A hangulat, az életöröm és a gerincbetegségek!

Nem szeretem, ha valaki azt mondja, minden betegségnek lelki oka van! Ez szerintem erős túlzás, hiszen – durva példa- ha valaki lezuhan egy repülővel, akkor nem a lelki életének stabilitásán fog múlni, hogy milyen sérüléseket szenved! A fizika nagy úr, és az anyag rettentően erősen hat a gerinc midnen egyes alkatrészére, melyek közül általában a porckorong sérül a leghamarabb… Azonban a leki tényezők igen erős katalizátorai lehetnek a gerincfájdalmak megjelenésének!

A mai szellemileg túlpörgetett, de fizikailag inaktív társadalomban az embert rengetek konfliktus, feszültség, intézni, rohannivaló veszi körül! Az élet egy nagy stresszforrás, ami folyamatosan növeli a belső feszültségünket. Állandó az üss vagy fuss reakció, ami az izmaink lassú de biztos és folyamatos tónusnövekedésével jár! A feszült izmok először a nyaki gerinc környékén éreztetik a hatásukat. A kompresszió fokozódik a csigolya közti ízületekben, a fájdalom azonnal felfokozódik. Jellemző, hogy a stresszforrások számának csökkenésével a tünetek is gyengülnek. Nem véletlen, hogy egy tényleg kellemes nyaraláskor – nem amikor az is vadhajtás tempóban történik- a beteg azt veszi észre, hogy az évek óta szűnni nem akaró tünetei szinte teljesen elmúlnak…Aztán hazaérve menetrendszerűen kezdődik újra az ördögi kör!

Egyre több pszichés feszültség – egyre több halogatott-torolódó  tennivaló – egyre növekvő izomtónus – egyre nagyobb kompresszió – ettől egyre növekvő fájdalom- ettől még jobban megnövő pszichés feszültség – ettől még rosszabb kedv- ettől még nagyobb fájdalom!

A sérves betegeink körében is megfigyelhető tendencia, hogy az igazán erős fájdalmak általában akkor kezdődnek el, amikor az ember életében valamilyen olyan változás történik, ami tartós feszültséggel, szorongással jár! Ezoterikus körökben azt mondják, a gerinc a test tartóoszlopa, és ha túl sok súly nehezedik rá, akkor megbetegszik. Bár a Gericnszervizben jobban szeretek a biomechanika tényeire építve kezelni, ezzel nem lehet vitába szállni!

Gyermeküket egyedül nevelni kényszerülő dolgozó nők.
A válság idején álladóan küzdeni kénytelen vezetők.
Problémás gyermekekkel rendelkező szülők.
Tartós külföldi munka előtt álló emberek, és még sorolhatnám!

Amikor a tartóoszlopon sok a súly, a tünetek felerősödnek!

Meggyőződésem, hogy a gerinc olyan degeneratív betegségeit, mint a sérv és a szegment instabilitás, mégsem elsősorban a lelki tényezők okozzák! ( olvasd el a porckorong.hu tudástárában a sérv okai c. bejegyzést) A rengeteg ülő munka statikailag, mechanikai úton rombolja a gerincet, ami sokkal érzékenyebbé válik a megnövekedett pszichés terhelés miatt! Elvégre infarktust sem kap az ember a feszültségek hatására, ha a szíve elve nem sérült már! Meggyőződésem és tapasztalatom, hogy az első a fizikai sérülés, amit fellobbant, vagy erősen felfokoz  lelki teher!

Valószínűleg részben a lelkieken múlik az is, hogy ki mit él meg fájdalomként, illetve melyik tünetet hogyan érzékeli! Sosem felejtem el azt a török páciensemet, akinek a nyaki sérvét kezeltül – az komoly fájdalmakat okozott neki, pedig nem volt különöse súlyos a kiboltosulás- de tévedésből ágyéki gerinc MR felvétel készült a gerincéről! A dereka életében sosem fájt ennek az embernek, viszont csigolya ívszakadása, kiemelkedően csúnya porckorongsérve, kopásai, meszesedései voltak a felvételen. De sosem fájt a dereka!

Mit lehet tenni a lelkiek érdekében?

Úgy vettem észre, hogy a legfontosabb, hogy az ember élvezze az életét! A legtöbb sérves ember saját maga rabszolgájaként él. Robotol a munkájában, a családjában, megfelelni kényszerül rengeteg területe! Amit általában mind elfelejtünk, az a hobbink, a szenvedélyünk gyakorlása. A feszültség- fokozódó izomtónus – fokozódó fájdalom – fokozódó feszültség – stb… ördögi köréből lelki oldalról leginkább annak a tevékenységek a végzése tud kiszakítani, amit a legjobban szeretünk! A kedvenc sport gyakorlása, egy sörözés a haverokkal, egy horgászat, egy szabás-varrás, séta a kutyával, vagy bármi, ami örömöt okoz!

Ha az ember űzött vadként éli az életét, általában ezekről dolgokról mond le elsőként, pedig pont ezek azok, melyek azt a lelki töltést adnák Neki, amitől tovább tud menni a stresszel telni hétköznapokban!

A nincs időm, nincs pénzem mind kifogások! Ha az ember a lehetőségekre koncentrál, mindig tud magának időt szakítani arra, amit szeret, a legtöbb jó dolog pedig pont ingyenes! 

Túl rövid az ember élete, hogy ne élvezze néha, és amint a mellékelt ábra mutatja, a “sors” és az ember teste is megbünteti az embert, ha ezt időről időre nem adja meg magának!

Bene Máté

Gerincspecialista fizioterapeuta, az autodekompressziós gerincterápia (ADT) kidolgozója. A porckorong.hu alapítója, aki a saját módszerével gyógyult meg a nyaki porckorongsérvéből.

