2. Jó lenne “kompenzálni” a csúszást:
      – erős hasprések, a jóga lefelé néző kutya póza, az alapgyakorlat az email tanfolyam végén.

      3. Izomerősítés:
      – kifejezetten hasznos a has hasprésekkel végzett erősítése.
      – a hát legmélyebb izmainak az erősítése ( multifidus és rotatores rostok )

      tudom ez most elég általános, de nehéz így “vakon” igazán jó tanácsot adni.
      ami esetleg fáj, vagy lábba villanyozó fájdalmat okoz, azt mindenképp kerüld el!

      Ami még fontos: rengeteg spondylolisthesises ember teljesen tünetmentes, mert a stabilizáló szalagrendszer kellően “tart”. Ha pl. nincs tüneted, akkor jóval virgoncabbnak lehet lenni…

      Üdv:
      m.

      2.

      Válasz
  7. Kedves Máté! Hosszú év(tizedek) óta problémás a gerincem, mely folyamatosan romlik. A legutolsó ct vizsgálat eredménye: "A ll. discus igen lapos, a peremszéleken meszes felrakódások vannak, az L ll alsó pereme jobb oldalon 4 mm-re belóg a canalisba. A jobb 2. forament a peremszéli meszesedések igen nagy fokban szűkítik. A lll. discus lapos, benne vacuumfenomen van. Az erős balra convex scoliosis miatt torsio is van, a csigolyák egymáson elfordultak.A jobb oldali 3. foramen szűkebb a meszesedések által. 2 mm-es discus kidomborodás is látható. A torsio és a kisízületi arthrosis miatt a canalis ezen a szakaszon szűk. Az IV. discus lapos. Durva premszéli meszesedések láthatók, a discus dorsalisan 3-4 mm-t lóg be a canalisba, jórészt el van meszesedve. A bal 4. foramen látszik szűkebbnek. Az V. discus lapos, benne vacuumfenomen van. Kisebb meszesedés a bal 5. forament szűkíti. A cauda és az S 1-es gyökök compressiot nem szenvednek. A vizsgált szakaszon a kisizületek egyenetlen fokban beszűkültek, számos apró degeneratív cysta látható körülöttük. A fokozott lordosis miatt a hátsó nyúlványok között járulékos ízület alakult ki." Arra szeretnék választ kapni, hogy végezhetem-e a munkámat (előfordul, hogy emelni vagy cipelni kell), mennyire javul(hat)nak ezek a kórképek, és milyen testedzést lehet végezni? Egyáltalán, merre induljak el és hogyan? (50 éves vagyok) Köszönöm.

    Válasz
    • Kedves Klára!

      Kemény helyzetnek tűnik. Igy távolból konkrét választ erre a kérdésre nem szeretnék adni, inkább kitérnék azzal, hogy az orvosoddal beszéld meg ezt a kérdést, aki jól ismeri a gerinced állapotát.
      Ami ökölszabály és rögtön alkalmazható: ilyen szintű degeneratív elváltozásoknál a fájdalom jó útbaigazító. Egy egészséges gerincet nagyon erősen meg lehet terhelni inkorrekt irányokba, egy beteget kevésbé. Az általában jelezni fog ha valami nem tetszik neki. A jól eső irányok általában jót is tesznek.

      Amit mindenképp el kell kerülni:
      Az erős előre hajlítások – ezt a discus kiboltosulások miatt.

      Ami sosem árt:
      – A gerinc nyújtásával járó gyakorlatok.

      Ami jó lehet még:
      – Talán a pilates könnyebb gyakorlatai – van egy imprint nevű medencebillentés, azt szeretné a derekad.
      – Óvatos gerincjóga sem áthat.
      – Túrázás egyenetlen talajon
      – Gerinctréning egy tényleg képzett trénerrel ( Almássi Csilla pl.)

