Hogyan tévézhetsz gerincbarát módon?

 

Sokan nem is gondolnák, hogy egy esti kényelmes lerogyás a tévé elé milyen nagy teher lehet a gerincnek.
A porckorongban alig vannak érzőidegek, így ami kényelmes és kellemes, lehet, hogy radar alatt hosszú távon sérvet okoz.

Ebben a videóban azt mutatom meg, hogyan lehet úgy ledőlni a kedvenc foteledbe, hogy az a gerincednek is pihentető legyen.

Nézd meg a kisvideót!

 

Háttérsztori:

Áprilisban a párommal elutaztunk egy last minute úttal Marokkóba. (Ez nem jellemző ránk. Ha bárhová megyünk, akkor általában egy hátizsákkal ésutazási iroda nélkül tesszük, most viszont így tűnt gyorsan lebonyolíthatónak a dolog.) Már a reptéren mázlink volt: kiderült az egész csoport négy csillagos szállóba kért helyet, így az idegenvezető csendben megkért, hogy ne említsük senkinek, hogy mi eredetileg három csillagra neveztünk be, az egyszerűség kedvéért csak miattunk nem akarnak külön utakat tenni…:) 

Persze elég testidegen volt a csoporttal végigvergődni a huszadik mecseten és nevezetességen ahelyett, hogy nagyokat túráztunk volna, vagy elmerültünk volna a megdöbbentően különleges sikátorokban, így egy idő után egy vagány párossal elkezdtünk kilógni esténként: helyiek piaca, kis sikátorok, éjszakai alkudozás a százéves mercis taxissal, helyi kis kajáldák, agresszív mutatványosok, stb…

Biztos vagyok benne, hogy sokkal többet láttunk így az "igazi" Marokkóból, mint a csoport többi tagja.

A fenti filmhez az tartozik, hogy az egyik szállóban elfogytak az előre lefoglalt szobák, így kisorsolták az egyik lakosztályt.
Mákunk volt: pont a párom csapott le rá a nyertes kulcsra. Ezt a helyszínt nem lehetett nem kihasználni, így amíg ő készülődött, addig a feltűnően kényelmetlen kanapén felbuzdulva gyorsan felvettem ezt a kisvideót. ( amúgy ezen az úton – a páromat a végletekig bosszantva  – még jó sok másikat is-  így a következő filmeken itt-ott látni fogjátok az ott felvett jeleneteket)

 

 

 

Bene Máté

Gerincspecialista fizioterapeuta, az autodekompressziós gerincterápia (ADT) kidolgozója. A porckorong.hu alapítója, aki a saját módszerével gyógyult meg a nyaki porckorongsérvéből.

Havasi Györgyné - 2012-06-21

Köszönöm a hasznos információkat. Megfogadtam a tanácsaidat, sokat segített. Nyaki gerincsérvre műtöttek 7 éve,azt jól kezelem,8 csavar tartja a nyakam. Most a derekammal van probléma ,julius 2-án megyek CT-re és azután megkereslek.Köszönöm ,Havasiné Kati.

  Bene Máté Zoltán - 2012-06-21

  Endre:
  Köszönöm!:)

  Kati:

  A fájdalom velejárójaként jelentkező lelki törés ellen a humor az egyik legjobb eszköz, így kérlek nézd el nekem, hogy éjfél után most kivételesen nem valami okos tanácsot – azokat úgyis megbeszéljük, amikor jössz – hanem egy sztorit meséljek el: (

  A hasonló csavarozott nyakkal rendelkező ismerősöm amikor a sikeres műtét – és tünetmentes három év – után a kezébe vette a kontroll röntgenét és ránézett, az első mondata a következő volt: “ Úgy látszik, olyan vagyok Schwarzenegger a Terminátor 2-ből…a Doki nézett, hogy mit akar ezzel ez az figura, és megkérdezte: úgy érti, olyan izmos? Mire Zoltán: Nem…Úgy értem emberi szövet a fémvázon…🙂 A Doki állítólag fulladozott a nevetéstől… 🙂

  Komolyra fordítva:

  Ez a nyolc csavar nagyon durván hangzik. Kemény lehetett ezt a periódust végigélni…
  Remélem a derekadnál sikerül gyorsan megoldani a “gyári alkatrészek” felhasználásával a kérdést!