Kérdésed vagy véleményed van? Kattints ide és írd meg kommentben!
soldiergirl - 2010-07-29 Válaszolok

Kedves Máté!

Teljesen egyetértek Veled!!! Csak optimistán, mosolyogva, élvezve az életet, mert másképp nem megy. Ezért szeretünk itt Téged nagyon, mert mindig lelket öntesz belénk, mindezt mosolyogva, derűsen, türelmesen, életvidáman.
Köszönöm, köszönjük!!
Üdv. Katonalány Era

Gergő - 2011-04-20 Válaszolok

Máté.Van benne igazság.Engem egy évig nyugtatókkal kezeltek mivel,hogy egy 30 éves izmos fiatalember nem lehet sérves.Biztos csak ideges.Aztán kiderült az ágyéki sérv,meg a kezdődő nyaki sérv.Most már tényleg ideges vagyok és valóban fokozza a tüneteimet,a régi fájdalmakat is előhozza.Most mckenzire járok.

Köszi a sok segítséget.Régi olvasód vagyok.

Zoltán - 2012-04-18 Válaszolok

Az én problémám is a már "megszokott". Kb. 4 éve foci után lefeküdtem és utána már nem ment a felkelés. Iszonyatos fájdalmakkal "fetrengtem" a mellékhelységbe kimenés egy külön lelki felkészülés és tortúra volt. Kb. 3 hét injekciózás után jutottam el odáig, hogy el tudtam menni az ajánlott sebész doktorhoz, aki szteroid injekciót adott, ettől pár nap múlva jobb lett a dolog. Ezután MRI és kiderült, hogy alul eltünt a lordózisom, a porckorongok közül több is fekete (elfogyott a folyadék belőle?) és kettő ki is van talán szakadva? (előkeresem majd a jelentést ha az segít). A doki csak csóválta a fejét de azt mondta, hogy 30 évesen nem szívesen műtene meg, főleg, hogy rögtön kettőt kellene, inkább próbálkozzunk előszőr gyógytornásszal (McKenzie). Az ötlet végül is bevállt mert amikor kezdett jönni a fájdalom akkor óránként csináltam az előírt két gyakorlatot (egyik amit az állatok csinálnak nyújtoszkodás – kezek elől és próbálom a sarkam felé tolni a fenekem, a másik pedig egy fekvőtámasz szerűség csak a lábam végig a földön marad és úgy kell homorítanom). Ezzekkel elég jól kordában tudtam tartani max 1-2 napos fekvések "jöttek elő". Most pedig itt fekszem az ágyban 1 hete egy "rossz mozdulat" után, és félek. Nem jött elő a totális legelső alkalmas minden mozdulatra kettéharapom a nyelvem fájdalom, de nem is tudok egyenesen menni, a mellékhelységik kitotyogok oké, de mire visszaérek már elég erős a fájdalom. A legrosszabb az egészben, hogy nagydarab vidám ember vagyok de ez kikészít. Ha eltörik a karom akkor begipszelik és tudom, hogy napról napra javul. Itt ilyen nincs. Nem tudom meddig tart, javul-e vagy rosszabb lesz holnapra. Ez teljesen felőröl lelkileg alig alszom, remegek az ágyban és 35 évesen 192cm-el most, hogy egyedül vagyok itthon bőgtem az ágyban. Totális mélypont. A kérdésem az lenne egyébként, hogy most is próbálom csinálni a gyakorlatokat (azt a kettő), de igazán nem érzem, hogy javulna, sőt mintha utána kicsit jobban fájna. Csináljam a gyakorlatokat attól? Mivel a probléma akut, mit tud hirtelen tanácsolni? Fekvő / alvó helyzet? Mivel tudnék eredményt elérni itthon? 

  Bene Máté Zoltán - 2012-04-18 Válaszolok

  Kedves Zoltán!

  Első körben megint el kéne menni orvoshoz. Tudom ezt az ember nem szereti, de ez az a lépés, amit nagy hiba kihagyni…
  A McKenzie-t ha nem esik jól, ne erőltesse, mert akár árthat is. Helyette a következőt kéne tenni: feküdjön a hátára, húzza talpra mindkét lábát, finoman engedje lesűlyedni a derekát a talajba, majd emelje fel a két karját a füle mellé, és kezdje el nyújtani őket a törzse meghosszabbításának a vonalában. ( ha a válla kicsit kötöttebb, és nem tudja könnyen letenni a kezét a földre, akkor tegyen alá egy párnát) Majd kezdjen el laza derékkal egyre erősebben nyújtózni. Ha úgy érzi, nem tud tovább nyújtózkodni, akkor csináljon úgy, mintha a kisujjánál fogva húznák, és passzírozzon ki magából még 2-3 mm-t. Aztán ezt tartsa meg, menjen tovább a gyűrűs ujjával, és így tovább a hüvelykujjig. A végére érezze úgy, hogy szét akar szakadni a dereka, ami amúgy végig teljesen laza. Ezt csinálja 2 percig, majd 5-6 cm-t döntögesse balra- jobbra a térdeit. ( ne többet, és NE tegye le a térdet a földre!!!! Csak egy kicsit, hogy lelazuljon a dereka) Ebből fusson két óránként 7-8 kört.

  Üdv:
  m.

Zoltán - 2012-04-18 Válaszolok

Kedve Máté!
Köszönöm a gyors választ. Annyi lenne még a kérdésem, hogy kemény talajon (parkettán) csináljam ezt a gyakorlatot vagy ágyban?
Köszönöm

A megjegyzésedet írd a dobozba!