      Ezek közül a problémák közül van, ami sokat tud javulni, van, ami egyáltalán nem – de ez talán nem is baj.
      – A meszesedés biztos nem fog javulni, de ez talán nem is gond. Még a halaknak is meszesedik a csigolya közti ízülete, és a legritkább esetben okoz gondokat.
      – a porckorongok kiboltosulása HATÁROZOTTAN tud javulni! Ha az az oka a fájdalmaidnak, akkor a helyzet javítható, ha a peremszéli meszesedés, akkor sajnos hosszú távon a műtét lesz a megoldás, de mindkét esetben a mozgás nem opció, hanem létszükség a derekad szempontjából!!!!

      A munkával kapcsolatban:

      Próbálj úgy emelni, hogy közel fogod magadhoz az emelendő-cipelendő cuccot. Minél inkább közel fogod magadhoz, annál veszélytelenebb az emelés.
      Hosszan behajolva valahová, és így emelni nagyon nem jó.

      Ami szintén létszükség, hogy ha ülsz, azt az ülőhelyzetet a porckorong.hu tudástárának megfelelő módon korrigáld!

      Üdvözlettel:
      máté

      Válasz
  8. Kedves Máté! Köszönöm a választ. Az "orvosom" már elfásult, nem különösebben érdeklem. Talán magánorvost kéne választanom, örülnék, ha tudna megbízható, jó embert ajánlani! Még megkérdezném, hogy a gravitációs állvány használata, a svédmasszázs, kiropraktika hasznos-e? Köszönöm.

    Válasz
  9. Kedves Máté! Kérlek, válaszolj, bizonyára elkerülte a figyelmedet az utolsó kérdésem! Köszönöm.

    Válasz
  10. Kedves Máté!
    Szeretnék érdeklődni, hogy az Ab King Pro hasizomerősítő gép használata Ön szerint veszélytelen-e kiszakadt gerincsérv esetén? A hátat végig egyenesen tartja, és nem teljes felülésekre, csak hasprésre használnám.
    Válaszát előre is köszönöm!

    Válasz
    • Kedves Brigitta!

      Pont a hétvégén forgattunk videókat arról, hogyan kell kondizni és hasizmozni úgy, hogy a gerincnek is jó legyen, közben pár felülés erejéig kipróbáltam egy ilyen ketyerét is, de túl nagy tapasztalatom nincs róla.
      Első ránézésre teljesen jónak tűnik, de ezt azért ne vegye 110%-osan megbízható válasznak.

      Üdv:
      m.

      Válasz
  11. Kedves Máté!
    Óriási szerencsémnek tartom, hogy rátaláltam erre az oldalra:) Éppen egyhetes fekvőkúrára vagyok ítélve, és már nagyon unatkozom. A helyzetem a következő: 12 éve, 25 éves koromban operáltak az LV porckorongnál a sérvemet. Előtte fél évig kísérleteztek velem mindenfélével: súlyfürdő, mindenféle csipkedős kezelések, stb. Egyre rosszabbul lettem, mire végül azt mondtam, megyek inkább Pestre. Ott csak annyit kérdezett a főorvos, hogy merek e még köhögni:) Azonnal műtöttek, már ki volt záródva a sérv. Kitoltak a műtőből, azóta semmi bajom, semmi fájdalmam nem volt. Egy hete kiszálltam a kocsiból, és ugyanazt a comhajlatba nyilalló fájdalmat éreztem, mint amikor az egész 12 évvel ezelőtti hercehurca elkezdődött. Gondoltam, meghúztam, nem foglalkoztam vele. A harmadik napon már megijedtem, tegnap pedig elmentem neurológushoz. Ugyanis most 1 hét alatt odáig eljutottam, mint anno 3 hónap alatt: már zsibbad a talpam. A lábam még nem fáj annyira, mint annak idején, hogy sírtam a fájdalomtól, de félek, hogy már ez sincs messze.
    Jelenleg 1 hét fekvésen vagyok, ami sajnos legutóbb sem segített, de most azért bízom benne.
    Kérdésem a következő lenne: az életmódomban semmi változás nem történt azon kívül, hogy az állandó jellegű fogyókúrámhoz most nem tornát, hanem szobabiciklit és a fentebb már említett haspadot használtam. 2 hónapja kezdtem. Ez vezethetett újra a (valószínűleg) sérv kialakulásához? Másik kérdésem, hogy ha a fekvés nem használ, vajon mi lesz a következő lépés? Ugyanis én inkább (másokkal ellentétben) műtétet szeretnék, ugyanis nekem az vált be. Egészen idáig:(
    Megtisztelő válaszodat köszönöm.
    Üdvözlettel: Gergely Edina