  Tisztelettel:
  máté

Tajti Endre - 2012-06-21

Nagyon profi vagy Máté!

Ajtai Brigitta - 2012-06-21

Tisztelt Doktor úr!
Nagyon szépen köszönöm a részemre elküldött felvételeket.
Ameddig nem tudom megvásárolni a lemezt, addig is nagyon fontos és hasznos tanácsokat adott arra vonatkozóan, hogyan javuljon az állapotom és mit tegyek, hogy ne romuljon tovább.
A barátaimhoz is eljuttattam az anyagot, hogy minél többen ismerjék fel a gerincproblémáik súlyosságát, még idejében és tegyenek érte.
Üdvözlettel
 
Brigitta

  Bene Máté Zoltán - 2012-06-21

  Kedves Brigitta!

  Nagyon szépen köszönöm! Eleinte elég kezdetlegesek voltak a kisvideók, de úgy érzem végre kezdek belejönni, így remélem a jövőben még hasznosabbak lesznek az infók! Egy korrekciót hadd tegyek: nem orvos, hanem fizioterapeuta vagyok!

  Szép estét:
  m.

Koleszárné Kónya Julianna - 2012-06-22

Kedves Zoltán !
Ajánlottam az oldalt, de az ebookot nem tudtam letölteni. Ennek ellenére ajánlom még több ismerősnek is. Nagyon köszönöm a hasznos tanácsokat. 
Üdvözlettel Julianna Kanadából

  Bene Máté Zoltán - 2012-06-22

  Kedves Julianna Kanadából!

  Köszönöm szépen az ajánlást, és azt, hogy Kanadában is nézitek a porckorongot!
  Sajnos többen jelezték már, hogy gond van a füzet letöltésével. Egy Hölgy levélben megmutatta, mi van elrontva, és adott egy linket, ahonnan letölthető.
  Ezt hamarosan bemásolom, addig is érdemes a főoldalon kipróbálni, mert ott rendben működik a letöltés, ellentétben az aloldalakkal.

  Üdv:
  m.
  ui: Előre elnézést a sok elgépelésért. Kb. ilyenkor készült az is, így lesz benne pár.

Királyné Varjú Anikó - 2012-06-25

Kedves Máté!
Nagyon boldog vagyok, hogy megtaláltam az Ön oldalát, köszönöm leveleit, nagyon fontosak voltak nekem. Ha még jól nem is vagyok, de tudom, hogy van járható út és remélem, a végén újra olyan boldog lehetek, mint anno, fiatalon!! Történetem régen kezdődött, kb. 21-22 évesen, pici és rövid ideig tartó derékfájással. Édesapám is ezzel szenved (egyre rosszabb), mindig csak annyit mondott, sajnos Te is ilyen derékfájós lettél, mint apád. Akkor már megszületett első gyermekem, ahogy nőtt, telt az idő, derékfájások erősödtek (sok hajolgatás, pelenkázás,. emelgetés stb.), nemsokára testvér született, akivel egy lakásfelújítást is végigcsináltam pocakosan, gondoltam fiatal, életerős anyukaként nem nézhetem végig,hogy a család dolgozik, én pedig csak nézem és várom a végeredményt….Belehúztam, nem kellett volna! Harmadik gyermekem születése előtt építkeztünk, ugyanezt a butaságot szintén elkövettem, ráadásul most már óriási pocakkal. Ami azóta kínoz engem, nem kívánom senkinek!!! A pontot az i-re legutóbbi munkahelyem tette fel, ahol pénztárban dolgoztam ( Balatonpart, BOB pálya), hihetetlen forgalommal, kényelmetlen széken, az ablakon úgy kellett kikukucskálni, napi 10 óra mellett. A kemény munka mellett észre sem vettem, hogy most már a nyakam a tét! Jelenlegi állapotom folyamatos derékfájás, kb. 1-1,5 éve pedig a nyakamon  a felső csigolyámnál érintésre erős idegi fájdalmat érzek, amit mindenféle kezeléssel próbáltak enyhíteni, hiába. (Gyógyszer, fizikoterápia, masszázs). Az idegi fájdalmat egyik este jobbra fordulásnál iszonyú erős, éles hasító fájdalom tetőzte, azóta jobbra-balra, fel-le alig mozog a fejem, folyamatosan fáj a nyakam, aludni alig tudok, legszívesebben lógatnám. Jártam rheumatológusnál, röntgenre küldött, hiába mondtam, hogy ott már voltam, nem mutatott semmit. Nagy könyörgésre és a csontkovács említésére azonnal beutalt MR vizsgálatra, amit azóta megcsináltattam, de már nincs bizalmam visszamenni hozzá, semmit nem szándékozik tenni és ajánlani, azt már látom. Jelenlegi munkahelyem szintén nem gerinc barát, dajka vagyok egy helyi óvodában. Ne haragudjon rám, kérem, hosszúra nyúlt levelemért, de már elkeseredésem ennél nagyobb nem lehet, fájdalomtűrő képességem igen nagy, de ez már nekem is sok, nincs nap, hogy ne sírnék emiatt, hol fájdalmamban, hol dühömben. (Gyógyszert nem szedek, mert tudom, az csak tüneti, átmeneti segítség). Nem tudom, merre induljak, kihez menjek, kiben bízzak, aki tényleg figyel rám és tényleg tud segíteni. Veszprém megyében lakom Veszprémhez közel, olvastam manuálterápiáról, nem ismerem és nem tudom, jót tennék-e vele. Köszönöm, ha elolvasta levelem, szánt rám különben is drága idejéből és talán tud tanáccsal segíteni!!! Levelei már így is sokat jelentettek nekem! További szép napot kívánok, köszönettel, Anikó

  Bene Máté Zoltán - 2012-07-03

  Kedves Anikó!

  Köszönöm a bizalmát!
  Sajnálom és átérzem a helyzetét!
  Anyukám is óvodában dolgozik, így pontosan tudom, milyen testhelyzetekkel, terheléssel jár ez a fajta munka.

  Amit tenni kellene:

  Első körben olvassa végig itt a porckorongon a tudástárat, és MINDENT tartson be belőle! Az ülés szabályaira különösen figyeljen oda!!! ( A drága cuccokat véletlenül se vegye meg, ezeket inkább gyártsa le otthon: hengerpárnát három összetekert törülközőből, autó deréktámaszt két törülközőből.)

  Aztán amit jó lenne tenni: menjen el jógázni! Eleinte fájni fog, de a nyaki szakasznak nagyon jót tud tenni. Olyan jóga kéne, ahol nem akrobatikáznak, hanem figyelnek a helyes tartásra, a kellemes felkar kirotációkra. Ez sokat tud segíteni. ( előtte persze olvassa el a jógás bejegyzést, és ennek figyelembevételével gyakoroljon, hogy a derekát nehogy érzékenyen érintsük vele)

  ÉS egy gyakorlat:

  Álljon be egy ajtófélfához, fogja meg a fejét hátul- alul a tarkója dudornál, és kezdje el a nyaka hátsó részét az ajtófélfához nyomni, miközben a fejet felfelé húzza a tarkónál fogva.

  KIcsit olyan mozdulat ez, mintha a fejét le akarná tépni, és hátul a nyakát az ajtóra akarná szorítani.
  NAGYON FONTOS: közben tokásítson, a fejét NE!!!! döntse hátra, az állát szegje le!

  Ezt csinálja jó sokat, egyre lazább hátsó nyakkal. Pár hét után legyen szinte arra képes, hogy a nyakát hozzáérintse az ajtófélfához!

  Tisztelettel:
  máté

Királyné Varjú Anikó - 2012-07-24

Kedves Máté!
Köszönöm segítségét, tudom mennyire elfoglalt, ezért külön hála Önnek! További jó munkát és egészséget kívánva, tisztelettel!!
Királyné Varjú Anikó
("Vicces", ahogy itt ülök a gép előtt és 2-3 percenként kihúzom magam, ahogy Ön erre rávilágított, mennyire meg tudjuk szokni a rossz testtartást!)

búzakalász - 2012-09-25

Én is nagyon örülök, hogy megtaláltam ezt az oldalt. Bízom benne, hogy segíteni fog, és műtét nélkül megúszom a gerincsérvet…

Iványi annamária - 2012-10-17

Kedves Máté!
Három hete voltam nálad és nagyon bízom benne hogy a torna segíteni fog .szinte minden
nap csináltam egy két nap kivételével.először nagyon nehéz volt de napról napra jobb
lett.Ma viszont nagyon fájt megint ,tudom hogy mondtad hogy folyamatosan kell csinálni de nem vagyok biztos hogy helyesen csinálom a gyakorlatokat,egyik gyak a kezemmel fül mellett felfelé nyújtás a másik térdelve másik láb hátra felé nyújtása .főldtől láb 2 cm.
nagyon örülök hogy megtaláltam ezt az oldalt és léteznek még ilyen emberek mint Te
akik a gerincsérvesek fájdalmát és elkeseredését nem kihasználják hanem segíteni próbálnak.
Köszönettel Annamari
 

Decker Titanilla - 2012-11-28

Kedves Máté!
Én is azon páciensek táborát gyarapítom sajnos, akik szinte az utolsó pillanatban kerültek sérvükkel orvoshoz. Gerincem 38 éves korom ellenére nagyon rossz állapotban van. Gyerekkori gerincproblémáim miatt elkezdtem úszni, de az aktív sportot 10 éve abbahagytam. A rengeteg ülőmunka és mellette fizikai munka megtette hatását, és egy rossz emelést követően nagyon rossz állapotba kerültem 1 hete. 
Az MR vizsgálat alapján a vélemény: Caudal felé húzódó hernia azL.IV.-V. magasságban, discopathia, kis hernia az L.V.-S.I. magasságban. Tüneteim enyhülnek, az ülő-ideg volt nagyon begyulladva, jobb lábam zsibbadt, a jobb lábujjaim nem mozogtak. Bizakodó vagyok, mert a tüneteim enyhülnek, láb zsibbadásom már nincs, az  ujjaim minimálisan, de mozognak. Nagy segítségemre van a porckorong.hu oldal. Kértem az email tanfolyam anyagát is, 1 leckét már meg is kaptam, és megrendelem a könyvet is.
Az orvos műtétet javasol, amit szeretnék elkerülni. Az orvos nem ért a döntéssel egyet, kértem gondolkodási időt,  így ágynyugalmat javasol.
Kérdésem természetesen az, hogy véleményed szerint elkerülhető-e esetemben a műtét.
Abban szeretném még a segítségedet kérni, hogy ebben az akut állapotban mit jelent az ágynyugalom. A továbbiakat illetően sajnos nem sok információt adnak. Fogalmam nincs róla milyen fekvési mód a megfelelő, mennyire kelhetek fel az ágyból, egyáltalán milyen technikát alkalmazzak felkelésnél, milyen pozíció a legmegfelelőbb tv nézéshez, olvasáshoz, hol támasszam alá a gerincemet, vagyis mit kell esetleg másképpen csinálnom a gyógyuláshoz vezető út elején. 
Amennyiben időd engedi, várom megtisztelő válaszod.
Köszönettel:
Titanilla

  Bene Máté Zoltán - 2012-11-30

  Kedves Titanilla!

  A könyvrendelőknek privátban válaszolok!
  Megy a mailedre a válasz!

  Üdv:
  m.

A kommentelés nem engedélyezett