    Válasz
    • Kedves Edina!

      Aki kitalálta azt a haspadot, azt pár napig fektetném rajta, hadd érezze meg, mint csinált…:)

      Ha műtétet szeretnél megoldásként, akkor érdemes megkeresni Dr.Erbszt Andrást a Doctorfit Klinikán.
      Szuper sebész, aki a legjobb megoldást fogja javasolni számodra. (ha a műtét az, akkor azt, de az is lehet le fog beszélni róla :))
      Üdv:
      m.

      Válasz
  12. Kedves Máté! Táncosoknak gyakran kiegyenesedik a háti lordózisuk persze iszonyat erős hasizom és core izmok mellett. A gyógytornán folyton hangsúlyozzák, hogy ez a jobbik eset, a túlzott lordózis veszélyesebb a sérvesedés szempontjából. Mielőtt táncolni kezdtem, túlzott lordózisom volt, és fájt a derekam most 10 év tánc után viszont kiegyenesedett a hátam alsó szakasza és szintén kezd fájni a derekam. MR-re csak novemberben megyek, de minimum egy protrúzios lelet várható. Mit tanácsolsz, homorítsak vagy egyenesítsek? Köszi.

    Válasz
    • Kedves Mismis!

      Bonyolultabb kérdést feszegetsz, amiről hamarosan csinálok egy kisvideót.
      Maradjunk abban, hogy ülve minden körülmények között homoríts – ahogy az email tanfolyam tartalmazza – állva pedig egyenesíts.

      Üdvözlettel:
      m.

      Válasz
  13. Kedves Máté! Köszi a gyors választ. Közben egy szerencsés véletlen folytán megvan a lumbális MR-em : valóban protrusio. hamarosan jelentkezem a szervizetekben, de előbb egy nyaki friss MR-t is beszerzek (ott már 5 éve is volt protrusióm). Addig is kíváncsian várom a videót.

    Válasz
  14. Kedves Máté!
    A haskerékkel való erősítésről mi a véleményed? Nem terheli túlzottan a derekat?
    üdv. p

    Válasz
    • Kedves Pepa!

      Ha arra a cuccra gondolsz, ami megtámasztja a fejed, és haspréseket kell vele csinálni, akkor a válasz: nem terheli meg. Teljesen jó eszköz. ( súlyosabb sérvnél a prés tetején okozhat kellemetlenséget, de ez gyakran megoldható egy összetekert törülközővel a derék érzékeny pontja alatt)

      Üdv:
      máté

      Válasz
  15. Kedves Máté!

    Még nem voltam MRI-n, de a fizikoterapeutám porckorongsérvre gyanakszik. Most már annyiban javult az állapotom, hogy csak fél óránál hosszabb ideig tartó ülés és túl sok mozgás után kezd el fájni a bal felem (5-ös csigolyától a térdhajlatig). Heti kétszer megyek futni, de egy-egy alkalom után egész nap erőteljes a fájdalom és nehézkes a gyaloglás. Ezek szerint mellőzni kéne a futást?

    Nagyon köszönöm a válaszod!

    További sok sikert kíván:
    Timi

    Válasz
    • Kedves Timi!

      A fájdalom egy szövetkárosodás jele amivel a tested jelez.
      Hallgass rá. Hozd helyre, és utána kezdj el újra futni – ha lehet egyenetlen talajon.

      Üdvözlettel és jobbulást kívánva:
      m.

      Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .